Η χρήση και οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο θα αρχίσουν από το 2019 ή το πολύ στους πρώτους μήνες του 2020, επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπης. Την Πέμπτη το πρωί ανάβει η φλόγα στο θαλάσσιο Οικόπεδο 12, ή Οικόπεδο Αφροδίτη και για πρώτη φορά κυπριακό φυσικό αέριο θα βγει στην επιφάνεια.
Με το άναμμα της φλόγας στην πλατφόρμα, που έχει στηθεί, θα υπάρξουν αμέσως ανακοινώσεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο τεστ, το οποίο θα επιτρέψει να βρεθεί με αρκετή ακρίβεια η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος, δήλωσαν στον «Φιλελεύθερο» κύπριοι αξιωματούχοι.
Για λόγους ασφαλείας η φλόγα θα ανάψει στην πλατφόρμα ώστε να ελεγχθεί το αέριο που θα εξέλθει στην επιφάνεια και να μην αιωρείται στην ατμόσφαιρα, κάτι που θεωρείται επικίνδυνο.
Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατ. δολάρια και οι δοκιμές θα διαρκέσουν έναν μήνα. O αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Noble που έχει την ευθύνη για τη γεώτρηση εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φθάσουν τα 60 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως.