Σε μία ψηφοφορία της οποίας προηγήθηκε εκτεταμένο και πολύμηνο λόμπινγκ εκ μέρους των καπνοβιομηχανιών ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν ρυθμίσεις που θα απέβαιναν εις βάρος τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη στο Στρασβούργο υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας με σκοπό την αποτροπή περισσότερων νέων από το κάπνισμα.

Ωστόσο, και σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, οι καπνοβιομηχανίες μάλλον βγήκαν κερδισμένες – ιδιαίτερα στην πολλά υποσχόμενη αγορά του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» (e-cigarette). Και αυτό διότι απερρίφθη τελικά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να θεωρούνται ιατρικά προϊόντα, κάτι που θα οδηγούσε καταφανώς σε περιορισμό των πωλήσεων. Το μόνο αρνητικό σημείο από τη μη κατηγοριοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως ιατρικού προϊόντος είναι ότι θα υπάγεται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου καλπάζει με τα κέρδη της να ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία. Ήδη, μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν είτε εξαγοράσει είτε δημιουργήσει εταιρείες με ειδίκευση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα ξεπεράσει εκείνη του παραδοσιακού τσιγάρου.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που είχε συγγράψει η Λίντα Μακ Εϊβαν εκ μέρους των Σοσιαλιστών, προβλέπεται ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα κατά του καπνίσματος στα πακέτα τσιγάρων θα πρέπει πλέον να καλύπτουν το 65% της συσκευασίας (η αρχική πρόταση ήταν για το 75%). Σήμερα καλύπτουν το 30% της μπροστινής επιφάνειας και το 40% της οπίσθιας. Η μάρκα του τσιγάρου θα πρέπει να αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου.

Επιπλέον, θα πρέπει να απαγορευθούν οι συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα (θεωρείται ότι έχουν μεγάλη απήχηση στους νέους), ενώ απερρίφθη η πρόταση για κατάργηση των λεπτών (slim) τσιγάρων. Το τελευταίο σημείο ήταν κρίσιμο και για την Ελλάδα όπου υπάρχουν καπνοβιομηχανίες που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από λεπτά τσιγάρα και μία απαγόρευση θα είχε συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτές. Ζητείται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απαγόρευση τσιγάρων με μινθόλη ή γεύσεις φρούτων, που επίσης έχουν απήχηση σε νέους. Πάντως, δίδεται πενταετής περίοδος χάριτος για την απαγόρευση των τσιγάρων με γεύση μινθόλης (menthol).

Η νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εγκρίθηκε με 620 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 14 αποχές, θα πρέπει πλέον να συζητηθεί με το Συμβούλιο Υπουργών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελε να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις μέχρι τις ερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά ούτως ή άλλως τίποτα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, περνώντας στις εθνικές νομοθεσίες, πριν από περίπου 2 χρόνια από σήμερα.