Είναι δύο εκ των πιο στενών και έμπιστων συμβούλων του Πρωθυπουργού. Ο ένας, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, προέρχεται από την Αριστερά και ο άλλος, ο κ. Τ. Μπαλτάκος, γέννημα θρέμμα δεξιός, με μανιάτικη καταγωγή. Και οι δύο ομνύουν πίστη στον κ. Σαμαρά και θεωρούνται οπαδοί της σκληρής γραμμής και της ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης. Απεχθάνονται τον στρογγυλεμένο λόγο και δεν διστάζουν να υπερασπιστούν τις θεωρίες τους, όπως αυτή των δύο άκρων, ανάβοντας φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.
Αναμφίβολα τα φώτα αυτόματα έπεσαν στον εμπνευστή της θεωρίας, στον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Λαζαρίδη, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη ένταση όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς. Φημίζεται για τις «γωνίες» που έχει ο λόγος του από την εποχή που ανήκε στις τάξεις της Αριστεράς και τις ημέρες που έδινε μάχες από τα χαρακώματα του εθνικοπατριωτικού ομίλου «Δίκτυο 21».
Παράλληλα με τον κ. Λαζαρίδη, στέλεχος πριν από δεκαετίες του Ρήγα Φεραίου (και της Β’ Πανελλαδικής), η προσοχή εστράφη και στο καθαρόαιμο στέλεχος της Δεξιάς, τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο, ο οποίος υιοθετεί πλήρως τη θεωρία των δύο άκρων.
Ο κ. Λαζαρίδης δεν έγινε αποδεκτός από το ευρύτερο σύστημα της ΝΔ και δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κεντροδεξιών στελεχών καθώς θεωρείται εισηγητής διαφόρων αποφάσεων του Πρωθυπουργού που κρίθηκαν λανθασμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες άρχισαν και πάλι τα πικρόχολα σχόλια από καραμανλικούς και στελέχη της λαϊκής Δεξιάς ότι διατηρεί γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να έχει θεσμική ιδιότητα.
Η επανεμφάνισή του λίγες ώρες μετά τη στυγερή δολοφονία στο Κερατσίνι τον έφερε σε μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκάλεσε με την επιλογή του να στοχοποιήσει (μιλώντας στο Μega) τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι με τη στάση της ευτελίζει το Κοινοβούλιο, μια ενέργεια που εξίσωσε την ίδια αλλά και το κόμμα της ουσιαστικά με τις εξευτελιστικές κινήσεις των χρυσαυγιτών κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Το σπίρτο που έριξε στη χυμένη βενζίνη ήταν αρκετό να ανάψει φωτιά. «Η ένταση που καλλιεργείται από τον ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την ένταση που δημιουργεί η Χρυσή Αυγή και οδηγεί σε βία και νεκρούς» είπε σε δεύτερη παρέμβασή του εξοργίζοντας πολλούς.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έδωσε, όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές, αγώνες για τη δημοκρατία, την περίοδο της χούντας, κατηγορήθηκε με σφοδρότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξισώνει ένα αριστερό κόμμα με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τον αποδοκιμάσει, αλλά ο ίδιος βρήκε υπερασπιστή τον κ. Μπαλτάκο. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, έχοντας ως δόγμα το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», κινείται με πίστη στα νάματα της Δεξιάς. Δεν ετεροκαθορίζεται και όποιος συνομιλεί μαζί του κρίνει ότι έχει ξεκάθαρες απόψεις για μια σειρά ζητήματα που τον κατατάσσουν στη σκληρή τάση της Δεξιάς.
Η στάση του κρίνεται ιδεολογικά καθαρή από τους ινστρούχτορες της Χρυσής Αυγής, που τον θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή και δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο ιστορικό μυθιστόρημά του Ο Εφιάλτης.
Το καθαρό δεξιό προφίλ του έχει οδηγήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε –χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί –για
ανοιχτούς διαύλους που έχει με κεντρικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χρ. Παπά. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Ιούνιο η «Αυγή» προέβαλε την πληροφορία ότι ο κ. Μπαλτάκος συνομιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε το «απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο» η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος επικρίθηκε σφόδρα από όσα είπε –του επιτέθηκαν μεταξύ άλλων και πρώην σύντροφοί του από την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα, όπως οι κκ. Ολ. Δαφέρμος (του έγραψε «Χρύσανθε, σε αγνοώ, δεν υπάρχεις») και Ι. Μηλιός -, έτυχε υποστήριξης από τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος ανέφερε ότι τα όσα είπε ο βουλευτής βρίσκoνται σε πλήρη σύμπλευση με το Μέγαρο Μαξίμου. «Ο Λαζαρίδης κατέβασε σήμερα ταχύτητα και από 5η έβαλε 4η όχι γιατί υπήρξε δυσαρέσκεια από τον Πρωθυπουργό αλλά γιατί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι» ανέφερε συνεχίζοντας την υπεράσπιση της θεωρίας των δύο άκρων και τόνισε: «Εμείς λέμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο πράγμα».
Την ίδια θεωρία είχε υπερασπιστεί και τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος έχει πολλούς συνομιλητές και στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας του στρατεύματος (προ ημερών υπερασπίστηκε τα ΕΑΣ λέγοντας ότι «δεν θα αποφασίσουν οι ξένοι τι θα κάνουμε με την αμυντική βιομηχανία»), ενώ διατηρεί και επαφές με το Αγιον Ορος.

«Δεν πρέπει να μιλάς για Μελιγαλάδες. Διότι μετά οι άλλοι θα μιλήσουν για Γράμμο και Βίτσι. Είναι η θεωρία των άκρων που λέμε εμείς και είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτά δεν είναι τόσο ξεχασμένα, δεν είναι τόσο παλιά…»
είχε αναφέρει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ