Να δοθεί αυξημένο επίδομα θέρμανσης ζητούν 15 «γαλάζιοι» βουλευτές με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ώστε η τιμή του πετρελαίου να πέσει κάτω από το 1 ευρώ και να αυξηθεί η κατανάλωση.

Αναφερθέντες στην περσινή δραματική εμπειρία για εκατομμύρια Ελλήνων, οι υπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν ότι από την μη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, στην οποία οδήγησε η εξίσωσή του με το πετρέλαιο κίνησης, το αποτέλεσμα ήταν «η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση, η μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος, αλλά και η αισχροκέρδεια έμπορων ξύλου στις μεγάλες πόλεις, οι οποίοι έφερναν ξύλα από τις γειτονικές χώρες με πλαστά πολλές φορές παραστατικά και πουλούσαν σε εξωφρενικές τιμές (αγόραζαν 17 λεπτά το πέλετ το κιλό και το πουλούσαν από 23-30 λεπτά το κιλό ενώ αγόραζαν 20 ευρώ τον τόνο το ξύλο και το πουλούσαν 110-160 ευρώ τον τόνο).

Επικαλούμενοι μελέτη του ΙΟΒΕ, επικεφαλής του οποίου ήταν στο παρελθόν ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνουν ότι «με το σημερινό καθεστώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και άλλες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που είναι φτωχοί, θα ΄΄παγώσουν΄΄ από το κρύο, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και το κράτος δεν θα έχει έσοδα». Έτσι, ζητούν:

α) Να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης

β) Να δοθεί επίδομα θέρμανσης για την πρώτη κατοικία αλλά να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια

γ) Να επιδοτηθούν στην επαρχία εκτός του πετρελαίου η καύση ξύλων, πέλετ και βιομάζας διότι το κράτος έχει έσοδα από αυτά.

δ) Να υπάρξουν κριτήρια υψομέτρου και περιόδου κατανάλωσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλων, πέλετ και βιομάζας για τους καταναλωτές ώστε οι κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών περιοχών να επιδοτούνται με μεγαλύτερα ποσά ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα θέρμανσης.

ε) Για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, να υπάρξει μεγαλύτερο επίδομα ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν.

Οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ είναι οι εξής:

1. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας

2. Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων

3. Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας

4. Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας

5. Σολδάτος Θεόδωρος Βουλευτής Ν. Λευκάδος

6. Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

7. Κοντογεώργος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας

8. Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου

9. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα Βουλευτής Ν. Πιερίας

10. Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας

11. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Ν. Φλώρινας

12. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Ν. Β΄ Θεσσαλονίκης

13. Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας

14. Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών

15. Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Ν. Λάρισας

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν το βράδι της Δευτέρας ότι τοπ επίδομα θέρμανσης δεν θα ξεπεράσει τα 270 εκατ. ευρώ συνολικά για τη φετεινή περίοδο ενώ, σημείωσαν, ότι από τα περσινά 280 εκατ. ευρώ, ένα ποσό περί τα 200 εκατ. ευρώ έμεινε στα αζήτητα