Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα «Ιφιγένεια» στο Κέντρο Ελληνικού Κόσμου στον Ταύρο, κατά την έναρξη του συνεδρίου για την επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ. Οι διοργανωτές δεν περίμεναν τόσο κόσμο και το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν φάνηκε από το γεγονός ότι ιστορικά στελέχη του κόμματος δεν βρήκαν θέση και έμειναν όρθια. Στις 4 Σεπτεμβρίου που θα ολοκληρωθεί το συνέδριο με τις ομιλίες των κ.κ. Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου και οι σύνεδροι θα μεταφερθούν σε διπλανή μεγαλύτερη αίθουσα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρόεδρου του ΙΣΤΑΜΕ, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του, κ. Χρ. Δερβένη και του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος, επέμεινε στην ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων
της δημοκρατικής παράταξης, και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κυλήσει ξανά στην μονομερή καταγγελία που πιστοποιεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο και την ένδεια των επιχειρημάτων.

«Το μήνυμά μας», είπε ο κ. Βενιζέλος, «το μήνυμα αυτών των δυο ημερών, είναι πάρα πολύ καθαρό. Είναι πρωτίστως μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης της παράταξής μας. Το ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ χάριν του εαυτού του. Υπάρχει για τον τόπο, για την πατρίδα, για τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει στο όνομα των ιδεών του και φυσικά στο όνομα των ευθυνών που έχει αναλάβει διαχρονικά. Εκπέμπουμε λοιπόν μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και όλης της δημοκρατικής παράταξης. Εκπέμπουμε μήνυμα ιστορικής αυτογνωσίας, κάτι που δυστυχώς λείπει, μάλιστα σε βαθμό προκλητικό, από τον τόπο μας, από το δημόσιο λόγο, πολλές φορές και από τον ιδιωτικό στοχασμό.

Στέλνουμε μήνυμα έντονης επαφής με τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, κάθε οικογένεια, κάθε πολίτης. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, στην ψυχή κάθε Έλληνα. Στέλνουμε μήνυμα πολιτικής αποφασιστικότητας, έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών. Αλλά, ξέρουμε πολύ καλά και θα το πούμε αυτές τις μέρες, θα το πω αναλυτικότερα αύριο, ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει «Σχέδιο Βʼ». Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση. Στέλνουμε μήνυμα ενεργού συμμετοχής στην προσπάθεια νʼ αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί τώρα που βαδίζουμε προς τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και στέλνουμε μήνυμα σεβασμού στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράςτης ευθύνης. Γιατί η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η Κεντροαριστερά -όπως θέλουμε μπορούμε να το πούμε εννοούμε το μεγάλο χώρο από τη Δεξιά έως την κομμουνιστική Αριστερά, αυτή η παράταξη, υπήρχε και υπάρχει πάντοτε μόνο ως παράταξη ευθύνης, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης».

Το συνέδριο αυτό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες επειδή «τώρα κρίνεται η τελική στροφή της χώρας για την έξοδό της από την κρίση».

Στο ακροατήριο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Γ. Καμίνης, Βάσω Παπανδρέου, Χρ. Παπουτσής, Κ. Λαλιώτης, υπουργοί και βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, σημείωσε ότι «δεν είμαστε ένα μικρό ΠαΣοΚ προσαρτημένο σε έναν μακροχρόνιο συνασπισμό εξουσίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις συνεργασίες μας μέχρι
τις επόμενες εκλογές και να παλέψουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση».

«Η κεντροαριστερά», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40% του ελληνικού λαού». Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε επίσης τον αριστερό και τον δεξιό
λαϊκισμό στον οποίο, όπως είπε, στηρίζεται ανιστόρητα το σκηνικό του νέου διχασμού.

Στη συνέχεια ο κ. Δημ. Ρέππας επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να υπάρξει μόνο ως κεντροαριστερά και ότι δενπρέπει να απορρίψει την προοπτική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο πρώην υπουργός είπε ότι την κρίση την έφερε η ΝΔ της περιόδου 2004-2009 αλλά και το ΠαΣοΚ έκανε ελλειπή διαπραγμάτευση και το
πρόγραμμα είχε αστοχία στις προσδοκίες και τους στόχους. «Με την ασκούμενη πολιτική», πρόσθεσε, «αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η προοπτική της χώρας δεν είναι ευοίωνη. Ενόψει ενδεχόμενου αδιεξόδου ας μην αποκλειστεί από την ηγεσία της ΝΔ ένα μοντέλο εξόδου αντιτροϊκανό και απελευθερωτικό».

Το ΠαΣοΚ, συνέχισε, χάνει για πρώτη φορά δυνάμεις προς τα αριστερά. «Το ΠαΣοΚ έχει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σχέση μας όμως δεν είναι μονοσήμαντη. Προσυπογράφω όσα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει για τα προβληματα στο εσωτερικό του, καλώ όμως να σκεφτούμε ότι στην πολιτική μετράνε οι συσχετισμοί δυνάμεων. Τα κομμουνιστογενή χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγκινήσουν ποτέ γιατί δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από το μεγάλο ποσοστό που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι είναι έτοιμο για μια προοπτική σύμπραξη και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο ούτε λιγότερο επωφελές για τη χώρα απʼ ό, τι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν πρέπει να περιοριστεί το εύρος των συμμετεχόντων», είπε.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΠαΣοΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εδώ

Οι προσδοκίες του διημέρου συνεδριου του ΠαΣοΚ

Πολλές προσδοκίες έχουν επενδυθεί σε αυτό το διήμερο, που θα γίνει μια κριτική αποτίμηση της μεταπολίτευσης και της πορείας του ΠαΣοΚ στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλωστε ο τίτλος του είναι «Από τη Μεταπολίτευση στην κρίση. Από την κρίση στην ανασυγκρότηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική πραγματικότητα 1974-2014». Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα: Κράτος και οικονομία πριν και μετά την κρίση, Η θεμελίωση και η κρίση του κοινωνικού κράτους, Εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, Από την κρίση στην ανασυγκρότηση.

Το συνέδριο του ΠαΣοΚ θεωρείται από πολλούς ένα σκαλοπάτι στην πορεία ανασύνταξης του χώρου της κεντροαριστεράς με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και για τον λόγο αυτόν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των ομιλητών, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι όχι μόνο δεν θα έχουν επετειακό χαρακτήρα αλλά ορισμένες λέγεται ότι θα είναι αιχμηρές.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς όπως οι Ι. Βούλγαρης, Αν. Γιαννίτσης, Ι. Καλογήρου, Ν. Χριστοδουλάκης, Β. Ράπανος, Αρ. Δοξιάδης, Γ. Παγουλάτος, Ηλ. Μόσιαλος, Ν. Μαραντζίδης, Ν. Μπίστης, Στ. Μπένος, Γ. Βερνίκος κ.ά.

Το «παρών» θα δώσουν ιστορικά στελέχη αλλά και πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ, όπως οι Βάσω Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Ευθυμίου, Απ. Κακλαμάνης, Παρ. Αυγερινός, Δ. Ρέππας, Χρ. Πρωτόπαπας, Ι. Σουλαδάκης, Ι. Ζαφειρόπουλος, Φ. Ιωαννίδης, Γ. Κουτρουμάνης,Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς, Π. Κουκουλόπουλος, Δ. Κρεμαστινός, Φ. Σαχινίδης. Οι Γραμματείς του κόμματος και της Νεολαίας Ν. Ανδρουλάκης και Π. Χρηστίδης.

Επίσης, η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ Συλβάνα Ράπτη και η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά. Στο συμπόσιο θα μιλήσουν και επιστήμονες όπως οι Α. Πανταζόπουλος, Ι. Κουκιάδης, Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Μπυρίτης, Χ. Ανθόπουλος, Σ. Μπουζάκης, Π. Αναστασιάδης,Π. Αγανίδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Β. Βαμβακάς. Ακόμη, οι Αντ. Βγόντζας, Κ. Μποτόπουλος, Χρ. Σαρδελής, Λίνα Μενδώνη, Αθηνά Δρέττα, Χαρά Κεφαλίδου,Κυρ. Πιερρακάκης, Πέγκυ Ζαγορίτη.

Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί τη δεύτερη ημέρα, καθώς στο κλείσιμο των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των κ.κ. Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να στείλει συσπείρωσης των δυνάμεων του χώρου και όπως δήλωσε σε κυριακάτικη συνέντευξη του η 3η του Σεπτέμβρη στέλνει και μηνύματα ιστορικής αυτογνωσίας, επαφής με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ικανότητας να διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για το μέλλον και σεβασμού στον κόσμο της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης.

Η Χαρ. Τρικούπη έχει κάνει μεγάλη κινητοποίηση για να παρευρεθούν στο συνέδριο και πρόσωπα που δεν θα συμμετάσχουν ως ομιλητές όπως οι πέντε δήμαρχοι της κεντροαριστεράς Γ. Καμίνη, Ι. Μπουτάρη, Π. Σκοτεινιώτη, Φίλ. Φίλιο και Ι. Δημαρά, αλλά και πολλά παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ.