Ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι κατέστρεψε την χώρα με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 – 2009 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά και στην κυβέρνηση Παπανδρέου, επειδή όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Σημίτη

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία, ενώ κάνοντας ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι το 1974 το Κίνημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς εγωκεντρισμούς και βαρύγδουπα ονόματα.

Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν έντονα, ήταν πρόσωπα που ήρθαν από εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αρχίσει μια νέα εποχή, γιατί οι σημερινοί ταγοί φάνηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, αυτάρεσκοι για τα αξιώματα, τυφλοί και αδιάφοροι.

Παρά την κοσμογονική αλλαγή στην θέση της χώρας, συνέχισε, στόχος τους ήταν ο ίδιος, δηλαδή ο χειρισμός των διορισμών, ώστε να μεγιστοποιείται η εκλογική τους απήχηση.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή ανέφερε ότι το 2004 υποσχέθηκαν ότι θα έδιναν στο λαό ό,τι δεν του έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέσεις και χρήματα, χωρίς ωστόσο να αναλογιστούν ότι είχαν αλλάξει οι συνθήκες μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

«Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Περνώντας στην συνέχεια στη περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανησύχησε, πίστεψε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν για την συνέχιση των παροχών. «Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι να έρχεται» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως άρχισε το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς. «Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε «τις φαντασιώσεις μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ακολούθησε το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς. «Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε «τις φαντασιώσεις μας».

Στην συνέχεια, ο πρωην πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει το ΠΑΣΟΚ «ο μοχλός της αλλαγής» με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης, σε συνεργασία με πολλούς άλλους, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, να βάλει τις βάσεις για την παράταξη της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, για ένα νέο ρεύμα ανανέωσης, καθοριστικό για το ξεπέρασμα της κρίσης.

«Υπάρχουν πολλές διάχυτες προοδευτικές ομάδες που θέλουν να συνεργαστούν, χρειάζεται νέα αρχή τώρα, στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης, τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, ανοικτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια. Χρειάζεται μια φάση, όπως του 1974 χωρίς αρχηγούς, ιεραρχίες και επετηρίδες» σημείωσε.

Πρότεινε ειδικότερα: «Ας προσπαθήσουμε μια ευρύτερη συνεργασία στην αρχή με χαλαρούς κανόνες και βαθμιαία μετά από συνεννοήσεις πιο σαφείς». «Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερχειλίζοντες εγωισμοί μικροαρχηγών και μονίμως διαφωνούντων» τόνισε.

«Ευνοϊκή συγκυρία»

Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αφού έτσι «απαντήθηκε αρνητικά το ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου». «Δεν έχει τη φαντασία γι’ αυτό, την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της» πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο δικομματισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος, διακρίνεται από συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που απλοποιούν τα οικονομικά προβλήματα και καθιερώνουν το επίπεδο καφενειακής διαμάχης υπέργηρων συνταξιούχων».

Ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική και για τη σημερινή κατάσταση, αναφέροντας ότι «κάποιοι από εμάς ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τις τερατώδεις ρουσφετολογικές προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ από το 2004-2009».

«Για να βγούμε από την άβυσσο πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτα την πτωτική πορεία αν κλείσει τα μάτια στια ανάγκες της εποχής» κατέληξε.