Με ένα κείμενο 43 σημείων, όπου κυρίαρχη θέση έχει η επισήμανση πως ορίζοντας της διακυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα και πως στόχος είναι η έξοδος από το μνημόνιο, οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επικύρωσαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συμφωνίας της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Μετά από κυοφορία περίπου τεσσάρων μηνών, η προγραμματική συμφωνία είναι γεγονός και σφραγίζει μια «νέα εποχή» στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού υπό την αρχή «όχι στις πρόωρες εκλογές», στάθηκαν στα σημεία που τους ενώνουν και όχι σε όσα τους χωρίζουν, ενώ μπήκαν κάτω από το…«χαλί» τα δύσκολα θέματα.
Στο κείμενο αυτό, αποτυπώνεται η επιθυμία και η διάθεση τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, να πορευθούν μαζί έως το τέλος της τετραετίας, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.
Παράλληλα, στο κείμενο της συμφωνίας τους, αφήνουν και «ανοικτή πόρτα» και σε άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, προφανώς τη ΔΗΜΑΡ αν και δεν αναφέρεται, καθώς επιθυμούν ο κυβερνητικός συνασπισμός να προχωρήσει όσο περισσότερο γίνεται.
Στρατηγική επιδίωξη των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα και να εξαντληθεί η τετραετία, καθώς αυτό θεωρείται προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης της σταθερής πορείας της χώρας εντός της Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ, αλλά και της οριστικής εξόδου από την κρίση.
Ο στόχος της εξάντλησης της τετραετίας είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς ο πολιτικός χρόνος, τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά πυκνός και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει στο πολιτικό σκηνικό, ενώ υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Αναμφίβολα πρώτος σταθμός είναι οι ευρωεκλογές, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Πολλά μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή και η όποια συνεργασία μπορεί να τιναχθεί στον…αέρα, αν και θα καταβληθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες, και με την ενεργή εμπλοκή των πιστωτών, να μην διαταραχθεί ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός.
Μετά από την χθεσινή συμφωνία για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, έβαλαν στο…χρονοντούλαπο της ιστορίας τις όποιες διαφορές του παρελθόντος, αλλά και τα όσα επικριτικά σχόλια και αρνητικές κρίσεις, είχαν ανταλλάξει οι δυο πλευρές τα τελευταία χρόνια.
Με την προγραμματική συμφωνία «σβήστηκαν» παλαιότερες αρνητικές και σκληρές δηλώσεις «της μιας πλευράς για την άλλη, ενώ ξεχάστηκαν και δημόσιες δεσμεύσεις περί συγκρότησης εξεταστικής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο, κ.α.
Εξάλλου και οι δυο πλευρές, τονίζουν ότι στην παρούσα κρίσιμη στιγμή για την χώρα, προέχει η κοινή πορεία για να εξέλθει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Αυτό έδειξε και η προ ημερών απόλυτη πολιτική κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου προς τον κ. Βενιζέλο για το θέμα των υποβρυχίων.
Με το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας οι δυο πλευρές, θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή και φιλοδοξούν, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ευθύνης, που «θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Ο «πολιτικός γάμος» που τυγχάνει της στήριξης και των πιστωτών, κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει, ενώ ήδη άρχισαν κάποιοι κύκλοι _συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης_ να μιλάνε ακόμα και για πιθανή κάθοδο στις ευρωεκλογές, αν και αυτό διαψεύδεται τόσο από την πλευρά της ΝΔ, όσο και του ΠαΣοΚ.
«Το κάθε κόμμα έχει τη δική του πορεία και δεν όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας κάποιων. Τώρα προέχει το καλό της πατρίδας. Οσα μας χωρίζουν θα τα συζητήσουμε μετά» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αντέδρασε μέσω τουίτερ και στον χαρακτηρισμό «Πασοκονεοδημοκρατία» που έγινε σε δελτίο ειδήσεων.
Στη σκιά δηλώσεων από τις Βρυξέλλες, ότι οδεύουμε προς επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας και μετά τις ευρωεκλογές, στο κείμενο αναφέρεται: «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία».
Ενόψει και των συζητήσεων με την τρόικα, επισημαίνεται ότι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρακαι υπογραμμίζεται πως η προγραμματική συμφωνία είναι παράλληλα και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση είναι εθνικής ευθύνης και υπογραμμίζεται πως «βασική μας αγωνία και επιδίωξή μας είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, η προστασία των ευπαθών ομάδων, η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη να κρατηθεί η Πατρίδα μας όρθια».
Δίνεται αναφορά στην ανάπτυξη και στην προσπάθεια για αύξηση της απασχόλησης, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη επίτευξης δημοσιονομικών στόχων. Υπογραμμίζεται ο όρος συνεχής διαπραγμάτευση με τους εταίρους και επιχειρείται να δοθεί ελπίδα για το μέλλον, με την επισήμανση περί της ολοκλήρωσης της εφαρμογής των μέτρων «εκτάκτου και προσωρινού χαρακτήρα».
Το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από τους συγγραφείς του γενικόλογου κειμένου, ως εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και προβάλλεται από ΝΔ και ΠαΣοΚ ως ο οδικός χάρτης της χώρας για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Παράλληλα, υπάρχει και έμμεση επικριτική αναφορά στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επισημαίνεται πως «σχέδιο Β», χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο,δεν υπάρχει και κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένας δραματικά ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός που θα οδηγούσε σε πλήρη εξανέμιση εισοδημάτων και περιουσιών και θα πήγαινε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, υπό συνθήκες διεθνούς οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης και εσωτερικής διάλυσης.

Δίνεται έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στα πλαίσια της συγκρότησης ενός εθνικού μετώπου που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, πρακτικές και συμπεριφορές που καθήλωσαν την χώρα: την δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία, το λαϊκισμό, τη μιζέρια, την ηττοπάθεια και λογικές του βολέματος, της ήσσονος προσπάθειας, της αδράνειας και της απάθειας» αναφέρεται.