Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις με την δράση της Χρυσής Αυγής, η βρετανική εφημερίδα Guardian επιχειρεί να βρει τα βαθύτερα αίτια της πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η Guardian αναφέρει ως ορόσημο της κατάρρευσης της νομιμότητας το φημολογούμενο «πραξικόπημα που δεν έγινε ποτέ», το οποίο είχε αποκαλύψει το Βήμα πριν από ένα χρόνο. Αν και η Guardian διατηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με το παρασκήνιο του πραξικοπήματος, η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί μια αλλαγή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων ψηφοφόρων, έχοντας αναπτύξει και μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012.

Αν και η Χρυσή Αυγή δυσκολεύεται να πιάσει διψήφια ποσοστά και η δημοτικότητα της φέρεται να έπεσε αισθητά μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η γενικότερη κρίση στην πολιτική σκηνή την διατηρεί στην επικαιρότητα.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορές στις συνεχείς αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την οργάνωση της Χρυσής Αυγής – η οποία παραπέμπει στον «κλασικό, φασιστικό παραμιλιταρισμό του 1920» – και την σχέση της με την Αστυνομία, με σκοπό να καταδείξει την σχέση του επίσημου κράτους με παρακρατικές μεθόδους καταστολής.

Σύμφωνα με την Guardian λοιπόν η πολιτική ελίτ της χώρας έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο. Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει και μια άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις των παραδοσιακών κομμάτων με τους ψηφοφόρους τους, αφού τα μέτρα λιτότητας σπρώχνουν τους καταπονημένους από την κρίση πολίτες να ψάχνουν όλο και πιο ακραίες πολιτικές λύσεις.

Οι αλλεπάλληλες απεργίες, καταλήψεις και συγκρούσεις στους δρόμους των τελευταίων μηνών έφεραν την χώρα στα πρόθυρα μιας γενικευμένης εξέγερσης. Με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «τοξική», η Guardian θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Αριστερά να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή, είναι να εμποδίζει τις δραστηριότητες της και την δράση της στους δρόμους.