Το…«ρήγμα» Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, που έχει διαπιστωθεί εδώ και μήνες στη ζώνη της κυβέρνησης, ενεργοποίησε χθες ένας νέος ενδοκυβερνητικός σεισμός αρκετών ρίχτερ που ταρακούνησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε η διάσταση απόψεων, μια ακόμα φορά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου για το θέμα των υποβρυχίων, θορύβησε πολλούς στο δικομματικό συνασπισμό, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες με τις διαφοροποιήσεις και ενστάσεις του ΠαΣοΚ σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων.
Η σύγκρουση των δυο πολιτικών με αφορμή την συζήτηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως υπήρξε κινητοποίηση για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Οι ρωγμές μεγάλωσαν, μετά την σύγκρουση των κκ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, λένε όσοι παρατηρούν τα ενδοκυβερνητικά γεγονότα και αμέσως ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, μόλις ενημερώθηκε και αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι.
Εξάλλου, το μόνο που δεν θέλει ο κ. Σαμαράς στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου κυριαρχεί το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, είναι να επέλθει κυβερνητική ρήξη.
Τα πρώτα σήματα για τον επερχόμενο ενδοκυβερνητικό σεισμό έγιναν αντιληπτά, όταν ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στην Βουλή σημείωσε για το θέμα των υποβρυχίων, ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα» και στη συνέχεια διευκρίνισε πως «οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια».
Η φράση αυτή ήταν ενδεικτική της στάσης τους κ. Αβραμόπουλου, αφού φάνηκε ξεκάθαρα, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κινούμενος στο πνεύμα της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ που επιμένουν πως η παράταξη δεν απολογείται για ζητήματα που ευθύνεται το ΠαΣοΚ, έλαβε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του παρελθόντος.
Η συνέχεια όμως ήταν άκρως επιθετική για το ΠαΣοΚ και ειδικά για τον κ. Βενιζέλο, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, είπε, προκαλώντας αίσθηση: «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος να το κάνει αυτό πολλώ δε μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αυτή δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση που κάθε άλλο παρά την φοβίζει».

Μόλις ο κ. Βενιζέλος πληροφορήθηκε την απάντηση του κ. Αβραμόπουλου έγινε έξαλλος και κατευθύνθηκε προς την Βουλή για να υπερασπιστεί την σύμβαση που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2010 και την οποία είχε περάσει από την Βουλή με νόμο.

Η αντίδρασή του ήταν άκρως επιθετική και άφησε αιχμές για την στάση του κ. Αβραμόπουλου και το πώς συμπεριφέρεται έναντι της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας έχοντας ως συνομιλητή τον κ. Αβραμόπουλο και επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα για το νόμο -και όχι σύμβαση- του 2010. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί ριζική λύση από τη Βουλή» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αλλά το καρφί ήταν για το τέλος: «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά είναι για να δίνουν λύσεις» τόνισε, προκαλώντας και την έντονη ενόχληση του κ. Αβραμόπουλου, όπως ήταν αναμενόμενο.

Παράλληλα με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου από το ΠαΣοΚ διέρρεαν ότι επικοινώνησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό και υπάρχει ταύτιση για τον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου έγιναν κινήσεις να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει ηρεμία.

Ο κ. Αβραμόπουλος που φέρεται και αυτός να συνομιλήσει με τον κ. Σαμαρά, δεν έκανε πίσω και δεν προέβη σε δημόσια διορθωτική δήλωση, αν και μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως τα όσα ανέφερε στη Βουλή, δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο.
Η διαρροή όμως από το Πεντάγωνο τα έλεγε όλα: «Η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτά και μόνο υπηρετεί».
Μάλιστα, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό, καθώς και οι δυο μια την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή, είχαν παρακολούθησαν μαζί την άσκηση “Πυρπολητής”.
Νέα ένταση πήγε να δημιουργεί το βράδυ, μετά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, όταν μεταδόθηκε πως υπήρξε διαρροή από συνεργάτη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «η διατύπωση του κ. Αβραμόπουλου ήταν ατυχής».
Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Αβραμόπουλος ενοχλήθηκε από αυτή την διαρροή και έστειλε τα αντίστοιχα μηνύματα. Για να αποφευχθεί η γενίκευση της κρίσης, παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου και τόνισε πως δεν υπάρχει διαρροή για ατυχή δήλωση και σημείωσε ότι «δεν είναι αυτή η θέση του πρωθυπουργικού Μεγάρου».
Ο κ. Κεδίκογλου απέφυγε να αποδοκιμάσει τους χειρισμούς του υπουργού Αμύνης ενώ αντίθετα υιοθέτησε την προηγούμενη διαρροή ότι «ο κ. Αβραμόπουλος δεν αναφερόταν τον κ. Βενιζέλο και ότι προέχουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».
Συμπαιγνία Αβραμόπουλου – Τσίπρα διαβλέπει το ΠαΣοΚ πίσω από τις τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Σκαραμαγκά στη Βουλή. «Γίνεται πολιτικό παιχνίδι», λένε στη Χαρ. Τρικούπη.
«Δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που ενώθηκαν τα κόμματα κατά της Χρυσής Αυγής, ο Αβραμόπουλος που ήταν επί 8 μήνες υπουργός Άμυνας δεν είπε κουβέντα για το θέμα και ο Τσίπρας επέστρεψε στην σκανδαλολογία εναντίον του ΠαΣοΚ και του Βενιζέλου», σχολίαζαν στελέχη του ΠαΣοΚ.
Τον Απρίλιο πρόσθεταν στελέχη της ΝΔ είχαν επισκεφθεί τον Σκαραμαγκά, όπου ήταν ξεσηκωμένοι οι εργαζόμενοι και υπήρχε αντίδραση από βουλευτές του ΠαΣοΚ και υποσχέθηκαν ότι θα έλυναν το θέμα. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα.
Επίσης, επισήμαιναν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αντέδρασε για τις παρελάσεις αλλά ο κ. Θ. Δρίτσας είπε στη Βουλή ότι δεν μπορούν να ασχολούνται με τις παρελάσεις.
Στη Χαρ. Τρικούπη παρακολουθούν με ενόχληση τις διαφοροποιήσεις του κ. Αβραμόπουλου από την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και εκτιμούν ότι η στάση του δημιουργεί μεγάλο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.
«Ο Αβραμόπουλος είναι εκτός από υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ. Αυτό μην το ξεχνάμε» έλεγε βουλευτής της ΝΔ που έχει σταθερή επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο και χαρακτήριζε αστεία την θεωρία του ΠαΣοΚ περί συμπαιγνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Συμπαιγνία για ποιο λόγο; Για ποιο σκοπό; Δεν υπάρχει κοινό συμφέρον. Είναι αστείο και να το συζητάμε…Αν το κάνουμε θα πάμε σε θεωρίες συνωμοσίας και θα χάσουμε τον χρόνο μας» έλεγαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ.