Όχι μόνον δέχεται την κρατική επιχορήγηση ως ένα συνηθισμένο αστικό κόμμα, αλλά τελευταίως η Χρυσή Αυγή άρχισε να προσλαμβάνει και… κομματικά στελέχη. Επιχειρεί, δηλαδή πλήρη ενσωμάτωση στο σύστημα: Στήνει τηλεοπτικούς σταθμούς (webtv), εκδίδει ήδη δύο εφημερίδες, ελέγχει αρκετά sites κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρεί να δημιουργήσει επαφές με επιχειρηματίες και καλανάρχες και ανοίγει πολυτελείς μπουτίκ, υποχρεώνοντας πολλές φορές τα μέλη του εθνικιστικού αυτού μορφώματος να αγοράζουν απ΄αυτές.
Και ωσάν να μην έφταναν όλα αυτά ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος μέσα στο συχνό παραλήρημά του ονειρεύεται μεγάλα εκλογικά ποσοστά, τα οποία θα του δώσουν, όπως λέει, την ευκαιρία να εγκαταλείψει όποιες ιδέες είχε αυτός και οι «συναγωνιστές» του για… επανάσταση για να επιζητήσει τώρα δημοψήφισμα με μοναδικό ερώτημα: δραχμή ή ευρώ; Άλλωστε, όπως λέει συχνά στον περίγυρό του, εάν κάποιος θέλει να κάνει επανάσταση δεν πρόκειται να ρωτήσει τον λαό. Το ίδιο έκανε, λέει και ο… Λένιν που δεν ρώτησε κανέναν αν και είχε ποσοστό μόλις 2%.
Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει ο Λένιν με τον «αρχηγίσκο» της Χρυσής Αυγής, που συνεχώς το τελευταίο διάστημα αρέσκεται να χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία; Απολύτως καμία. Απλώς ο κ. Μιχαλολιάκος, κατάλαβε ότι με τις κιτς ρατσιστικές εξάρσεις του και στις παραστάσεις του στις λεγόμενες «εθνικιστικές κατασκηνώσεις» με τους ημίγυμνους, ιδρωμένους και χοντρούς χρυσαυγίτες να παριστάνουν τους… Σπαρτιάτες έγινε διεθνώς ρεζίλι και θέλησε να κερδίσει και πάλι τις εντυπώσεις.
Μέσα σ’ ένα αυγουστιάτικο παραλήρημα, επιτέθηκε στους πάντες: Από τον εβραίο σιωνιστή (όπως τον χαρακτήρισε) πρόεδρο των Μπακς, την οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούμπο (που ζήτησε τη σύλληψή της ως… λαθρομετανάστες) έως τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον πρόεδρο του παΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Αλ. Τσίπρα που τους κατηγόρησε συλλήβδην ότι ξεπουλούν τη χώρα στους σιωνιστές. Τιμά όμως τον «βασιλιά Λεωνίδα» των Θερμοπυλών, τους 700 Θεσπιείς, όπως τιμά και τις εμφυλιοπολεμικές επετείους για τον Γράμμο, το Βίτσι και τον Μελιγαλά. Επιτίθεται στους αλλοδαπούς ντελιβεράδες ,στον… Ομπάμα (επειδή δήθεν ο πλανητάρχης ανησυχεί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής) αλλά και στους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ. Τελευταίως τα έβαλε και με τους μουσουλμάνους μαθητές, ζητώντας να καταργηθούν τα προνόμιά τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Την ίδια ώρα, μετά από μία περίοδο ψυχρότητας που υπήρχε στις σχέσεις του με τον κ. Ηλ. Κασιδιάρη άρχισε και πάλι να τον θεωρεί ως το νούμερο δύο στο κόμμα του. Υπάρχει εξήγησηκαι γι΄αυτό. Το σύνθημα «Κασιδιάρης δήμαρχος της Αθήνας» τους τελευταίους μήνες «έπαιζε» πολύ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με αρκετούς οπαδούς να τον προτείνουν για τη θέση αυτή. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που ώθησαν τον «αρχηγό» να ανακοινώσει από το webtv της Χρυσής Αυγής την υποψηφιότητά του. Του έδωσε το χρίσμα, με συνοπτικές διαδικασίες σε μία χαλαρή τηλεοπτική συζήτηση, χωρίς να συγκαλέσει κανένα όργανο, χωρίς καμία διαδικασία, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι το «πουλέν» του έχει χαραγμένο στο μπράτσο του τον αγκυλωτό σταυρό. Ήταν την ίδια ημέρα, που από τηλεοψίας πάλι ο κ. Μιχαλολιάκος ανακοίνωνε μεγάλα δημοσκοπικά ευρήματα για το κόμμα του, προαναγγέλοντας μάλιστα και δημοψήφισμα για την επαναφορά της δραχμής.
Αυτή η σιγουριά του, κάνει πολλούς στο Κοινοβούλιο να διερωτώνται εάν πηγάζει από την δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής ή εάν πρόκειται για ένα φαινόμενο αμετροέπειας, και καλπάζουσας αστικοποίησης καθώς και εφησυχασμού προς τους ανυποψίαστους ψηφοφόρους; Ίσως οι περισσότεροι να μην το πρόσεξαν, αλλά εμφανίζονται ήδη φαινόμενα που δείχνουν ένα σταθερό ρυθμό προς την αστικοποίηση του εθνικιστικού αυτού «συνδέσμου», όπως η οικογενειοκρατία.
Η σύζυγός του κυρία Ελένη Ζαρούλια έχει «καπαρώσει» την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, ο στενός φίλος της κόρης του κ. Αρ. Ματθαιόπουλος (που αυτοχαρακτηρίζεται ως «αγωνιστής του δρόμου», αλλά όσοι τον γνωρίζουν λένε πως είναι ένας «ακραίος ρατσιστής, υμνητής του Άουσβιτς») κατάφερε και αυτός να εισέλθει στη Βουλή. Ο κ. Μιχαλολιάκος, βλέπετε, φρόντισε να παραιτήσει τον εκλεγμένο βουλευτή Σερρών της Χρυσής Αυγής και στη θέση του να βάλει το φίλο της κόρης του. Κανείς στο κόμμα του, δεν αποκλείει πλλεον να είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές ακόμα και η κόρη του Ουρανία (η οποία είναι ήδη κομματικό στέλεχος και ασχολείται πρωτίστως με τη νεολαία).
Αυτή η φαινομενικά ωραία ατμόσφαιρα με τις κατασκηνώσεις που θέλησε να παρουσιάσει ο κ. Μιχαλολιάκος τον καλοκαίρι και με κάποια ανοδικά δημοσκοπικά στοιχεία που εμφανίστηκαν αυγουστιάτικα, δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματός του, τα οποία και τα κρύβει επιμελώς. Γιατί μπορεί να υπάρχουν στελέχη άλλων κομμάτων (κυρίως της ΝΔ ή ακόμα και του ΠαΣοΚ) που δηλώνουν ότι στηρίζουν στη Χρυσή Αυγή (σ.σ. από τη δήλωση έως την κάλπη υπάρχει μεγάλη απόσταση), ωστόσο ορισμένα από τα στελέχη του, ειδικά σε περιφέρειες που ελπίζουν να εκλεγούν βουλευτές, θέλουν να βγάλουν τα μάτια ο ένας του άλλου.
Στην Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα ο επονομαζόμενος (λόγω κόμης) και «Καραϊσκάκης», βουλευτής κ. Κ. Μπαρμπαρούσης, δεν διατηρεί και τις άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της νομαρχιακής επιτροπής κ. Χρ. Ρήγα (προφυλακισμένο επί 18μηνο στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά στο τέλος αθωωθέντα για κακουργηματική πράξη). Στην Κρήτη, λέγεται ότι ο γραμματέας της νομαρχιακής Χανίων διεγράφη από το κόμμα με εντολή του περιφερειάρχη της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα ο διαγραφείς να δημιουργήσει με στελέχη που τον ακολούθησαν δικό του… κόμμα με την ονομασία Ένωση Εθνικιστών Κρήτης. Άνοιξε μάλιστα και γραφεία ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στην Αχαΐα, ακόμα θυμούνται τα επεισόδια που δημιούργησαν μεταξύ τους χρυσαυγίτες, όταν κάποιοι κατάλαβαν ότι υπονομεύουν εκλεγμένα κομματικά στελέχη. Ήταν τόση η οργή του «αρχηγού», για τα όσα συνέβησαν που λέγεται ότι έδωσε εντολή να διαγραφούν όλα τα μέλη της νομαρχιακής.
Παρά ταύτα η Χρυσή Αυγή, φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να εντείνει την παρουσία της και στον συνδικαλισμό, όπως δηλαδή πράττουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Έχει ήδη μετάσχει στις εκλογές των ταξιτζήδων και στις αρχαιρεσίες των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές, ενώ σκοπεύει να πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη μελών στα επιμελητήρια, στους κλαδικούς συλλόγους, ακόμα και στον δικηγορικό σύλλογο εάν βρει κατάλληλους υποψήφιους.
Τον «ακτιβισμό» τους επιχειρούν τώρα να δείξουν με εκδηλώσεις κιτς για τις Θερμοπύλες και στις θερινές τους κατασκηνώσεις, με γκρίνια του «αρχηγού» ότι δεν τον προβάλλουν τα κανάλια (ενώ είναι ο αρχηγός κόμματος με τις περισσότερες τηλεοπτικές συνεντεύξεις σε τουλάχιστον δύο κανάλια), με επιθέσεις εναντίον μεταναστών, με το να εξυβρίζουν συλλήβδην τους πολιτικούς ως «κλέφτες», με το να ζητούν να απελαθούν οι μετανάστες και με την επιμονή τους να διατηρούν οπλισμό. Μόλις την περασμένη Πέμπτη «συνελήφθη» από άνδρες της ΔΙΑΣ στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής κ. Δημ. Κουκούτσης να έχει ένα πιστόλι στο αυτοκίνητο του, χωρίς όμως να διαθέτει άδεια οπλοφορίας. Είπε ότι ανήκε στον αστυνομικό του. Έως τώρα οι χρυσαυγίτες βουλευτές έλεγαν ότι ζητούν άδεια οπλοφορίας επειδή δεν έχουν αστυνομική προστασία. Να, λοιπόν που αποδεικνύεται ότι έχουν. Ο αστυνομικός του βουλευτή τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορία για παράνομη οπλοφορία.
Η μόνη έως τώρα άδεια οπλοφορίας που αφαιρέθηκε από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, είναι αυτή του κ. Αντ. Γρέγου, που το όπλο του εκπυρσοκρότησε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εξετάζεται η αφαίρεση της αδείας οπλοφορίας και του κ. Ηλ. Παναγιώταρου, που πήγε να βγάλει πιστόλι στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη. Αυτές είναι οι δύο και μοναδικές περιπτώσεις, αν και ο κ. Ν. Δένδιας είχε δώσει εντολή να επανεξεταστούν οι άδειες οπλοφορίας και των 60 βουλευτών που φέρονται ότι κατέχουν όπλα.