«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

«Υπάρχει κλίμα συντριπτικής δυναμικής για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία» εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό η κυβέρνηση ανοίγει συζήτηση για αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο μπόνους εδρών στις εθνικές εκλογές.

Αυτή η δυναμική -εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας- θα πολλαπλασιαστεί, «θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές». Στη συνέχεια, όπως προέβλεψε, «θα βρεθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το έργο μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του, γνωρίζοντας τις συνθήκες, δεν θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μίας κυβέρνησης από «ικανούς, άξιους και έντιμους» και όχι μόνο από στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει από «δολιοφθορά» αλλά, όπως είπε, «από τη λαϊκή κινητοποίηση».

Αναφερόμενος δε στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ότι «οι εκλογές θα γίνουν όποτε λέει το Σύνταγμα και όχι όποτε θέλει ο κ. Τσίπρας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι και ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός έπειτα από εκλογές που έγιναν, πριν από τη συνταγματικά ορισμένη ημερομηνία, λόγω της λαϊκής αντίδρασης.

«Παίζουμε στις καθυστερήσεις»

Σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε μάντεις, αλλά ο χρόνος της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και παίζουμε στις καθυστερήσεις». Έθεσε δε το χρόνο των εκλογών σε συνάρτηση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας όταν ο λαός έχει τη βούληση να διεκδικήσει την εξουσία, βρίσκεται στο δρόμο και διεκδικεί» είπε, εξηγώντας πως αυτό εννοούσε με πρόσφατη αναφορά του ότι «δεν υπάρχουν επιμέρους αγώνες, κάθε αίτημα πρέπει να έχει πολιτική στόχευση».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «τα κοινοβουλευτικά μας όπλα (όπως η πρόταση μομφής) θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν κρίνουμε ότι υπάρχουν πιθανότητες για το μέγιστο αποτέλεσμα», επανέλαβε όμως ότι την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση «δεν θα πέσει από μία συζήτηση στη Βουλή, αλλά από τους κοινωνικούς αγώνες».

Εξάλλου, χαρακτήρισε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» εκείνο της μετεκλογικής συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το μόνο που δείχνει για όσους το διακινούν είναι «η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι».

«Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια»

Αναφερόμενος τις δεσμεύσεις του κατά τις προηγούμενες δύο ημέρες, κατά τις ομιλίες του στο Λευκό Πύργο και στους παραγωγικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν κάνουμε πανηγυρικές εξαγγελίες. Το πρόγραμμα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κάθε κυβέρνηση και είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Δεν εθελοτυφλούμε. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις ή ανώδυνες λύσεις. Υπάρχουν όμως λύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε το λάθος» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του «δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια» και δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο σε μία θέση αντίστοιχη του «λεφτά υπάρχουν».

«Εάν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ότι τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο και δεν θα πεινάμε, καλύτερα να φύγουμε από την χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε εξηγήσει -πρόσθεσε- στο πρόγραμμα μας πώς θα εξοικονομήσουμε πόρους για να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας.

Μίλησε μεταξύ άλλων για αναδιανομή δημοσίων δαπανών, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και «ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση», ενίσχυση των παραγωγικών πόρων της χώρας (πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, έρευνα τεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Δεν είναι λύση τα δάνεια πάνω στα δάνεια. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε επίσης για ανάγκη διαγραφής χρέους, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων και βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα.

Δεν αποκλείει μονομερή ενέργεια

Στο ενδεχόμενο μονομερών κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πέρυσι η χώρα πήγε σε εκλογές με καταστροφολογία και κινδυνολογία «πως εάν εκλεγούμε, η χώρα δεν θα έπαιρνε τη δόση». «Και ο κ. Σαμαράς την πήρε τη δόση επτά μήνες μετά και η χώρα δεν κατέρρευσε» τόνισε.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι «να πάμε σε μία λύση win-win, λύση επωφελή για όλους, δηλαδή να μπορέσουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και για αυτό η θέση μας είναι κούρεμα, αναστολή τόκων και χρεολυσίων και λύσεις για ανάπτυξη», δεν απέκλεισε όμως τις μονομερείς ενέργειες.

«Αν πρόκειται για την κυριαρχία της χώρας και την αξιοπρέπεια του λαού δεν θα διστάσουμε. Δεν είναι επιλογή μας η στάση πληρωμών του χρέους, αλλά δεν μπορείς να πας με τα χέρια σηκωμένα, εάν αποκλείεις αναστολή πληρωμών δεν κάνεις διαπραγμάτευση, αλλά δίνεις τα κλειδιά της χώρας».

«Όποιος πάει χωρίς κόκκινες γραμμές στην πραγματικότητα μας κοροϊδεύει και δεν θέλει διαπραγμάτευση» τόνισε. «Εμείς θα πετύχουμε στην διαπραγμάτευση γιατί δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός, δεν βρισκόμαστε στις λίστες Χριστοφοράκου και Λαγκάρντ» πρόεθσε.

Το κλίμα στην Ευρώπη, εκτίμησε, «έχει αρχίσει να αλλάζει» απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκοί λαοί διαπιστώνουν πως βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι και ότι είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, όχι το μαύρο πρόβατο». «Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα είμαστε εμείς και οι λαοί της Ευρώπης από τη μία και η και από την άλλη η κα Μέρκελ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, μετά από επισήμανση της αντίθετης άποψης του επικεφαλής της γερμανικής Linke για το ελληνικό αίτημα, ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε άγνοια για την λόγω δήλωση και υπογράμμισε τις επίσημες θέσεις του γερμανικού κόμματος και την αναφορά της εκπροσώπου του πως το αίτημα είναι δίκαιο.

Βολές για τη θεωρία των δύο άκρων

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ για τη λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων, λέγοντας ότι την έχει επινοήσει η κυβέρνηση Σαμαρά αφενός για να αναχαιτίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα και, αφετέρου, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Με αφορμή την επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν βρήκαν μία λέξη για να καταδικάσουν τη βάναυση επίθεση» και μίλησε για «πολιτική ίσων αποστάσεων» από πλευράς ΝΔ.

«Όποιος λαμβάνει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Μανώλη Γλέζο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο, πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στα στελέχη της ΝΔ να ανακόψουν τέτοιες «επικίνδυνες πολιτικές για τη χώρα και το λαό».

Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε στον πρωθυπουργό διαδοχικές «οβιδιακές μεταμορφώσεις»: «Ξεκίνησε από αντιμνημονιακός που θα διόρθωνε το λάθος, πέρασε στην πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών και μετά «αμαρτωλός» του «ουδείς αναμάρτητος»» απέναντι στους δανειστές «και σήμερα λέει ότι πρέπει να φύγουμε από μνημόνιο».

«Συμφωνούμε, αλλά δεν θα φύγουμε από το μνημόνιο με τον κ. Σαμαρά, αλλά ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί από το καλοκαίρι για νέα μέτρα εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό». «Μην κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως ήδη, εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου, γερμανοί πολιτικοί έχουν αναγνωρίσει ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό -αναφορά για 10 δισ. ευρώ από τον Β.Σόιμπλε ή 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 από το SPD.

«Έχετε καμία αμφιβολία ότι αν [οι δανειστές] υπογράψουν νέο πακέτο 77 δισ. ευρώ, θα το κάνουν χωρίς νέα μέτρα, και μάλιστα με αυτούς που ό,τι τους προτείνουν το αποδέχονται;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Για τις δημοτικές εκλογές

Στο ζήτημα των δημοτικών εκλογών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε το κόμμα θεωρεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να παίξει «κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού και των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από το μνημόνιο, και για να γίνει αυτό χρειάζονται δήμαρχοι με διάθεση σύγκρουσης με συμφέροντα και έξω από τη διαπλοκή».

Δηλώνοντας πεπεισμένος πως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται στο δεύτερο γύρο και θα επικρατήσουν, τόνισε ότι οι υποψηφιότητες θα αντληθούν από ευρύτερη βάση: «Θα στηρίξουμε πρόσωπα με κριτήριο την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια και τη συμφωνία με τις θέσεις μας για ριζοσπαστική σύγκρουση» ανέφερε, σημειώνοντας πως «δεν θα έχουμε σώνει και καλά κομματικά στελέχη αλλά πρόσωπα που θα ανταποκρίνονται στις διεκδικήσεις της κοινωνίας».

«Θα αποκατασταθούν όσοι αδικήθηκαν»

Σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες αλλαγές στο κράτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για οριζόντιες και βάρβαρες αλλαγές. «Εμείς σε αυτές τις αλλαγές θα έχουμε σύμμαχο το δημόσιο υπάλληλο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναγνώρισε δε ότι χρειάζονται πόροι, παραδείγματος χάριν για προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία και γι’ αυτό οι εξαγγελίες αυτές δεν αφορούν τις πρώτες 100 ημέρες αλλά κάποιο βάθος χρόνου. Δεσμεύτηκε πάντως σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει «τις πληγές και τις αδικίες» για παράδειγμα όσων «αντισυνταγματικά απολύθηκαν».

«Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα μνημόνια»

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που θα αποδώσει ο λαός «αλλά πρέπει να εξεταστούν πράξεις και παραλείψεις για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών». Για λόγους ηθικούς πρωτίστους το δράμα δεν θα το αφήσουμε αδιερεύνητο και όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τόνισε δε ότι το κόμμα του θα αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και «θα υπάρχει προφανώς αναδρομική ισχύ για τις αξιόποινες πράξεις».

«Θα εξεταστούν μία προς μία οι αποκρατικοποιήσεις»

Σε ερώτηση με αφορμή την ΕΥΑΘ, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε πως λόγω Συντάγματος και νομοθεσίας δεν μπορούν να γίνουν εκποιήσεις. «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσουμε μία προς μία τις εκχωρήσεις», είπε, δηλώνοντας πεπεισμένος πως υπάρχει νομικό έδαφος για «ακύρωση πράξεων και συμφωνιών που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον».

Στο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας και της ΕΛΒΟ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ως ενδεικτικό της «οξύμωρης», όπως είπε, κατάστασης την πρόσφατη συμφωνία για ενοικίαση πέντε γαλλικών φρεγατών (κατά την επίσκεψη Ολάντ). «Από τη μία τσέπη βγαίνει η [ευρωπαϊκή] βοήθεια, και από την άλλη μπαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζοντας έγκλημα το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να είναι στήριγμα της ελληνικής πολιτικής. «Αναγνωρίζουμε ότι δεν συνορεύουμε με την Ελβετία ή την Αυστρία και έχουμε ανάγκη αξιόμαχου στρατεύματος» είπε, «άλλα να προσανατολιζόμαστε σε ελληνική αμυντική βιομηχανία κι όχι σε εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν μίζες».