Σε ακόμη μία πρόκληση προχώρησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος σε ομιλία του ενώπιον μελών του κόμματός του αποκάλεσε την Ελλάδα «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας».

Ο Γκρούεφσκι παράφρασε τη χρήση του επίσημου όρου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) που είναι η ονομασία της χώρας του βάσει διεθνών συμβάσεων.

Σύμφωνα μεΤα Νέα, οι δηλώσεις έγιναν την Πέμπτη, μία ημέραμετά τη θετική για τη χώρα του έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία προτείνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Ο Γκρούεφσκι ξεκαθάρισε πως όσο το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει λύση με την οποία θα αμφισβητείται το έθνος και η γλώσσα των Σκοπιανών.

«Έχουμε ένα έθνος και ένα κράτος με το δικό του όνομα τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τη δική του γλώσσα τη «Μακεδονική»» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί μια λύση στο πρόβλημα με την Ελλάδα «με αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς».

Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις νέες προκλητικές δηλώσεις Γκρούεφσκι.