Οξύνεται το κλίμα πολιτικής έντασης μετά την στυγνή δολοφονία του 34χρονου Π. Φύσσα με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Χρ. Λαζαρίδη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολουθεί «στρατηγική έντασης» η οποία «τροφοδοτεί» την «Χρυσή Αυγή».

Όπως είπε σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «η ένταση που καλλιεργείται από τον ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την ένταση της Χρυσής Αυγής που οδηγεί σε βία και νεκρούς». Μάλιστα δεν δίστασε να θέσει εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ «εκτός συνταγματικού τόξου». «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως π.χ. στις Σκουριές, παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου. Εσείς θεωρείτε ότι είναι εντός;», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «αν δεν σταματήσει αυτή η ένταση, να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει και οι άλλοι να φρονιμέψουν, θα έχουμε και άλλους νεκρούς»!

Η «ταύτιση» που επιχείρησε ο κ. Λαζαρίδης αποδίδοντας σε Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ «ανατροφοδότηση της στρατηγικής έντασης», προκάλεσε αίσθηση και υπήρξαν πλήθος ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων και εάν θεωρεί «ηθικό αυτουργό» τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα συμβαίνουν από πλευράς της Χ.Α. Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού απάντησε ότι δεν υιοθετεί τους νομικούς όρους διότι δεν δικάζει κανέναν, ωστόσο είπε ότι «δεν υπάρχει μόνο η ηθική αυτουργία, αλλά υπάρχει και η συνευθύνη (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς να το θέλει, γιατί κάνει λάθος επιλογές».

Οι δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη, έγιναν σε συνέχεια των σχολίων που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή (του MEGA) με αφορμή την δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα ακτιβιστή, εξαπολύοντας επίθεση κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου: «η Χρυσή Αυγή ευτελίζει το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν σημαίνει όμως ότι μόνη αυτή έχει ευθύνες. Ευθύνες έχουν και άλλοι. Χτες ζήσαμε έναν ευτελισμό στο ελληνικό κοινοβούλιο από την πλευρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου την οποία συμπεριφορά καταδίκασαν και άλλα κόμματα», είπε, αναφερθείς στις καταγγελίες της βουλευτού για «πλαστά αδιόρθωτα πρακτικά» της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητήθηκε ο νέος Κώδικας Δικηγόρων και για «άκυρη ψηφοφορία».

Εξηγώντας αργότερα ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών τα παραπάνω, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε τον κ. Αντ. Σαμαρά «να αποδοκιμάσει ευθέως τον κ. Λαζαρίδη και να εγκαταλείψει την επικίνδυνη για τη Δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων που αντικειμενικά νομιμοποιεί την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής», ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι «προσπάθησα να μιλήσω με τη φωνή της λογικής, που είναι απαραίτητη σε στιγμές έκρυθμες που έχει σκοτωθεί ένας άνθρωπος». «Καταδικάσαμε αυτό που έγινε, δυστυχώς έγινε, το καταδικάσαμε όλοι.

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ούτε να φέρουμε πίσω στη ζωή τον άνθρωπο, αλλά μπορούμε να φροντίσουμε να μην αφήσουμε να υπάρξουν άλλα θύματα έντασης και βίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τους είπαμε πρώτοι νεοναζί και όχι με το όνομά τους, και θυμίζαμε τι σημαίνει νεοναζί. Είναι οι χειρότεροι τύραννοι που γνώρισε ποτέ ο τόπος και ο χειρότερος εφιάλτης που γνώρισε η Ευρώπη. Τους καταδικάζουμε, όμως καταδικάζουμε και την στρατηγική της έντασης».

Ερωτηθείς αν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού απάντησε: «Εννοώ όσους μιλάνε για ραντεβού στα σφαγεία και τα γουναράδικα, μιλούν απαξιωτικά και καλούν σε λυντσάρισμα. Αυτή είναι η στρατηγική της έντασης που δεν ξεκίνησε χθες. Και δεν θα σταματήσει αν δεν επέμβουμε».

Όσον αφορά την κυρία Κωνσταντοπούλου, είπε: «Την ανέφερα ως παράδειγμα απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού. Αποδοκιμάσθηκε χθες η πρότασή της από όλες τις πτέρυγες, μίλησε για βιασμό της Δημοκρατίας και πλαστογράφηση των προσωρινών πρακτικών. Όλοι της είπαν ότι δεν υπάρχει παρατυπία και ότι ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης. Αυτό είναι ευτελισμός».

Και συμπλήρωσε: «Αν θέλετε ανθρώπους να κερδοσκοπούν πάνω στο εφήμερο, να τρίβουν τα χέρια τους όταν πεθαίνει κάποιος, δεν θα τον βρείτε σε μένα. Έχω παλέψει για τη Δημοκρατία όταν κάποιοι ήταν αγέννητοι». Ενώ υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη όλων να σταματήσει το γαϊτανάκι που οδηγεί στην ένταση και τη βία».

«Στη Χαλκιδική έκαψαν εργοστάσια και σπίτια επειδή ήταν κατά μίας επένδυσης που σας θυμίζω έχει κριθεί νόμιμη από όλα τα δικαστήρια. Να επεμβαίνουμε λοιπόν όπου καταλύεται η τάξη. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, είναι αδιαίρετος. Ότι είναι ελαστική η εφαρμογή του νόμου το ξέρω. Είναι ένα κατάλοιπο δεκαετιών, το ξέρω. Με αυτούς που έχουν καταλάβει παράνομα δημόσιο κτήριο, την ΕΡΤ και βρίζουν; Και οι ίδιοι θα πρέπει να αποδέχονται το νόμο και όταν είναι υπέρ τους και όταν είναι υπέρ των αντιπάλων τους», ανέφερε.

Ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ακόμα ότι «η θεωρία των δύο άκρων στρέφεται ενάντια στου ακραίους». «Υπερασπίζονται τους κουκουλοφόρους, τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί και δολοφόνους, φωνάζουν εμφυλιοπολεμικά συνθήματα που στάζουν αίμα», για να διαπιστώσει: «Η στρατηγική έντασης αλληλοτροφοδοτείται».

Σχολιάζοντας την δήλωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ότι καθιστά υπεύθυνο τον κ. Σαμαρά «για ό,τι της συμβεί» μετά και την «προσωπική στοχοποίησή της» από τον κ. Λαζαρίδη, ο οποίος, όπως είπε η ίδια στην Βουλή, «επέμεινε στη θεωρία των δύο άκρων ταυτίζοντας την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής με την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου», ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ είπε: «Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ. εις βάρος της κυρίας Κωνσταντοπούλου), αλλά δεν θα απολογηθώ για κάθε ανοησία που λέει και δόξα τω Θεώ είναι πολλές».

«Διότι κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να βρίζουν, αλλά δεν δέχονται να τους πουν το παραμικρό. Εγώ το παραμικρό της είπα όταν μίλησα για απαξιωτική συμπεριφορά. Δεν είπα ότι είναι τραμπούκος, αλλά ότι λειτουργεί απαξιωτικά. Και η απαξίωση της Δημοκρατίας συνδέεται με την ένταση», τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «οι ακρότητες βλάπτουν τη χώρα» και ζητώντας από την Αριστερά να κάνει την αυτοκριτική της. Μάλιστα είπε ευθέως ότι εάν δεν συντηρείτο η στρατηγική έντασης από τον ΣΥΡΙΖΑ «θα είχε συντριβεί η Χρυσή Αυγή», με την οποία δήλωσε ότι η ΝΔ «δεν θα συνεργαστεί ποτέ, μα ποτέ».