Η θεαματική αλλαγή του προσωπείου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου υπό το βάρος των ραγδαίων δικαστικών και πολιτικών εξελίξεων προς την κατεύθυνση της εξάρθρωσης του ναζιστικού μορφώματος ως «εγκληματικής οργάνωσης» είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η πρόσφατη παρουσία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής του βουλευτή του κόμματος κ. Γ. Γερμενή, γνωστού στο πανελλήνιο από το παράγγελμα «εγέρθητου!», άφησε άναυδους τους παρισταμένους. Με σκούρο κοστούμι και μπορντό γραβάτα, ο επονομαζόμενος «Καιάδας» επιχείρησε να εμφανίσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ: του ήπιου και νομοταγούς.
Εκπληκτοι οι βουλευτές άκουγαν τον χρυσαυγίτη βουλευτή να επικαλείται το… αριστερό παρελθόν του παππού του, ο οποίος, κατά τα λεγόμενα του κ. Γερμενή, τη δεκαετία του ’60 έστελνε τη μητέρα του να φέρει τον «Ριζοσπάστη»! Βεβαίως, την ταραχώδη δεκαετία του ’60 ο «Ριζοσπάστης» ήταν παράνομος και κυκλοφορούσε πολύ περιορισμένα μόνο από χέρι σε χέρι, με κίνδυνο τη ζωή όσων τον διακινούσαν, καθώς το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου. Ωστόσο, η αναφορά αυτή, όπως και ότι «δεν περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν η εποχή που θα με κατηγορούσαν για ανατροπή του πολιτεύματος, για εσχάτη προδοσία, εμένα που έχω την ελληνική σημαία στο σπίτι μου και δεν έχω ούτε τανκς ούτε τίποτα», ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που κυριαρχεί στις τάξεις τής ΧΑ.
Εν αναμονή μάλιστα των μέτρων που πρόκειται να λάβει η Βουλή σχετικά με την αντιμετώπιση των θεμάτων που εγείρει η σύλληψη της ηγεσίας της οργάνωσης και η περαιτέρω διερεύνηση ποινικών αδικημάτων με τα οποία βαρύνονται βουλευτές της, ο κλοιός για τη Χρυσή Αυγή σφίγγει περαιτέρω.

Ηδη παραπέμπονται στην Ολομέλεια της Βουλής (την προσεχή Τετάρτη) για να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους οι κκ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος και Ευστ. Μπούκουρας, οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και διεύθυνσης αυτής, αλλά και οι κκ. Ηλ. Παναγιώταρος, Ηλ. Κασιδιάρης και Χρ. Αλεξόπουλος για άλλα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται (επεισόδια κτλ.). Ηδη διαβιβάστηκαν στη Βουλή και άλλες δύο δικογραφίες: για τη σύζυγο του αρχηγού της οργάνωσης κυρία Ελένη Ζαρούλια για παράβαση του νόμου περί όπλων (αφορά τη σφαίρα που βρέθηκε στην τσάντα της όταν τον επισκέφθηκε στα κρατητήρια) και για τον κ. Μπούκουρα για εξύβριση, απειλή και κακόβουλη βλασφημία σε βάρος του δημάρχου Κορινθίας.

Την ίδια στιγμή, παρά τις σπασμωδικές κινήσεις που επέδειξε η Βουλή σχετικά με τους χειρισμούς της όσον αφορά την περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης, των ατελειών και των προνομίων που συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι συλληφθέντες, θέμα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, επισπεύδεται η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εισαγάγει σε άλλο νομοσχέδιο την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ψηφιστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας (πρόκειται για το νομοσχέδιο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη).

Μάλιστα, σε μια ένδειξη συναινετικού κλίματος, απαλείφθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη οι κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας, της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας, της προσβολής εναντίον της ειρήνης της χώρας και της κατασκοπείας που υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της τροπολογίας, ενώ διατηρήθηκαν οι κατηγορίες για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και των τρομοκρατικών πράξεων.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει καταθέσει δική της τροπολογία στην οποία υπάρχει μόνο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ζητεί να τεθεί το θέμα τής ΧΑ προς συζήτηση μεταξύ των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής προτείνοντας να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του θέματος (χρηματοδότηση, βουλευτική αποζημίωση, προνόμια, τυχόν αναπλήρωση εδρών σε περίπτωση παραιτήσεων κτλ.) και όχι αποσπασματική.

Πάντως, παρά την αρχική σπουδή που επεδείχθη όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, τα οποία αποτελούν πρωτόγνωρα ζητήματα από συνταγματικής απόψεως, το κλίμα είναι σαφώς πιο προσγειωμένο. Αλλωστε δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες πρωτοβουλίες είτε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων είτε σε επίσημο κοινοβουλευτικό επίπεδο ώστε να τεθούν τα ζητήματα επί τάπητος, αν και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης έχει προβεί σε κάποιες προπαρασκευαστικές επαφές με τα κόμματα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί το θολό θεσμικό τοπίο που υπάρχει.