«Η Βουλή θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία, στα ατομικά δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου» δήλωσε ο Ευ.Μεϊμαράκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης:

«Πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη βία και τις ακραίες φωνές, οι οποίες πολλές φορές σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε βρίσκουν έδαφος.

» Πρέπει δυναμικά να εξηγήσουμε ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας: τη δημιουργία, την καλή προσπάθεια προσφοράς στα κοινά, τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνον του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας. Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε και το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή.»

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τιμωρητική ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2012, αλλά η Βουλή, είπε, πρέπει να δώσει λύσεις, αποδεχόμενος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούσαν ως δεδομένες τις δημοκρατικές κατακτήσεις, μετά την Μεταπολίτευση.

Απαντώντας ο κ. Παπούλιας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, «ξέρω ότι θα είχα από σας μια ειλικρινή και πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Βουλή».

Και κατέληξε, λέγοντας: «ζείτε σε ένα Κοινοβούλιο που συνυπάρξαμε και μαζί, που ήταν ένα κοινοβούλιο πιο ήρεμο από αυτό που είναι σήμερα. Όχι ότι σήμερα δεν κάνει το έργο που πρέπει να κάνει, το κάνει όμως κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.

» Και αντιμετωπίζετε προβλήματα. Σας παρακολουθώ και χαίρομαι γιατί με την ηρεμία σας έχετε επέμβει πολλές φορές για να μπορέσει το νομοθετικό έργο της Βουλής να προχωρήσει.»