Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις τάξεις της δικομματικής κυβέρνησης και φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μόνο εύκολη δεν είναι, ενώ είναι σαφές ότι πολλές παλαιές πληγές δεν κλείνουν.
Οι ομιλίες των πρώην Πρωθυπουργών, των κκ.Κ. ΣημίτηκαιΓ. Παπανδρέου, στο συμπόσιο του ΠαΣοΚ επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 39 ετών από την ίδρυσή του, έξυσε παλαιές πληγές και ενεργοποίησε τους θύλακες του «καραμανλισμού» στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η κίνηση των κκ.Σημίτη και Παπανδρέου να επιρρίψουν μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως είπαν, στον κ.Κ. Καραμανλήγια την πρωθυπουργική θητεία του, την περίοδο 2004-2009, πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.
Και εάν στο Μέγαρο Μαξίμου αδιαφόρησαν, για να μην δημιουργηθεί θέμα με την ηγεσία του ΠαΣοΚ, τον βασικό κυβερνητικό εταίρο και η ΝΔ δεν θεώρησε σκόπιμο να εκδοθεί έστω και μια τυπική ανακοίνωση-απάντηση στα όσα ειπώθηκαν, αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές ετοιμάζουν αντεπίθεση.
Ήδη, οι κκ.Π. ΠαυλόπουλοςκαιΕυ. Αντώναρος, δυο βασικοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή, από την πρώτη στιγμή άσκησαν δριμεία κριτική στους κκ. Σημίτη και Παπανδρέου, με τον πρώτο να μιλάει για δυο «θλιβερές φιγούρες του πολιτικού παρελθόντος».
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος, ήταν αρκετά καυστικός, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, «ότι κατά τα’ άλλα δεν ακούν, δεν βλέπουν, δεν μιλούν, σαν τις θρυλικές μαϊμούδες του ναού του Νikkoστην Ιαπωνία».
Οι καραμανλικοί ετοιμάζουν αντεπίθεση και θα επιχειρήσουν τις επόμενες ώρες να εξουδετερώσουν την κριτική περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού τη διετία 2007-2009, κινούμενοι σε τελείως αντίθετη γραμμή από την κεντρική που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν θέλει να διαταραχθούν οι σχέσεις με το ΠαΣοΚ.
Όμως, παρά το σιωπητήριο που υπάρχει, μεγάλη ομάδα στελεχών και βουλευτών της ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσουν, όπως λένε, τον κ. Καραμανλή, απροστάτευτο και διαμηνύουν ότι θα τον προστατεύσουν από την επιχείρηση «λάσπης» που έχει ξεκινήσει.