Δύο γερμανοί συμπολιτευόμενοι βουλευτές καλούν σε «παράκαμψη» της Ελλάδας στην σειρά εναλλαγής των χωρών της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προεδρία, λέγοντας πως η προεδρία είναι πολύ ακριβή για την Αθήνα.

Ο Κλαους-Πέτερ Βιλς του CDU και ο Φρανκ Σέφλερ του FDP ανέφερεαν στην Bild ότι η προεδρία θα στοιχίσει 100 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει από την Κομισιόν να αναβληθεί η προεδρία του Συμβουλίου» είπε ο Βιλς.

Από την πλευρά του, και ο Σέφλερ είπε ότι η Αθήνα «θα έπρεπε να παραιτηθεί οικειοθελώς» από την επικείμενη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, λόγω του κόστους της.

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με τις δηλώσεις γερμανών βουλευτών προς το γερμανικό Τύπο, σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελλάδα, το α΄ εξάμηνο του 2014, επεσήμανε ότι οι θεσμικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από αρχές δικαίου και κανόνες που εμπεριέχονται στις εν ισχύι Συνθήκες και βασίζονται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας καθενός από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού.