«Παρακαλώ, αφήστε τα προσωπικά σας είδη και τα χρήματα στο τραπέζι, εκτός από το ρολόι σας και το σταυρουδάκι, αν έχετε» ήταν τα πρώτα λόγια που άκουσε από τους δεσμοφύλακες διαβαίνοντας την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Φαινόταν αμήχανος μέσα στη φυλακή, βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το έδειχνε, παρ’ ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την προσαγωγή του, κραύγαζε σιδηροδέσμιος το ναζιστικό σύνθημα «Sieg Heil», δηλαδή «ζήτω η νίκη».

«Μαζί με τον Λαγό για συντροφιά»
Ο Ν. Μιχαλολιάκος κοίταξε προσεκτικά το προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού που τον υποδέχθηκε. Εδειχνε συγκαταβατικός, ήρεμος, θέλησε να εμφανιστεί συνεργάσιμος, σαν να έλεγε «δεν θα δημιουργήσω προβλήματα». Εβγαλε από την τσέπη του μερικά χαρτονομίσματα μικρής αξίας και λίγα κέρματα: «Κινητό δεν έχω μαζί μου» τους είπε και αμέσως μετά, προτού ακόμη του διαβάσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων, διατύπωσε τα πρώτα αιτήματα: «Θέλω να είμαι στο ίδιο κελί με τον Λαγό, για να έχω κάποια συντροφιά και για να με προσέχει αν συμβεί τίποτε στην υγεία μου» είπε.

«Εχετε κάποιο πρόβλημα υγείας;»
τον ρώτησαν και ο υπεύθυνος του σωφρονιστικού καταστήματος κάλεσε μια νοσοκόμα: «Εχω κάποιες καρδιακές αρρυθμίες, παίρνω φάρμακα» ήταν η απάντησή του και ονομάτισε τα φάρμακα. Η νοσοκόμα τού πήρε αμέσως την πίεση, τη βρήκε απολύτως φυσιολογική και τον ρώτησαν αν θέλει να τον εξετάσει γιατρός: «Αργότερα, ίσως αύριο, δεν είναι τώρα απολύτως ανάγκη» είπε και επέμεινε να μείνει στο ίδιο κελί με τον Λαγό. Ο Λαγός ζήτησε και αυτός να είναι μαζί με τον «συναγωνιστή αρχηγό» του, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό, άρχισε το ταξίδι του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης (σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) Μιχαλολιάκου στο σωφρονιστικό κατάστημα, στην πιο ασφαλή πτέρυγα των φυλακών, της οποίας η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη.
Η είδηση και μόνο της μεταφοράς του αρχηγού και μελών της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό πυροδότησε ένταση, που ξεπέρασε τα όρια του σωφρονιστικού κανονισμού, ανάμεσα στους κρατουμένους των «Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και των πακιστανών καταδίκων και υποδίκων. Διαμαρτύρονταν, απειλούσαν ότι θα τους χτυπήσουν, χτυπούσαν με μεταλλικά αντικείμενα τα κάγκελα των κελιών τους και ζητούσαν να τους μεταφέρουν αλλού..
Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξαν να βάλουν τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Παππά στις γυναικείες φυλακές, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το κτίριο της διοίκησης των φυλακών, εκεί όπου δικάστηκαν οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, τα μέλη της 17Ν, του Επαναστατικού Αγώνα και οι «Πυρήνες της Φωτιάς». Δεν επικοινωνούν με καμία άλλη πτέρυγα των φυλακών, ενώ σήμερα θεωρείται, λόγω της ανακαίνισης και λόγω της φρουράς, όχι μόνο η νέα VIP πτέρυγα αλλά και τα κελιά υψίστης ασφαλείας. Οι τρεις της Χρυσής Αυγής θα προαυλίζονται σε διαφορετικό μέρος.
Αλλωστε η λεγόμενη ως τώρα VIP πτέρυγα (Στ’ Πτέρυγα), όπου κρατούνται καμιά τριανταριά, ανάμεσα στους οποίους και οι Α. Τσοχατζόπουλος, Ι. Σμπώκος και άλλοι υπόδικοι για μίζες και για οικονομικά εγκλήματα, όπως οι Λαυρεντιάδης, Ρέστης, Κουτσίκος και Μάκης Ψωμιάδης, δεν θεωρείται πλέον ασφαλής. Σε αυτήν (έχει δύο ορόφους) «φιλοξενούνται» και κατάδικοι ή υπόδικοι του κοινού ποινικού δικαίου, δύο-τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, τρεις αστυνομικοί υπόδικοι και τέσσερις ξένοι υπήκοοι κατηγορούμενοι για… κατασκοπεία.
Πριν από 15 ημέρες, σύμφωνα με πηγές των φυλακών, μία ομάδα νεαρών εισέβαλε, άγνωστο πώς, στη Στ’ Πτέρυγα και μαχαίρωσε (με αυτοσχέδιο μαχαίρι) έναν κρατούμενο αστυνομικό ο οποίος είναι υπόδικος για διάφορα εγκλήματα. Αν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανακρίσεις για το πώς και με ποιον τρόπο εισέβαλαν στη Στ’ Πτέρυγα τα μέλη της ομάδας αυτής, όλα αυτά έκαναν τους «VIP φιλοξενουμένους» να τρομοκρατηθούν και να κλειστούν στα κελιά τους.
Οι Μιχαλολιάκος και Λαγός λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οδηγήθηκαν στο ίδιο κελί. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής επέλεξε το δεξιό κρεβάτι δίπλα στην είσοδο και ο Λαγός το κρεβάτι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Μόλις είχαν φύγει οι τεχνικοί από το κελί οι οποίοι τοποθέτησαν μία τηλεόραση. «Παίζει;» διερωτήθηκε ο Λαγός και ανέλαβε να το διαπιστώσει, την ώρα που ο Μιχαλολιάκος τακτοποιούσε τα πράγματά του και ρωτούσε πού ακριβώς βρίσκεται το καρτοτηλέφωνο.
Στο διπλανό κελί επρόκειτο να τοποθετηθεί ο φερόμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης Χρ. Παππάς. Τα κελιά αυτά είναι ολοκαίνουργια, διαθέτουν ντουλάπα, ένα κομοδίνο και δύο καρέκλες: «Καλύτερα που ζήτησαν να παραμείνουν δύο στο ίδιο κελί, έτσι θα καθαρίζουμε μόνο ένα» είπε χαριτολογώντας ένας από τους δεσμοφύλακες σε έναν συνάδελφό του όταν ολοκληρώθηκε η μεταφορά στα κελιά τους.
Αλλωστε υπάρχει τεράστιος συνωστισμός στις φυλακές, καθώς ο Κορυδαλλός φιλοξενεί 2.070 κρατουμένους, ενώ η χωρητικότητά του είναι μόλις 800 άτομα. Για κάθε τρεις κρατουμένους στην ειδική αυτή πτέρυγα των γυναικείων φυλακών υπάρχει ένα κοινό ντους, αλλά προς τα παρόν αυτοί οι τρεις είναι οι μόνοι κρατούμενοι στην ανακαινισμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Το βράδυ το μενού είχε μακαρόνια με κιμά. Ο Μιχαλολιάκος δεν έφαγε, ο Λαγός τσίμπησε.
Κάποια στιγμή πέρασαν από το κελί οι δεσμοφύλακες και τους έδωσαν τις μάρκες με τις οποίες θα μπορούν να ψωνίζουν από το κυλικείο της φυλακής, αφού η διακίνηση χρημάτων απαγορεύεται πλέον αυστηρά. Ο Μιχαλολιάκος αντάλλαξε μερικές κουβέντες με τον Λαγό, ρώτησε αν θα φέρουν και τον Παππά στην ίδια πτέρυγα, διάβασε ορισμένα χαρτιά που είχε μαζί του και έπεσε να κοιμηθεί. Προηγουμένως η διεύθυνση των φυλακών είχε τοποθετήσει φρουρά έξω από το κελί τους επί 24ώρου βάσεως: «Το κάνουμε για λόγους ασφαλείας και για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο» εξήγησαν οι δεσμοφύλακες. Ετσι οι τρεις της Χρυσής Αυγής θα φρουρούνται όλο το 24ωρο, με εντολή της διοίκησης των φυλακών, αφού είχαν προηγηθεί οι απειλές των άλλων κρατουμένων για τη ζωή τους.
Σε απόσταση ασφαλείας βρίσκονται στο υπόγειο τα κελιά των μελών της 17Ν και οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας και Τζωρτζάτος δεν θα έχουν καμία επαφή με τους κρατουμένους της Χρυσής Αυγής, αφού θα προαυλίζονται ξεχωριστά. Γι’ αυτό φρόντισε η διεύθυνση των φυλακών. Είναι τέτοια η διαρρύθμιση των ανακαινισμένων κελιών της γυναικείας φυλακής που τα μέλη της 17Ν ούτε θα βλέπουν τους χρυσαυγίτες ούτε θα προαυλίζονται μαζί τους. Αλλωστε ούτε ο Κουφοντίνας ρώτησε για τους χρυσαυγίτες ούτε οι χρυσαυγίτες για τα μέλη της 17Ν.
«Μακριά από τους Πακιστανούς»


Οι τελευταίοι, όπως βεβαιώνουν οι δεσμοφύλακες, εμφανίζονται εδώ και χρόνια ήρεμοι, δεν ζητούν απολύτως τίποτε, υπακούουν στους κανονισμούς, δεν δημιουργούν προβλήματα και το μόνο που απαιτούν είναι καλύτερες συνθήκες κράτησης και καμιά τριήμερη ή πενθήμερη άδεια. Εκείνο εν κατακλείδι που ενδιέφερε πρωτίστως τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Παππά είναι να βρίσκονται απομονωμένοι από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και από τους Πακιστανούς που βρίσκονται διάσπαρτοι σε κελιά σε όλον τον Κορυδαλλό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ