Άνω-κάτω έχει γίνει η Νέα Δημοκρατία με τη θεωρία των δυο άκρων και αναδεικνύεται η διαφορά φιλοσοφίας και πολιτικής κουλτούρας των διαφόρων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Η θεωρία των δυο άκρων που υπερασπίζεται με πάθος ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης και την συμμερίζονται και άλλα συνοδοιπόροι του κ. Αντ. Σαμαρά, όπως ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκος, δημιούργησε ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προ ημερών εμφανίστηκε ενωτικός και ζήτησε ενιαίο εθνικό μέτωπο ενάντια στο ναζισμό, εντούτοις η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί το μίσος, που υπερασπίζονται κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, και βρίσκεται στην άλλη άκρη του πολιτικού συστήματος, απέναντι από την Χρυσή Αυγή, προκαλεί εντάσεις.

Στο εσωτερικό της ΝΔ ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά και μετριοπαθή στελέχη, όπως π.χ. ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη πέρασαν στην αντεπίθεση, θέτοντας τη συζήτηση στη σωστή τους διάσταση: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκτός του συνταγματικού τόξου.

Ειδικά η κυρία Μπακογιάννη εδώ και πάρα πολλούς μήνες είχε εμφανιστεί δημόσια και κατέρριψε με ιδεολογικά επιχειρήματα τη θεωρία των δυο άκρων, θεωρώντας την άκρως καταστροφική. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αβραμόπουλος πάντα ήταν υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης και εξ αρχής θεώρησε και θεωρεί εγκληματικό λάθος να εξομοιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ακραίες δυνάμεις.

Το φράγμα της σιωπής έσπασαν από την πρώτη στιγμή, δυο στελέχη του καραμανλικού μετώπου, ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος που διαχώρισε τη θέση του επί της θεωρίας των δυο άκρων, αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος που υποστήριξε ότι όποιος λέει – απευθυνόμενος ουσιαστικά στον κ. Λαζαρίδη – πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικό αποδεκτό κόμμα είναι επικίνδυνα ανιστόρητος και πολιτικά ανόητος.

Δεν ήταν τυχαία η κίνηση των καραμανλικών. Έμπειρα στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι μετά το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια της πορείας του το ΠαΣοΚ εξέφρασε πολύ αιρετικές και μερικές φορές και ακραίες θέσεις, κανείς δεν διανοήθηκε από την καραμανλική πτέρυγα να χαρακτηρίσει ακραίο και επικίνδυνο τον Ανδρέα Παπανδρέου και να θέσει, λεκτικά, το ΠαΣοΚ, εκτός του συνταγματικού τόξου.

Η συζήτηση για τον κ. Λαζαρίδη, τη θεωρία του οποίου απέρριψε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και άλλα στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Καλαντζής, ενώ τη δική του σημασία είχε και η απόσταση που κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός του συνταγματικού τόξου».

Μια από τις πιο επιθετικές δηλώσεις όμως, εκτός του κ. Αντώναρου ήταν του βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος μετά τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, στοχοποίησε και τον σύμβουλο του πρωθυπουργό. «Οι δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη δεν εκφράζουν τη ΝΔ και εκθέτουν τον πρωθυπουργό ενώ άφησε αιχμές για την σύντομη πορεία του πρωθυπουργικού συμβούλου στο κόμμα» είπε.

«Δεν υιοθετώ τη θεωρία του συνταγματικού τόξου», τόνισε στον ΒΗΜΑ 99.5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, προσθέτοντας το ερώτημα εάν και κόμματα όπως το ΚΚΕ ανήκουν τελικώς σ’ αυτό, μια δήλωση που προκάλεσε και αυτή ποικίλα αρνητικά σχόλια.

Ο κ. Βορίδης έχει επιστρατευθεί από τον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της επιχείρησης εξουδετέρωσης της Χρυσής Αυγής, ενώ κινούμενος παράλληλα με τον κ. Λαζαρίδη επέκρινε και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υιοθετεί απαράδεκτο και εμπρηστικό πολιτικό λόγο και ενθαρρύνει με τη στάση του πράξεις πολιτικής βίας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε προσφάτως με τον κ. Βορίδη και συζήτησαν το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, διότι είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια τη Δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα για τη ΝΔ, η οποία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από το ναζιστικό μόρφωμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κινήθηκε αρκετά ήπια στο προ ημερών διάγγελμά του, θέλει να παίξει το χαρτί της σταθερότητας την επόμενη περίοδο. Ο ίδιος θα εμφανιστεί ως ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης, της ομαλότητας, της τάξης και της ασφάλειας.

Αρκεί αυτό όμως για να επαναπατριστούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ που κινήθηκαν προς το μόρφωμα στο οποίο ηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος; Εμπειρα στελέχη απαντούν πως όχι και σημειώνουν ότι χρειάζεται να υπάρξει άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε συνδυασμό με μείωση της ανεργίας.

Παράλληλα η ΝΔ θα επιχειρήσει να πλήξει καίρια τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τον πρόεδρό τους κ. Π. Καμμένο, όπως φάνηκε και προ ημερών μετά την αποκάλυψη των όσων είπε για «λιντσάρισμα» εκλεγμένου δημάρχου.

Ο βασικός στόχος της ΝΔ είναι να περιχαρακωθεί η εκλογική βάση του κόμματος και να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι, οριοθετώντας τον ζωτικό της χώρο.

Αυτό θα γίνει αναδεικνύοντας τον ναζιστικό προσανατολισμό της Χρυσής Αυγής, εκτός από τις κινήσεις σε αστυνομικό και δικαστικό πεδίο, αλλά και με την πολιτική απαξίωση του κ. Καμμένου, τον οποίο με κάθε ευκαιρία θα εμφανίζει ως τον μοναδικό εν δυνάμει μετεκλογικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον αποδυναμώσει εκλογικά.