Μέτωπο κατά του φασισμού και του νεοναζισμού ορθώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί με δηλώσεις τους στο «Βήμα της Κυριακής». Παρ’ ότι δεν συμφωνούν όλοι με τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αναδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της και καλούν τους πολίτες να προασπίσουν το δημοκρατικό πολίτευμα.
Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς τονίζει ότι «η δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη. Εχει τα μέσα να αμυνθεί στις προκλήσεις» και προειδοποιεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει ενότητα ολόκληρου του λαού για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η ανοχή απέναντι στη βία και τη βιαιότητα εξοντώνει και ευτελίζει τη δημοκρατία. «Η δημοκρατία που σου επιτρέπει να διαφωνείς πρέπει να προστατεύεται και άρα να αμύνεται» υπογραμμίζει.
«Αγώνα για τη δημοκρατία» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας τον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής. Σημειώνει ωστόσο ότι «η ριζική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου απαιτεί να δοθεί τέλος στη μνημονιακή εξαθλίωση».
«Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα. Ολα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά, καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή «δολοφονική, εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών φασιστών», εκτιμώντας ότι είναι «γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος» και «ακραία φωνή του πολιτικού συστήματος».

Αντώνης Σαμαράς

«Η Δημοκρατία έχει τα μέσα να αμυνθεί»

«Την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βγαίνουμε από την κρίση, δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποσταθεροποιήσει τη Δημοκρατία μας και να διαλύσει τη χώρα.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με αποφασιστικότητα στην εγκληματική δραστηριότητα των νεοναζί, προστατεύοντας το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα.
Καιρό τώρα η Δημοκρατία μας δεχόταν προκλήσεις. Πολλά χρόνια τώρα, είχε χαλαρώσει η έννοια της τήρησης και εφαρμογής του νόμου, του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών. Αυτό τελειώνει πλέον.
Η Δημοκρατία δεν είναι «ανοχύρωτη». Εχει τα μέσα να αμυνθεί στις προκλήσεις. Θα τα χρησιμοποιήσει όλα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Γιατί η δημοκρατική νομιμότητα είναι ασπίδα της Δημοκρατίας! Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητεί ή να την υπονομεύει. Και η ενότητα ολόκληρου του λαού είναι απαραίτητη για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Κανείς δεν μπορεί να πυροδοτεί την ένταση και το μίσος που τροφοδοτούν συγκρούσεις και φέρνουν περισσότερη βία. Και ασφαλώς, χρειάζεται στήριξη και σεβασμός στη Δικαιοσύνη! Γιατί χωρίς αίσθημα δικαίου τίποτε δεν στέκει όρθιο σε μια Δημοκρατία.
Ο ανήφορος που περνάμε για να βγούμε από την κρίση σύντομα θα τελειώσει.
Αλλά ο κατήφορος του διχασμού, αν ανεχθούμε τη βία και την ένταση, δεν τελειώνει παρά στην καταστροφή της χώρας.

Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ!

Ενώνουμε τη χώρα, θωρακίζουμε τη Δημοκρατία…
Μαζί με όλον το λαό και όλες τις δυνάμεις του Εθνους, πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα».
Ευάγγελος Βενιζέλος

«Η ανοχή στη βία εξοντώνει τη Δημοκρατία»

Αυτά που συνέβησαν, με αποκορύφωμα την αποτρόπαιη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν ήσαν, δυστυχώς, απροσδόκητα.

Θέτω το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, με σαφή, έντονο και σταθερό τρόπο, ήδη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Ζητώ, όλον αυτόν τον καιρό, την ενιαία και σθεναρή αντίδραση των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Τη λήψη μέτρων, νομοθετικών και κοινοβουλευτικών. Πρωτίστως όμως την εφαρμογή της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας. Αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη και όχι την κυβέρνηση ή τη Βουλή που πρέπει φυσικά να εφαρμόσει αυστηρά τον Κανονισμό της.
Η ανοχή απέναντι στη βία και τη βιαιότητα εξοντώνει και ευτελίζει τη Δημοκρατία. Η καταστρατήγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από ένα δεδηλωμένα αντικοινοβουλευτικό κόμμα καταρρακώνει τον θεσμικό ρόλο της Βουλής.
Επί μήνες επικρατεί, δυστυχώς, η μικροκομματική σκοπιμότητα. Κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν το εύρος του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μετώπου», παρ’ ότι ξέρουν ότι αυτό είναι ευκαιριακό, ετερόκλητο και στρατηγικά αδιέξοδο. Συνυπάρχουν όμως με τη ΧΑ μέσα σε αυτό, με κοινό στόχο την κυβερνητική πλειοψηφία και το «παλιό» κομματικό σύστημα. Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι η ανοχή επαναπατρίζει ψηφοφόρους της ΧΑ, πραγματικούς ή δημοσκοπικούς.

Κάποιοι αρνούνται να συνεργαστούν με αυτούς με τους οποίους διαφωνούν πολιτικά στο όνομα της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι η Δημοκρατία που σου επιτρέπει να διαφωνείς πρέπει να προστατεύεται και άρα να αμύνεται.

Η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί με πρόσοψη και προκάλυμμα πολιτικού κόμματος. Αυτό δεν αφορά τους απλούς ψηφοφόρους αλλά την ηγεσία και τα δικτυωμένα ενεργά μέλη. Η ισχύουσα νομοθεσία πρέπει συνεπώς να εφαρμοστεί.
Αλέξης Τσίπρας

«Το μνημόνιο έφερε τη Χρυσή Αυγή»

Η ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς την καταστροφή που έχει επιφέρει το μνημόνιο στην ελληνική κοινωνία. Μόνο μια κοινωνία σε κατάσταση σοκ και έσχατης εξαθλίωσης, χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς και με πλήρη απώλεια προσανατολισμού, θα μπορούσε να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή κοινοβουλευτικό κόμμα.

Ακόμα χειρότερα, η νεοναζιστική βία δείχνει τα τελευταία χρόνια να χαίρει μιας ολοένα και πιο προκλητικής ασυλίας. Υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου που αφορούν ηγετικά της στελέχη πέφτουν στα μαλακά.
Η ανοιχτή και οργανωμένη εγκληματική δράση δεν παρεμποδίζεται ούτε διερευνάται. Διαπιστωμένοι θύλακες νεοφασιστών στον κρατικό μηχανισμό που δρουν ανενόχλητα. Ρατσιστική δράση προβάλλεται από κυρίαρχα ΜΜΕ ως «κοινωνικός αυτοματισμός». Ναζιστικές συμμορίες αγιογραφούνται από εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.
Αυτό το καθεστώς ανοχής σχετίζεται άμεσα με την κρίση του πολιτικού κατεστημένου. Ο ισχυρότερος πόλος της κυβέρνησης, η ΝΔ του κ. Σαμαρά, καλοπιάνει τους νεοναζί, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να επαναπατρίσει τους χαμένους ψηφοφόρους της.
Ψαρεύει στα ίδια με αυτούς ιδεολογικά νερά, που είναι η εθνοκαπηλεία, η ξενοφοβία και ο μπαμπούλας της Αριστεράς. Είδαμε έως και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ να καταψηφίζουν αιτήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας των νεοναζί, κλείνοντας έτσι το μάτι στους ψηφοφόρους της Ακρας Δεξιάς. Αυτού του είδους η τακτική φέρνει την ηγεσία της ΝΔ σε σύγκρουση ακόμα και με τη μεταπολιτευτική δημοκρατική της παράδοση, και βέβαια με το δημοκρατικό αίσθημα της πλειοψηφίας της εκλογικής της βάσης.
Ταυτόχρονα σύσσωμο το μπλοκ του «μνημονιακού τόξου» επιστρατεύει την περιβόητη «θεωρία των δύο άκρων» προκειμένου να εξισώσει την προοδευτική πολιτική δράση εναντίον του μνημονίου με την εγκληματική βία μιας οργανωμένης φασιστικής ομάδας.
Είναι μια θεωρία πολιτικά επικίνδυνη, αφού διά της εξισώσεως, και για να ρίξει λίγη παραπάνω λάσπη εναντίον της Αριστεράς, «νομιμοποιεί» αντίστοιχα τη δράση των νεοναζί. Ετσι σιγά-σιγά, και μπροστά στο αδιέξοδο της πολιτικής των μνημονίων, φτάσαμε στο να βλέπουμε πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και δημοσιογράφους ισχυρών ΜΜΕ να καλλιεργούν ως «λαγοί» την ιδέα μιας πολιτικής συνεργασίας με τους φασίστες, με την πλειονότητα των βουλευτών της κυβέρνησης να σιωπά.
Σήμερα η Ευρώπη βοά για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο η δράση της ΧΑ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση. Και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί η απομόνωση και η περιθωριοποίηση του φασιστικού φαινομένου χρειάζεται πρώτα απ’ όλα συνέπεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και αξιοπιστία.
Χρειάζεται ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας. Ο αγώνας εναντίον της Χρυσής Αυγής είναι αγώνας για τη δημοκρατία, είναι αγώνας για την υπεράσπιση της ανθρωπιάς και του πολιτισμού.
Ομως η ριζική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου απαιτεί να δοθεί τέλος στη μνημονιακή εξαθλίωση.
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά της, να αποκτήσει και πάλι ελπίδα. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δημήτρης Κουτσούμπας

«Δολοφονική, εγκληματική οργάνωση»

Τα τελευταία γεγονότα με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός εργατόπαιδου επιβεβαίωσαν με τον πιο δραματικό τρόπο τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Τώρα ο λαός μας μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τη δολοφονική δράση της, όπως ήδη έχει εκφραστεί με τις επιθέσεις σε μετανάστες, στους αιγύπτιους ψαράδες στην Ιχθυόσκαλα, σε εργαζόμενους του ΠΑΜΕ, στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Αυτός ο χαρακτήρας δεν κρύβεται από δήθεν αγαθοεργίες, μοίρασμα τροφίμων, συσσίτια, δήθεν «αντισυστημικές» κορώνες για να ρίχνει «στάχτη στα μάτια» απελπισμένων συμπολιτών μας.

Η ΧΑ αποτελεί δολοφονική εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών φασιστών, γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, αποτελεί ακραία φωνή του πολιτικού συστήματος. Η ΧΑ παίζει μαφιόζικο ρόλο, υπηρετεί τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων, τμημάτων του κεφαλαίου. Στήνει δουλεμπορικά γραφεία για εργαζόμενους με 18 ευρώ μεροκάματο, μιλάει για φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. Προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους για να μείνει στο απυρόβλητο η πλουτοκρατία.
Η ΝΔ αξιοποιεί τη δράση της ΧΑ με τη θεωρία των δύο άκρων, θεωρία που με ανάλογο τρόπο αξιοποιήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου για να χτυπηθεί το γερμανικό εργατικό κίνημα.
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ περιχαρακώνει την εγκληματική δράση της ΧΑ στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ για την εναλλαγή στην αστική διαχείριση και το να αναρριχηθεί ο ίδιος στην κυβερνητική καρέκλα.
Η αποφασιστική αντιμετώπιση της ΧΑ περνά μέσα από το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, από τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, τους μαζικούς φορείς, που έχουν τη δύναμη να την απομονώσουν, να εμποδίσουν, αλλά και να αχρηστεύσουν τα δίχτυα που ρίχνει στις εργατογειτονιές για να δηλητηριάζει παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Το εργατικό λαϊκό κίνημα, η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που αγκαλιάζει την πλειοψηφία του λαού σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να τερματίσει τη δράση των ναζί, μαζί και του συστήματος που τους γεννά και τους θρέφει.
Φώτης Κουβέλης

«Επίμονη νομιμότητα η απάντηση»

Εναν χρόνο τώρα προειδοποιούμε: ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας εθίζεται στην αποδοχή της ρατσιστικής βίας και στη θεωρία της αναγκαίας βίας. Η γενικευμένη απαξίωση των θεσμών επί χρόνια αποδυνάμωνε καθημερινά την αξία της δημοκρατίας, κυρίως στη συνείδηση των νέων. Η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια έφερναν οργή και η οργή ανεξέλεγκτες κατευθύνσεις. Πολλοί υποτίμησαν την ελκτική δύναμη του αντισυστημικού και λαϊκιστικού λόγου της Χρυσής Αυγής. Και το αβγό έσπασε και το φίδι βγήκε. Τώρα έγινε ολοφάνερο σε όλους ότι οφείλουμε να δράσουμε απέναντι στους φασίστες. Το οφείλουμε στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της κοινωνίας. Οι νόμοι είναι αναγκαίοι, όμως δεν αρκούν. Η εκπαίδευση στη δημοκρατία είναι απαραίτητη, όμως δεν προφταίνει.

Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα. Ολα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά, καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό. Η συνεννόηση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και η συγκρότηση μετώπου αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου είναι σήμερα πρώτιστη προτεραιότητα. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό». Η ΔΗΜΑΡ είναι παρούσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ