Ποινική δίωξη με βαρύ κατηγορητήριο για τους πέντε βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη (15 συνολικά) που προσήχθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε η προϊσταμένη με ομάδα εισαγγελέων. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίων του αρχηγού και των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με βάση το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση το άρθρο 187 παρ. 1 &3 του ποινικού κώδικα.

Η δίωξη αφορά στη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 187 «με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος με δομημένη και με διαρκή δράση ομάδας από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων εταίρων κακουργημάτων».

Η παράγραφος 3 αφορά τη διεύθυνση της οργάνωσης και προβλέπει ότι τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, όποιος είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος παρέμεινε χθες στην εισαγγελία Πρωτοδικών επί οκτώ ώρες έχει χαρακτηριστεί ως Fuehrerprinzip. Η εισαγγελική δίωξη αφορά και τη ναζιστική ιδεολογία.

Μαζί του βρίσκονταν οι αλλοι τέσσερις βουλευτές οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο, Ι. Λαγό, Ν. Μίχο. Ο έκτος βουλευτής που καταζητείται, Χρήστος Παππάς, και χαρακτηρίζεται ως υπάρχηγός της οργάνωσης πρέπει να συλληφθεί ως το βράδυ της Κυριακής, αλλιώς ενδέχεται με τη λήξη του αυτοφόρου να απαιτείται από το νόμο αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Σύμφωνα με ανώτατη δικαστική πηγή το αυτόφορο έχει λήξει αφού με τις συλλήψεις και την άσκηση ποινικών διώξεων έληξε και η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, επομένως παύει το αδίκημα να είναι διαρκές. Δίωξη ασκήθηκε και για παράνομη οπλοκατοχή κατά περίπτωση. Στη συνέχεια αδηγήθηκαν στους δύο τακτικούς ανακριτές και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα απολογηθεί την Τετάρτη στον ανακριτή και οι υπόλοιποι τέσσερις βουλευτές του την Τρίτη και ο Χρ. Παππάς την Πέμπτη.