Σε τακτική αναδίπλωση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναλωθεί τις προηγούμενες ημέρες στη δημιουργία ενός μετώπου με την κυβέρνηση, είτε κατηγορώντας τη για ολιγωρία είτε για απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης, η σύλληψη της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης δημιούργησε νέα δεδομένα. Οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου αντελήφθησαν ότι η τροπή της υπόθεσης απαιτεί νέους σχεδιασμούς και προσεγγίσεις σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει όλες τις στρατηγικές του προσδοκίες για τον «θερμό Σεπτέμβριο» που ο ίδιος προέβλεπε να μην επαληθεύονται. Με αυτό το θέμα συνεδρίαζε εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε μια προσπάθεια εκτίμησης των πολιτικών εξελίξεων.

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής ήταν ενδεικτικός του αιφνιδιασμού του. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα βρισκόταν τους τελευταίους μήνες ψηλά στην «ατζέντα» και στις αντιπολιτευτικές κορόνες του κ. Αλ. Τσίπρα, η τροπή της υπόθεσης μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση αμφιταλαντευόμενη μεταξύ, αφενός, αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση και, αφετέρου, διολίσθησης σε αιτήματα περί διεξαγωγής εκλογών.

Μετά τις συλλήψεις του Σαββάτου, οι τόνοι στην Κουμουνδούρου έπεσαν, όμως η εκτίμηση πως η κυβέρνηση έχει εκλογική ατζέντα ισχυροποιήθηκε. Οι κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για ανεκτική στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή ξεχάστηκαν και μια ολιγόλογη ανακοίνωση ανέφερε τα προφανή: «Είχαμε εδώ και καιρό υπογραμμίσει την ανάγκη να βρεθούν ενώπιον του νόμου όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές δράσεις. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με ψυχραιμία και με σεβασμό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και για μια σειρά άλλες εγκληματικές δράσεις».
Διαφωνίες με την ηγεσία


Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση που θα τηρήσουν στο εξής οι εσωκομματικές πτέρυγες. Μεταξύ των πρώτων που τάχθηκαν κατά της συμπαράταξης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς ήταν η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία εμμέσως πλην σαφώς επέδειξε την πλήρη διαφωνία της με τις επιλογές της ηγεσίας. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο iskra.gr ούτε λίγο ούτε πολύ σημειωνόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να συζητήσει με κανέναν, ακόμη και αν πρόκειται για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου κατά της Ακροδεξιάς.

«Οι δυνάμεις του αστικού τόξου, αφού με τις τροϊκανές μνημονιακές πολιτικές λεηλασίας έθρεψαν το τέρας της Χρυσής Αυγής, ενώ ανέχτηκαν και κάλυψαν τη διείσδυσή της στο κράτος και την επέκτασή της, θέλουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τον «χρυσαυγίτικο» κίνδυνο όχι για να τον αντιμετωπίσουν στην ουσία αλλά ως φόβητρο για να αποδυναμώσουν, αν όχι και να «ενσωματώσουν», την Αριστερά σε έναν σχεδιασμό που τελικά θα δώσει πνοή στο σημερινό «status»»
σημειωνόταν μεταξύ των άλλων σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στο ίδιο κείμενο τονιζόταν επίσης ότι η Αριστερά δεν πρέπει να παρασυρθεί «από την πίσω πόρτα, σε μια γενική «αντιφασιστική» σούπα που θα εκτείνεται από την Αριστερά και θα φθάνει ως την «καλή» ΝΔ, μέσω της οποίας η Αριστερά θα γίνεται σταδιακά όμηρος ενός αστικού σχεδιασμού για τη διαιώνιση των μνημονίων με την αλλαγή ίσως της μορφής τους».
Στην κλιμάκωση της επιχειρηματολογίας υπογραμμιζόταν ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα «δεν πρέπει να οδηγήσει την ίδια την Αριστερά να δίνει εξετάσεις καταδίκης γενικώς και αορίστως της βίας και ένταξής της στο λεγόμενο «συνταγματικό» και «δημοκρατικό» τόξο ως συμπλήρωμα της Πασοκονεοδημοκρατίας».
Και κατέληγαν οι συντάκτες του κειμένου: «Ακόμα χειρότερα θα ήταν αν, στο όνομα του νεοναζιστικού μορφώματος, προωθούσε η Αριστερά διευρύνσεις που θα έφταναν μέχρι τη συνεργασία της με τις λεγόμενες «δημοκρατικές» αστικές δυνάμεις, άσχετα μάλιστα από τον μνημονιακό τους προσανατολισμό, προκειμένου, υποτίθεται, να απομονωθεί η πλέον αντιδραστική πλευρά του αστικού κόσμου, που χρησιμοποιεί τη ρητορική των «δύο άκρων» και θέτει την Αριστερά εκτός «συνταγματικού τόξου«». Λίγες ημέρες αργότερα ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα κ. Ν. Παππάς θέλησε να απαντήσει σε όλα αυτά και ανέφερε μεταξύ των άλλων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «είναι θετικό που στελέχη της ΝΔ διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή, της ακροδεξιάς ομάδας που συμβουλεύει τον κ. Σαμαρά».
«Οι μαθητές στο προσκήνιο»


Το μέτωπο στο οποίο πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση είδε τις προσδοκίες της να διαψεύδονται με δραματικό τρόπο ήταν αυτό της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών. Η «μητέρα των μαχών», σύμφωνα με κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε για λίγες μόλις ημέρες· οι πενθήμερες απεργίες σύντομα έγιναν 48ωρες και εν τέλει την προηγούμενη Πέμπτη αποφασίστηκε η λήξη της κινητοποίησης με συνοπτικές διαδικασίες.
Στο πεδίο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και με κομματικά στελέχη του επικεφαλής των συνδικαλιστικών τους οργάνων, βρέθηκε ουσιαστικά για μία ακόμη φορά ενώπιον μιας δυσάρεστης κατάστασης: να υποχρεούται σε σιωπή, βλέποντας ότι οι διακηρύξεις του και τα λαϊκά προσκλητήρια δεν βρίσκουν την προσδοκώμενη ανταπόκριση.
Υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων ο κ. Τσίπρας και η λεγόμενη μετριοπαθής ομάδα βρίσκονται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων για τα περαιτέρω: θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι «νέες μορφές κινητοποίησης», όπως οι καταλήψεις σχολείων από μαθητές, οι οποίοι έχουν πάρει τη σκυτάλη μετά τους καθηγητές; ‘Η θα τηρηθούν ασφαλείς αποστάσεις;
Μια ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη επιχαίρει για το «κύμα» των καταλήψεων και εμμέσως φανερώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση, είτε διά στελεχών της είτε δι’ άλλων μεθοδεύσεων, βρίσκεται πίσω από αυτές. «Οι κινητοποιήσεις των καθηγητών θα συνεχιστούν με ανοιχτά τα σχολεία, με τους καθηγητές να προχωρούν σε άλλες μορφές δράσης, τις οποίες θα αποφασίσουντο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» αναφέρεται από την Αριστερή Πλατφόρμα και προστίθεται ότι πλέον «οι μαθητές βρίσκονται στο προσκήνιο» και ότι «πληθώρα μαθητικών συμβουλίων αντιδρά στη διάλυση των δημόσιων σχολείων. Πάνω από 250 σχολεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάληψη από τους μαθητές, οι οποίοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των καθηγητών τους και αντιτίθενται στις διάλυση της δημόσιας Παιδείας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα μετριοπαθής στάση στο θέμα των καταλήψεων.
Αναστολή σχεδιασμών
Εδώ και τώρα… αναμονή

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη καμπή. Η έκβαση των γερμανικών εκλογών, αλλά και οι εξελίξεις στην υπόθεση της Ακροδεξιάς μοιραία άλλαξαν την ατζέντα και επιβάλλουν μια συνολική επανεξέταση. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα κυριαρχεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών, με «διακύβευμα» το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς. Η βεβαιότητα για κάτι τέτοιο παρουσιάζει διακυμάνσεις στην Κουμουνδούρου, η οποία πάντως αναζητεί τρόπους να επαναφέρει τη συζήτηση στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, των αδιεξόδων κτλ., καθώς έγινε αντιληπτό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να μονοπωλεί τον «αγώνα για τη Δημοκρατία». Τις αμέσως επόμενες ημέρες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας ενιαίας στάσης απέναντι στο θέμα της Ακροδεξιάς. Επιδίωξη πλέον της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο στη συζήτηση της δημοκρατικής συμπαράταξης. Με αυτούς τους όρους, οι σχεδιασμοί στην Κουμουνδούρου επί της ουσίας έχουν ανασταλεί, το επιτελείο του κ. Τσίπρα αναμένει τη διαμόρφωση δεδομένων και ελπίζει σε μια νέα ευκαιρία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ