Με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου συνέχισε το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τσίπρα εδώ)

Με μία ομιλία εφ όλης της ύλης κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσλονίκης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι « για µας σταθερή πολιτική επιλογή» αλλά υπογράμμισε ότι μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα το επιδιώξει μέσω της ανάπτυξης και της δίκαιης φορολόγησης.

«Εχει αποτύχει κατά κράτος ο στόχος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίµησης να δηµιουργηθεί ένα εξωστρεφές µοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιµένει σε µια πολιτική «που όλοι πλέον, µέσα κι έξω από την Ελλάδα, οµολογούν πως είναι λανθασµένη και καταστροφική και ότι αυτό «είναι περισσότερο από σφάλµα – είναι έγκληµα».

Επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «προλειάνει το έδαφος για το τρίτο Μνηµόνιο που είναι έτοιµος να υπογράψει ενώ ανέφερε ότι το «περίφηµο success story δεν είναι παρά η κωδική ονοµασία για το τρίτο Μνηµόνιο.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αντίθεση του κόμματος του στην απαίτηση των δανειστών «για λουκέτο στις αµυντικές βιοµηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει χωρίς συζήτηση αυτήν την ιδιότυπη και υστερόβουλη αξίωση των δανειστών, η οποία αγγίζει το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας».

Θέλοντας να δώσει το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει εάν και εφόσον ανέλθει στην εξουσία ανέφερε: «Αναρωτιούνται, εύλογα, πολλοί: τι ακριβώς θα κάνει η επόµενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ µε το πρωτογενές πλεόνασµα, τις τράπεζες και το δηµόσιο χρέος; Τα ξεκαθαρίζω, λοιπόν, ένα προς ένα: Το πρωτογενές πλεόνασµα είναι για µας σταθερή πολιτική επιλογή – δεν είναι δέσµευση προς τρίτους. ∆εν είναι όµως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουµε µια πολιτική διάλυσης της οικονοµίας. Είναι κάτι που το χρειαζόµαστε για να µπορεί η οικονοµία µακροπρόθεσµα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουµε βραχυπρόθεσµα, θα καταστρέψουµε τις ζωές των ανθρώπων».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το πλεόνασµα για το οποίο µιλάει δεν είναι απλώς εικονικό. Είναι πραγµατικά ανύπαρκτο. Είναι καινοτοµία της δηµιουργικής λογιστικής».

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη πλεονάσματος ο κ. Τσίπρας είπε: «Εµείς έχουµε σχέδιο να πετύχουµε βιώσιµο πρωτογενές πλεόνασµα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά µε ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ανακόπτοντας τη µείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δηµόσια έσοδα».

Επίσης έκανε λόγο για «σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιµα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης» ενώ αναφέρθηκε και σε «επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του για κούρεμα του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι έχει προτείνει Ευρωπαϊκή ∆ιάσκεψη για το Χρέος, ώστε να ρυθµιστεί συνολικά το πρόβληµα ενώ θέλησε να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο «ότι δεν χρωστά µόνον η Ελλάδα στη Γερµανία, αλλά και η Γερµανία στην Ελλάδα». «Για το λόγο αυτό» είπε «σε συνέχεια της ρηµατικής διακοίνωσης του 1995, θα ζητήσουµε την έναρξη διαπραγµατεύσεων ανάµεσα στις δύο χώρες, µε αντικείµενο τις πολεµικές επανορθώσεις και ειδικότερα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε την υπόσχεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρµόσει το κυβερνητικό του πρόγραµµα «ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγµάτευσης µε τους δανειστές.«∆ιαπραγµατευόµαστε µόνο το δάνειο. Όχι το πρόγραµµά µας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επαφές στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη και στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ.Τζιτζικώστα.


Στο επίκεντρο και των δύο συναντήσεων βρέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο και πως προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο στην πόλη κατά της ιδιωτικοποίησης.

Το μεσημέρι της Κυριακής (13.00) είναι προγραμματισμένη η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα εξηγήσει ότι, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αυτό θα αποτελέσει παράλληλα και λαϊκή ετυμηγορία για την ακύρωση των μνημονίων της καταστροφικής λιτότητας.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το λαό την ανατροπή της «κυβέρνησης του μνημονίου» με μία «ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση» και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με «ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο» με το λαό.

Η συνάντηση με τον Ι. Μπουτάρη

«Οι μνημονιακές επιλογές έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε μαύρο πρόβατο. Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται περί αυτοδιοίκησης, πρόκειται περί μιας υποβαθμισμένης ετεροδιοίκησης. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και οι δήμαρχοι καλούνται να υλοποιήσουν έναν σχεδιασμό, ο οποίος είναι ασφυκτικός σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, που είχε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

«Θέσαμε στον πρόεδρο τον πλήρη αποκεφαλισμό και τον πλήρη ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε με τις περικοπές των εισπράξεων από το κράτος, είτε με τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων, όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας, ουσιαστικά οι δήμαρχοι έχουν απογυμνωθεί από κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο έχουν εκλεγεί», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος για το θέμα της ΕΥΑΘ τάχθηκε υπέρ της διαδημοτικής διαχείρισης του νερού.

Συνάντηση με περιφερειάρχη

Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και συζήτησαν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ κ.α.

«Το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές και στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η αυτοδιοίκηση δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, διότι είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, λόγω των μειωμένων πόρων και των αντίξοων συνθηκών σε ένα περιβάλλον ύφεσης, λιτότητας και κοινωνικής αποδιοργάνωσης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε «μεγάλης κομβικής σημασίας έργο» τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια να ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται διάθεση ριζοσπαστική και συγκρουσιακή, πολλές φορές, με τη λογική του κεντρικού κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας για να δοθεί λύση στο ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία και ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι η παρέμβαση θα είναι άμεση. Έθεσε, επίσης, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και ο περιφερειάρχης είπε ότι θα το θέσει προς συζήτηση στο μητροπολιτικό συμβούλιο

Στη ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε την 78η ΔΕΘ, συνοδευόμενος από βουλευτές, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα και στελέχη όπου τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει εμπορικός και πολιτισμικός μέσω της Διεθνούς Έκθεσης,

Είπε ακόμα ότι η ΔΕΘ πρέπει να γίνει περισσότερο διεθνής και να δώσει ευκαιρίες για προώθηση νέων επιχειρήσεων και προϊόντων, όπως τα αγροτικά.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo και ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, επισήμανε ότι φέτος αναμένεται να διπλασιαστεί η επισκεψιμότητα της διοργάνωσης και ίσως, οριακά, υπάρξει κερδοφορία της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του σωματείου των 70 εργαζομένων στη ΔΕΘ-Helexpo και ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους.

Για τις 18:30 είναι προγραμματισμένη διαβούλευσή του με εκπροσώπους φορέων. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα σταντ της Αυστραλίας, της ΕΥΔΑΠ, της TRAINOSE, των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επιμελητηρίου Δράμας, των Γιατρών του Κόσμου, όπου γίνονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με την υποστήριξη της ΔΕΗ και ιδιωτών εκθετών.

Στη διάρκεια της περιοδείας τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άτομο με ειδικές ανάγκες πρόσφερε στον κ. Τσίπρα ένα dvd με το ντοκιμαντέρ «Ανάδυση» από την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου πήρε μέρος στο αγώνισμα της κολύμβησης.

Άλλο άτομο με ειδικές ανάγκες τον σταμάτησε και του μίλησε για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, κι έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε και τον κάλεσε στην απογευματινή συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων.

«Εχουμε σκληρό δίσκο με μεγάλη μνήμη»

Μόλις ο κ. Τσίπρας έφτασε έξω από το δημαρχείο, τον πλησίασε μαθήτρια της γ΄δημοτικού, η Ραφαέλα, και του είπε: «Δεν έχουμε δασκάλους και φύλακες στο σχολείο».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με σχολικούς φύλακες, που έχουν κατασκηνώσει έξω από το δημαρχείο. Εκείνοι του ζήτησαν να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες τους. «Σαν αυριανός πρωθυπουργός να μην μας ξεχάσεις» του είπε ένας από τους φύλακες και ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «Έχουμε σκληρό δίσκο με μεγάλη μνήμη».