«Πρωθυπουργό της μονταζιέρας, που στη ΔΕΘ προσπάθησε ξανά να εξαπατήσει τους πολίτες» χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικό, εκτενές σημείωμά του και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «αποκαλύπτουν τα ψεύδη που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη».

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ φέτος το πρώτο επτάμηνο

Για την αναφορά αυτή του κ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι πρόκειται για λογιστική αλχημεία με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, ότι το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα βαίνει καλώς και εξηγεί:

«Καταρχάς, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες μέρες, στην ΔΕΘ προσγειώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, αποκαλύπτοντας τους συναφείς επικοινωνιακούς χειρισμούς (και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών) με την συμπερίληψη στο πρωτογενές αποτέλεσμα της επιστροφής 1,5 δισ. ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων).

» Επιπλέον, το εναπομείναν στη ΔΕΘ 1,1 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό «μαγική εικόνα», η οποία προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το 7μηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ (κατά τα άλλα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόπτεται για την ανάπτυξη), από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7μηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών (τα οποία «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία).

» Μόνο τα δύο νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα.»

Το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί για ανακούφιση σε συνταξιούχους

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, καθώς και από τη φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Παρόλα αυτά, προσθέτει ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να το «μοιράσει» στη ΔΕΘ. Βέβαια «ξέχασε» να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-2016: πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ), θα υποστούν περεταίρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ.

«Κασσάνδρες» όσοι μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για νέα μέτρα – Τελειώνουν τα μνημόνια

Προφανώς, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, οι οποίοι πριν ελάχιστες μέρες, παραδεχόμενοι τα χρηματοδοτικά κενά, ανέφεραν πως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας σημαίνει ανάγκη λήψης νέων μέτρων».

Πανηγυρισμός για το ύψος του δημόσιου χρέους και την επιτυχία του προγράμματος

Για το δημόσιο χρέος, επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ως επίτευγμα το γεγονός ότι αυτό ανέρχεται σήμερα στα 321 δισ. ευρώ, τη στιγμή που όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο Μνημόνιο με σκοπό την μείωση του δημόσιου χρέους αυτό ήταν 310 δισ.

Δηλαδή μετά από 3,5 χρόνια λιτότητας, μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματά», το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δισ. ευρώ αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει.

Το ότι χάθηκε πάνω από το 20% του ΑΕΠ (πράγμα που μόνο σε πόλεμο συμβαίνει), καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, η πραγματική ανεργία ξεπερνά ήδη το 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους με αυξητικές τάσεις, τα εισοδήματα καταποντίστηκαν, το ότι η Ελλάδα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο, το ότι ξέσπασε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση ανέχειας και αποκλεισμού από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αφορά περίπου 3 εκατομ. πολίτες) φαίνεται ότι αποτελούν παράπλευρες απώλειες μη δυνάμενες να πτοήσουν το υποτιθέμενο «success story».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά τους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ, πανηγύρισε για μια υποτιθέμενη επιτυχία που ακόμη και βουλευτές του αμφισβητούν.

Ο κ. Σαμαράς πανηγύρισε στη ΔΕΘ για την ίδια μνημονιακή πολιτική ύφεσης και λιτότητας για την οποία πριν από μερικά χρόνια ο ίδιος, στον ίδιο τόπο, δήλωνε «δεν θα συναινέσω στο λάθος». Δηλαδή, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «διεκδικεί επάξια να μείνει στην ιστορία ως ο «πρωθυπουργός της μονταζιέρας».