«Εξαιρετική» θα είναι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, εκτίμησε η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, σε δηλώσεις της μετά την συνάντησή της, την Πέμπτη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε η επίτροπος, η Ελλάδα «μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά» και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο μια σειρά ζητήματα, που αφορούν την ελληνική προεδρία, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών για τα θέματα της αρμοδιότητάς της, που αφορούν τη θάλασσα, την αλιεία, αλλά και για τις υπόλοιπες προτεραιότητες της προεδρίας.

Η Μ. Δαμανάκη εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας για την θαλάσσια πολιτική, την γαλάζια ανάπτυξη, την ασφάλεια στη θάλασσα, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, ζητήματα, δηλαδή, που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας».

Αναφορικά με την συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών σημείωσε ότι συζήτησαν επίσης για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης και παρατήρησε ότι είναι πολλές και σημαντικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν.

Ειδικότερα, η Μ.Δαμανάκη είπε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο, που αναγνωρίζεται από όλους πλέον στην Ευρώπη, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζω και εγώ τις απόψεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και να συντονίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειές μας, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης. Να υπάρξει ένα σοβαρό παραγωγικό σχέδιο».

Ο Ευ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με την κ. Δαμανάκη έχει πολύ στενή, σχεδόν καθημερινή συνεργασία, για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και φυσικά για το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής, γιατί πέραν από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιό της, η Επίτροπος μετέχει στο Κολέγιο Επιτρόπων που παρακολουθεί όλο το φάσμα των κοινοτικών θεμάτων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με έναν τρόπο, «μόνο μέσα από περισσότερη Ευρώπη».