«Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει, όσο πιο άμεσα γίνεται, τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για πολύ μεγάλο λάθος που στέλνει συγκεχυμένα και λανθασμένα μηνύματα. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανοχή, τόσο από την κοινωνία όσο και από κόμματα που πιστεύουν ότι θα «ψαρέψουν» ψήφους από τη νεοναζιστική δεξαμενή. Αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, το πλήγμα για την εικόνα της χώρας σας θα είναι, διεθνώς, τεράστιο».
Τα λόγια αυτά ανήκουν σε διπλωμάτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας. Ειπώθηκαν στον γράφοντα πριν από λίγους μήνες, όταν η συζήτηση για τον αντιρατσιστικό νόμο βρισκόταν στην κορυφή της επικαιρότητας και πολύ προτού συμβεί το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του νεαρού Παύλου Φύσσα. Η δυστοκία να υιοθετηθεί μια αυστηρότερη νομική ασπίδα προκάλεσε τότε πολύ αλγεινές εντυπώσεις, οι οποίες σήμερα απλώς εξαπλώνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο –και παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε –δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η σκληρότατη δήλωση του Χάνες Σβόμποντα. Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβήτησε ουσιαστικά την ικανότητα της Αθήνας να ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2014 λέγοντας: «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει τέρμα στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, η επικείμενη ελληνική προεδρία θα είναι απαράδεκτη». Ακολούθησαν οι δηλώσεις δύο γερμανών βουλευτών επί του ιδίου θέματος που προκάλεσαν και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ανησυχία για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απολάμβανε απαράδεκτη ανοχή ακόμη και από στελέχη της ΝΔ ή και στενότατους συμβούλους του ίδιου του Πρωθυπουργού είχε εκδηλωθεί όμως και νωρίτερα. Αφορμή ήταν η ψήφιση τον περασμένο Ιανουάριο του νόμου για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη από τη Χρυσή Αυγή (και τους Ανεξάρτητους Ελληνες). Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ξένος διπλωμάτης μη ευρωπαϊκής χώρας επισκέφθηκε μετά την ψήφιση του νόμου υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος υπουργείου για να του εκφράσει την έντονη δυσφορία του για το γεγονός.
Από τις συνομιλίες με ξένους διπλωμάτες προκύπτει ότι το επιχείρημα πως η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής στις περυσινές εκλογές και η έκτοτε σταθερή άνοδός της δεν μπορούν να ερμηνευθούν μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της σαφούς, βαθιάς επίδρασης που αυτή έχει στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων (μέσω της μείωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας). Οπως σημειώνουν, σε άλλες χώρες που ασφυκτιούν υπό τον μανδύα της λιτότητας, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν έχουν εμφανιστεί ανάλογα φαινόμενα.

«Εχουν σκεφθεί οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα μήπως υπάρχει κάτι «αποκλειστικά ελληνικό» στην ενίσχυση των νεοναζί;»
αναρωτιούνται. Πολύ επικίνδυνη κρίνεται επίσης η απόπειρα ορισμένων κύκλων που πρόσκεινται στη ΝΔ να μην πιέσουν δραματικά το νεοναζιστικό μόρφωμα ώστε να αλιεύσουν ψήφους σε ενδεχόμενη μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.
Η δράση της Χρυσής Αυγής έχει φυσικά προκαλέσει και έντονη αντίδραση σε εβραϊκούς κύκλους. Πλήθος οργανώσεων, ιδιαίτερα αμερικανοεβραϊκών, έχει εκδώσει επανειλημμένως ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών αλλά και γενικότερα τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης. Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν αποκλείουν μάλιστα ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις ο κ. Ευ. Βενιζέλος το θέμα της Χρυσής Αυγής θα τεθεί επιτακτικά.
Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, κατ’ εντολήν του υπουργείου Εξωτερικών προς την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, δεν κατέστη δυνατό να αποτραπεί η αναφορά στη Χρυσή Αυγή στο προοίμιο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Και ουδείς φυσικά πρέπει να λησμονήσει την παρ’ ολίγον εμπλοκή που είχε σημειωθεί με τη συμμετοχή βουλευτών της Χρυσής Αυγής (συγκεκριμένα της κυρίας Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της οργάνωσης κ. Ν. Μιχαλολιάκου) στις αποστολές ελλήνων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών είχαν αμφισβητήσει τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της βουλευτού, αλλά το ενδεχόμενο κρίσης απετράπη χάρη σε έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Τροπολογία σε διάταξη νόμου
Διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση

Τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττει η Χρυσή Αυγή, ως κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή, θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση με διάταξη νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή. Με τροπολογία που θα καταθέσουν από κοινού στη Βουλή οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, δεν θα καταβάλλεται στο εξής κρατική επιχορήγηση σε παράταξη της οποίας μερίδα βουλευτών (κατά πάσα πιθανότητα το 10%) έχει καταδικαστεί για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Στην ίδια διάταξη μάλιστα θα προβλέπεται ότι, εφόσον καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις μια μερίδα βουλευτών ενός κόμματος, τότε το κόμμα αυτό θα υποχρεούται να επιστρέψει και την κρατική επιχορήγηση που έχει ήδη εισπράξει.
Η κρατική επιχορήγηση θα διακόπτεται και στην περίπτωση που καταδικάζονται για αξιόποινες πράξεις όχι μόνο βουλευτές αλλά και ένα ποσοστό στελεχών μιας παράταξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ