Σε πεδίο δοκιμασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνεύεται η ψηφοφορία της Τρίτης που αφορά την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Παρά τις παρασκηνιακές συνενοήσεις και τους συμβιβασμούς της προηγούμενης εβδομάδας για το περιεχόμενο της τροπολογίας, έπειτα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πως υπάρχει μία ισχυρή ομάδα που αντιδρά ακόμη και στο ενδεχομενο να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει κάτι μαζί με την κυβρνητική πλειοψηφία, με το σκεπτικό ότι αυτό θα συνιστά ένδειξη συνεργασίας και υποχώρησης έναντι των «αστικών και μνημονιακών δυνάμεων».


Το πρόβλημα διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, όπου στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έθεσαν ζήτημα τόσο για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη τροπολογία, αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων και κεντρικών επιλογών – ακόμη και για την υποψηφιότητα τπυ κ. Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε σε επίπεδο προσώπων κυρίως στον έμμεσο διάλογο, από βήματος της ΚΕ, μεταξύ των κκ. Αντ. Νταβανέλου και Ν. Βούτση.

Ο επικεφαλής της (πάλαι ποτέ) ΔΕΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, σημείωσε μεταξύ των άλλων για το συγκεκριμένο θέμα πως θα είναι «αυτογκόλ» να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ την τροπολογία, είπε ότι θα είναι « λάθος» και προσέθεσε ότι «οι συνέπεις θα είναι σοβαρές», μεταξύ των άλλων επειδή «θα είναι σαν ένα σφουγγάρι για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο φούντωμα της ΧΑ».

Υπογράμμισε δε ο κ. Νταβανέλος, ότι «αν μπούμε σε αυτό το τόξο, κινδυνεύει να διαστρεβλωθεί ο πολιτικός χάρτης, αν το κάνουμε θα είναι η μοναδκή ελπίδα ανασύνταξης της ΧΑ».

Λίγη ώρα αργότερα το γάντι σήκωσε ο κ. Βούτσης για να σημειώσει μεταξύ των άλλων:

– ότι είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η εξέλιξη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής είναι απόρροια μίας συνωμοσίας και όχι μία νίκη του αντιφασιστικού κινήματος,

– ότι όταν έρχεται το θέμα της χρηματοδότησης της Χυσής Αυγής, το θέμα είναι αν θα υπάρχει διακοπή της με μία νομολογία που δεν είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς αν είμαστε στην κυβέρνηση θα έχουμε αντίστοιχες πιέσεις», είπε.

Απευθυνόμενος δε στους συντρόφους του, είπε: «Σταματήστε να αισθάνεστε ότι κάποιοι πάνε στην κατήφορο και ενσωματώνονται!».