Κατ’ ιδίαν συνάντηση 45 λεπτών είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει μετά και από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, αλλά και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έγιναν κοινές δηλώσεις. Εντούτοις, εξερχόμενος της συνάντησης ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε συζήτηση που πήγε καλά» και ότι «συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διέρρευσε ότι «η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα», ότι «έγινε ανασκόπηση της πορεία της ελληνικής οικονομία και της προοπτικής της, καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος», αλλά και ότι «συζητήθηκαν όλα τα θέματα».

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζεται «παραγωγική» η συνάντηση, υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και η ανάγκη ενός «ισχυρού προϋπολογισμού του 2014».

Η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει τα εξής:

«Είχα με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

»Τον επαίνεσα για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της στο σκέλος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τόνισα τη σημασία επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

»Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Τετάρτη

Στις 13:30 (τοπική ώρα) είναι το ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Παρά τα προβλήματα στην λειτουργία του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τα μέλη της γερουσίας και της αμερικανικής βουλής θα εξελιχθεί κανονικά.

Έτσι, στις 15:45 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 16:55 θα συναντηθεί με μέλη της Hellenic Caucus -πρόκειται για ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο.
Στις 17:00 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Πάντως, λόγω του κλεισίματος του ομοσπονδιακού κράτους ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεση βυζαντινής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.