Λιτή και «σπαρτιάτικη», από πλευράς κόστους, χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την επικείμενη ελληνική προεδρίας της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο προϋπολογισμός, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 60-80 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν ξεχωριστά για τις τελευταίες προεδρίες (την ιρλανδική και την κυπριακή).

Θα είναι πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φορά οι βασικές προτεραιότητες είναι τρεις: Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ισορροπία μεταξύ πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης αποτελεί την λυδία λίθο για την επίτευξη της αναγκαίας συνοχής μεταξύ των οικονομιών της ΕΕ.

Ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει να εξισορροπήσει το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο να μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, με επίκεντρο την απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της ΟΝΕ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα της μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων και της κινητικότητας, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει να αναδείξει τις θετικές συνέπειες μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου.