«Η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε η αντοχή του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και όπου επίσης δοκιμάζεται η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA, που οργανώνεται εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας με θέμα «Για να ξεπεράσει την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει».

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στα καθ’ ημάς αυτή θα συμπέσει «με την αρχή της εξόδου από την κρίση» έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης κι ενώ ήδη η Ελλάδα παρουσιάζει διαρθρωτικό πλεόνασμα. «Και η επιδίωξη να φανούν τα πρώτα δείγματα της αλλαγής» υπογράμμισε «δεν είναι απλά ένας φιλόδοξος στόχος, είναι ένας ζωτικά αναγκαίος στόχος».

Στη διάρκεια της κρίσης, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, στο επίπεδο της ΕΕ διαπιστώθηκαν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, πολιτικά ελλείμματα, αλλά και ορισμένες «προκλητικές ανισότητες. Το κόστος του χρήματος και το κόστος της ενέργειας αναπαράγουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν» τόνισε. Κοντά σε όλα αυτά, η Ελλάδα -ανέφερε χαρακτηριστικά- βρέθηκε συχνά «υπό την πίεση του συσχετισμού δυνάμεων, σε μια συγκυρία που ήταν πάντα απειλητική, με το ΔΝΤ εγκατεστημένο στην καρδιά της ευρωζώνης και την τρόικα να διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, ενδεικτικό της υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σημειώνοντας εξάλλου ότι «χωρίς να υποτιμούμε καθόλου το κολοσσιαίο δάνειο και το κούρεμα χρέους που λάβαμε», τόνισε πως «οι προϋποθέσεις της αλληλεγγύης ήταν πολύ σκληρές. Το σχέδιο Α’ που προκρίθηκε ήταν οδυνηρό και άνισο. Το βλέπουμε στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, τη σωρευτική ύφεση, το κοινωνικό και πολιτικό κόστος, στη δύσκολη καθημερινότητα του απλού ανθρώπου».

Αναφερόμενος δε σε κάποιες παραπλανητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, τόνισε ότι «ο γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τίποτα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Τα δάνειά μας εξυπηρετούνται και σήμερα χρειάζεται μια έντιμη συζήτηση με τους εταίρους μας σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών μας. Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, το εννοεί απολύτως, διότι κανείς δεν αντέχει πλέον επιπρόσθετα μέτρα. Λέμε ‘ναι’ στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέμε ‘όχι’ στην αμφιθυμία. Η ανακύκλωση της αβεβαιότητας υπήρξε ο χειρότερος πολλαπλασιαστής στην ελληνική κρίση» σημείωσε.

Στην ελληνική προεδρία επομένως, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «θα πρέπει να διατυπωθεί μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη, θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στα βασικά, να επαναπολιτικοποιήσουμε τον μεγάλο διάλογο για το μέλλον, να μιλήσουμε για πολυφωνία, ανεκτικότητα, να ορθώσουμε τις αντιστάσεις μας στις ρατσιστικές αντιλήψεις. Διότι, όπως πίσω από τον ευρωσκεπτικιστή δεν μπορεί να κρυφτεί ένας δολοφόνος, έτσι και πίσω από την κρίση δεν μπορεί να κρυφτεί η βία».

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για να υπάρξει μια νέα ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, «απαιτείται μια άλλη αντίληψη για τον προϋπολογισμό και την κατανομή», διότι «γίνεται άραγε ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, χωρίς να αναζητηθούν νέες θέσεις εργασίας;» και τόνισε πως «η ολοκλήρωση της θεσμικής ενοποίησης είναι μια οικονομική αναγκαιότητα».

Αναφερόμενος επίσης στην τραγωδία της Λαμπεντούζα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία βρίσκεται σε επαφή με την (επόμενη) ιταλική προεδρία, ώστε το 2014 να είναι «Μεσογειακό έτος» και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη οριζόντια θαλάσσια πολιτική, με τη συνδρομή της αρμοδίου επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Εν όψει τέλος των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη «μονομέτωπου αγώνα κατά του νέο-ναζισμού», τόνισε πως «δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο η αντίσταση στον ναζισμό και το μνημόνιο» και κάλεσε την Ευρώπη να ξαναβρεί τα ευρωπαϊκά της γνωρίσματα. «Δεν είναι ταυτολογία» είπε χαρακτηριστικά, «αλλά η ζώνη του ευρώ πρέπει να ξανα-ανακαλύψει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά».