Την κατακραυγή των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου προκάλεσε στην Βουλή η δολοφονική επίθεση κατά του 34χρονου αντιφασίστα ακτιβιστή Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη. Μάλιστα τόσο η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταφέρθηκαν ευθέως κατά της Χρυσής Αυγής καταλογίζοντάς της την πλήρη ευθύνη για το τραγικό περιστατικό. Δεν έλειψαν μάλιστα οι σφοδρές επιθέσεις κατά του μορφώματος αυτού με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κοντονή να κάνει λόγο για «απολογητές του Άουσβιτς οι οποίοι είναι υπόλογοι στην Ιστορία και στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού». Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους χρυσαυγίτες βουλευτές τους είπε: «Είστε άθλιοι νεοναζί που βρομίζετε την αίθουσα του Κοινοβουλίου», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τους διερωτήθηκε: «Πού νομίζουν ότι βρίσκονται, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης;». Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλε την «Χρυσή Αυγή» λέγοντας μάλιστα: «Πέραμα και Κερατσίνι φασίστας δεν θα μείνει»!
Νωρίτερα, το αποτρόπαιο γεγονός καταδίκασε της δολοφονικής επίθεσης στην Αμφιάλη καταδίκασε ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής» προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη. Ο κ. Αθανασίου συμφώνησε με την κριτική εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Μ. Βορίδη για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης και δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή προς τις αρχές να ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
«Η αντιμετώπιση όμως ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως όταν οργανωμένα σύνολα ενώνονται για να διαπράττουν εγκλήματα ή πλημμελήματα, αυτό λέγεται εγκληματική οργάνωση. «Τι πρέπει να γίνει για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, διότι αλλιώς απλώς παρακολουθούμε, να παροτρύνουμε τη Δικαιοσύνη πια να ενεργήσει», επεσήμανε. «Τσαμπουκάς απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός», τόνισε, εκτιμώντας ότι «υπάρχει αντικείμενο ποινικού ελέγχου» και πρόσθεσε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν θα τεθεί εκτός νόμου επειδή είναι εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, αλλά αν είναι εγκληματική οργάνωση ή συμμορία». Και επισήμανε στους χρυσαυγίτες βουλευτές: «Έχετε φτάσει στα όριά σας. Εκτός αν δεν σας ενδιαφέρει αυτό…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης» δηλώνοντας ότι σε αυτό συμπράττουν η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για την υιοθέτηση εκ μέρους της «ανιστόρητης και επικίνδυνα ακραίας λογικής των δύο άκρων, επιδιώκοντας -όπως είπε- να ταυτίσει την παράταξη του Μανώλη Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ». «Οι δράστες να συλληφθούν και να σαπίσουν στη φυλακή και όλες οι πτέρυγες της Βουλής να απομονώσουν το φασισμό», τόνισε και ζήτησε να σταματήσει η ανοχή και η ατιμωρησία, αλλά και οι τρομακτικές καθυστερήσεις στις δίκες των μελών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο βουλευτής του κόμματος κ. Κοντονής σημείωσε ότι «είναι ανάγκη η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός να θωρακιστεί έτι περαιτέρω σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αυτά έχουν να κάνουν με μια φιλολογία, όχι αόριστη αλλά ορισμένη σχετικά με την συνεργασία της ΝΔ και την Χρυσή Αυγή».
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Ντόλιος ζήτησε «να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δράσεων τέτοιων συμμοριών» και ο κ. Β. Καπερνάρος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. καταδικάζοντας την δολοφονική επίθεση του 34χρονου νέου, έκανε λόγο για «τα τύμπανα που πλησιάζουν». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι αγνόησε την θέση του κόμματός του να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή, ενώ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «αναδείχθηκε πως ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής είναι το δολοφονικό χέρι του κεφαλαίου και του σάπιου συστήματος που το γεννά».
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του κόμματός τους με την δολοφονία του 34χρονου ακτιβιστή, κάνοντας λόγο για ψέματα και για απόπειρα εκμετάλλευσης του γεγονότος προς άγραν ψήφων. Αλλά και ο έτερος βουλευτής κ. Μ. Αρβανίτης αντέδρασε έντονα στην κατακραυγή αντιδράσεων από τα κόμματα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν ήταν πολιτικά τα κίνητρα της επίθεσης αλλά για τον Ολυμπιακό! Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Χρ. Παπάς επιτέθηκε στον κ. Βορίδη υποστηρίζοντας ότι το 1984 σε κάποια συνεστίαση νέων επιστημόνων στο «Κάραβελ», «ήρθατε κοντοκουρεμένος με στρατιωτική ενδυμασία και πλησιάσατε τον κ. Μιχαλολιάκο τον οποίο ρώτησα μετά ΄΄ποιος είναι αυτός;΄΄ και μου απάντησε: ΄΄Είναι καλό παιδί από τα Βόρεια Προάστια που έχει τους ΄΄Ελεύθερους Μαθητές΄΄». Έντονη απέχθεια προκάλεσε δε η φράση του κ. Παππά, ο οποίος απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ κ. Π. Σιούφα (είχε επικαλεστεί μεταξύ άλλων και τον «αγκυλωτό σταυρό» που φέρει βουλευτής της Χ.Α. σε τατουάζ στο χέρι του) και θεωρώντας ότι μιλούσε για εκείνον, του είπε: «Πού ξέρει ότι έχω αγκυλωτό σταυρό; Με είδε γυμνό, ημίγυμνο, συνευρεθήκαμε ποτέ;».