από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ντροπή και κρίμα, κυρία Μέρκελ

Aνοικτή επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη στη γερμανίδα καγκελάριο
Ντροπή και κρίμα, κυρία Μέρκελ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Αξιότιμη Καγκελάριε,

Τελικά ενδώσατε και σεις στον χυδαίο γερμανικό λαϊκισμό που ανέκαθεν έψαχνε για έθνη-θύματα να εκτονώσει την "ανωτερότητά" του. Με περιφρόνηση στην Ιστορία, μόνο και μόνο για να κερδίσετε μερικές ψήφους παραπάνω, υιοθετήσατε και σεις τις άναρθρες κραυγές της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να βρίσκεται στο ευρώ. Οτι η ένταξή της ήταν ένα θεμελιώδες σφάλμα του προκατόχου σας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο επίσης περιλούσατε με χαρακτηρισμούς. Για να φτάσετε σε αυτό το κατάφωρο ψέμα, σημαίνει ότι είστε επιλήσμων όχι μόνο της σοβαρότητας που πρέπει να επιδεικνύει ένας ηγέτης, αλλά και των πραγματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα 15 χρόνια πριν. Καλό θα ήταν λοιπόν να θυμηθείτε τα εξής:

1.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα για να μπει στην ΟΝΕ έκανε χρήση των ελαστικών κριτηρίων του Μάαστριχτ το 1999. Με τη διαφορά ότι δεν τα έκανε ελαστικά ο Σρέντερ για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά ο μέντοράς σας, ο Χέλμουτ Κολ, για να βοηθήσει τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, και προπάντων τη Γερμανία, που τότε είχαν είτε μεγάλα ελλείμματα είτε μεγάλα χρέη. Αν δεν άλλαζαν, από τον αρχικό πυρήνα της Ενωσης θα έμπαιναν στην ΟΝΕ μόνο η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και το ευρώ θα γινόταν το πιο σύντομο ανέκδοτο.

2.
Γνωρίζετε ασφαλώς τις αγωνιώδεις μεταλλάξεις που έκαναν οι παραπάνω χώρες για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν έστω και τα ελαστικά κριτήρια. Η Γαλλία έβγαλε τα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο, το Βέλγιο εξαγόρασε τον χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας, η δική σας χώρα έβγαλε τα νοσοκομεία από τον προϋπολογισμό και απέκρυψε τα δημοσιονομικά ελλείμματα των Κρατιδίων. Η Ελλάδα το μόνο που έκανε ήταν να ταξινομεί τις αμυντικές δαπάνες μόνο στο χρέος και σταδιακά στο έλλειμμα. Η μέθοδος αυτή έγινε πλέον κανόνας για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν την εφαρμόζετε αναδρομικά για την Ελλάδα για να συντηρείτε τον μύθο της λανθασμένης ένταξης. Εάν θέλετε να είστε ακριβοδίκαιη, φτιάξτε μια επιτροπή με πέντε νομπελίστες δικής σας επιλογής να επανεξετάσουν πώς μπήκαν στην ΟΝΕ όλες οι χώρες. Και τότε η συζήτηση θα γίνει πραγματικά ενδιαφέρουσα, σας το υπόσχομαι.

3.
Θα έπρεπε να θυμάστε επίσης ότι δεν ήταν η Ελλάδα που αμέσως μετά είχε προβλήματα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά η δική σας χώρα με τα μεγάλα ελλείμματα της περιόδου 2000-2004. Ενώ τεχνικά βεβαιώθηκε η παραβίαση του Συμφώνου, η Γερμανία απέφυγε την επονείδιστη καταδίκη και το βαρύ πρόστιμο που θα πλήρωνε το 2003 χάρις στην ελληνική παρέμβαση και ψήφο στο Eurogroup. Θα έπρεπε να θυμάστε επίσης ότι τότε είχαν πεταχτεί μερικοί και μιλούσαν για την ακαταλληλότητα της Γερμανίας στην ΟΝΕ, αλλά επικράτησαν όσοι πίστευαν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπεράσπισαν θερμά τη χώρα σας και την κοινή πορεία ολοκλήρωσης.

4.
Η μεγάλη εμπειρία που έχετε στην ηγεσία της Γερμανίας θα έπρεπε να σας είχε διδάξει ότι μια χώρα μπορεί να αποτύχει όταν σε μια κρίσιμη στιγμή εφαρμοστούν λάθος πολιτικές και κανένας δεν επεμβαίνει να τις αναχαιτίσει. Ετσι και εσείς αδιαφορήσατε για τη διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος μετά το 2007 και κανένα μέτρο δεν σκεφτήκατε μαζί με τον καταπληκτικό Μπαρόζο για να μη δυσαρεστήσετε τους ομοϊδεάτες σας. Οταν τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2010 δεχθήκατε - μερικοί λένε ότι επιμείνατε κιόλας - να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην εποπτεία της Ελλάδας ως δήθεν μηχανισμός αξιολόγησης. Ξεχάσατε έτσι όχι μόνο ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ σημείωναν παντού κραυγαλέα αποτυχία, αλλά και ότι η παρέμβασή του χρειάζεται μόνο σε συναλλαγματικές κρίσεις - και τέτοια φυσικά δεν υπήρχε.

Μέχρι τότε το ΔΝΤ καμία αρμοδιότητα δεν είχε σε θέματα ευρώ και σεις το κάνατε τώρα να διαφεντεύει την πολιτική της ευρωζώνης, να δίνει συμβουλές στη Γαλλία, να προστάζει την Ισπανία και άλλα τραγελαφικά και ανιστόρητα. Ακόμη και ο υπουργός σας των Οικονομικών θέλει πλέον το ΔΝΤ να φύγει, αλλά η ζημιά έχει γίνει και είναι πολύ μεγάλη. Η δική σας ευθύνη είναι εξίσου μεγάλη και γι' αυτό θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτική στο προεκλογικό σας ακροατήριο.

5.
Και κάτι τελευταίο: Καλό θα ήταν να είστε λιγότερο επικριτική με τον προκάτοχό σας καγκελάριο Σρέντερ και να γίνετε περισσότερο ευγνώμων. Του οφείλετε τουλάχιστον δύο πράγματα: πρώτον, η δική του φορολογική μεταρρύθμιση και οι συμφωνίες με τα συνδικάτα ήταν εκείνες που έφεραν ξανά επενδύσεις στη Γερμανία και από ελλειμματική χώρα την έκαναν πάλι ανταγωνιστική. Τους καρπούς της πολιτικής Σρέντερ δρέψατε και επιβληθήκατε σήμερα ως ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη.

Δεύτερον, ο Σρέντερ ήταν εκείνος που, μαζί με τον Σιράκ της Γαλλίας και τον Σημίτη ως προεδρεύοντα το 2003 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιτάχθηκαν στα αγγλοαμερικανικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ. Η Γερμανία γλίτωσε έτσι όχι μόνο χιλιάδες φαντάρους που θα είχαν σκοτωθεί, αλλά και το στίγμα του εισβολέα που θα την καταδίωκε ακόμα, όπως γίνεται τώρα με τη Βρετανία.

Είναι πιθανόν, ως μεγαλωμένη σε μαρξιστικό καθεστώς, να πιστεύετε ότι η Ιστορία γράφεται όπως κάθε φορά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόμματος. Ομως έπειτα από τόσα χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας θα έχετε μάθει ότι η παραχάραξη της Ιστορίας είναι το πρώτο βήμα για την υπονόμευση και καταρράκωση της κοινωνίας - και αυτής που την υφίσταται, αλλά και αυτής που την κάνει. Σκεφτείτε το με δικά σας παραδείγματα».

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ - Στάινμπρουκ: Θα πιέζω για μεταρρυθμίσεις τονίζει η Καγκελάριος - Η λιτότητα δεν είναι λύση υποστηρίζει ο σοσιλαδημοκράτης ηγέτης 
 
 
σχόλια (122)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Λίγο ΑΡΓΑ Κύριε Χριστοδουλάκη | 06/04/2014 16:13
  Τον καιρό που η Ελλάδα χρεωνώταν ασύστολα, γιατί ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παρενέβη; Ένας Οργανισμός που ελέγχει τους πάντες και τα πάντα και που διαρυθμίζει τα χρέη των Εταίρων μέσα στη ΕΕ, πώς και δεν αντελήφθη (;) την διαδικασία χρέους της Ελλάδας που ηύξανε με γεωμετρική πρόοδο; Είναι δυνατόν τα κεντρικά σσυστήματα ελέγχου να μη αντιλαμβάνοντο ότι το χρέος της Ελλάδας πήγαινε "κατά γκρεμού"; Μη μας πείτε ότι η ΕΕ αφήνει την ελευθερία στα Κράτη-Μέλη να ορίζουν ελεύθερα τα χρέη τους!! Υπήρξαν ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ σκοπιμότητες για την Ελλάδα και αυτό εάν δεν το αντελήφθησαν οι Αρχηγοί αυτής της Χώρας, τότε μία μόνο λέξη τους αρμόζει ΠΡΟΔΟΤΕΣ!! Ή μήπως δεν είναι έτσι Κύριε Χριστοδουλάκη;
  Andrew
  απάντηση00
   
   
  Για όλα φταίνε οι άλλοι | 08/09/2013 00:21
  Ασφαλώς κ.Χριστοδουλάκη λέτε σωστά πράγματα.Ασφαλώς οι Ευρωπαίοι γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα.Δεν λέτε όμως ότι πρώτοι εμείς έπρεπε να προσέχουμε και ενδεχόμενα να μην βιαστούμε να προσχωρήσουμε στο Ευρώ.Απο τα προφανή λάθη ήταν η ανάληψη των πολυέξοδων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και η μη αξιοποίηση των εισηγήσεων Σπράου ή και Γιαννίτση για το ασφαλιστικό αλλά και τόσα άλλα
  Γιάννης43
  απάντηση11
   
   
  Θεωρώ την επιστολή σας αντικειμενική, πλην του: | 04/09/2013 12:14
  «Η Ελλάδα το μόνο που έκανε ήταν να ταξινομεί τις αμυντικές δαπάνες μόνο στο χρέος και σταδιακά στο έλλειμμα» (παράγραφος 2). Ο κύριος Σημίτης, σε συνεργασία με την Goldman Sachs έκανε και κάποια άλλα, πολύ σημαντικά για την σημερινή αθλιότητα της Ελλάδας, και γι’ αυτό συν-ευθύνεται. Λάβετε το θάρρος να το διορθώσετε.
  ML
  απάντηση182
   
   
  Σιωπή... η πατρίδα κοιμάται | 03/09/2013 23:03
  Δεν αποκαλείτε καν "κυρία" την Καγκελάριο, ωραία παίζετε τον ρόλο του γενναίου προμάχου μας... Ας σοβαρευτούμε. Τελικά ενδώσατε και σεις στον χυδαίο αντιγερμανικό λαϊκισμό του συστήματος που αντιστέκεται... Πριν απ' όλα η μεταπρατική μας οικονομία δεν συγκρίνεται με τη γαλλική, βελγική κ.λπ. Οι ξένοι, όλοι, όχι μόνο οι Γερμανοί, ξέρουν τι λένε, κι ας κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε: άλλο να υπερβαίνεις λίγο κάποια όρια κι άλλο να κρύβεις τη γύμνια σου συστηματικά. Ένα κράτος με διεφθαρμένες δομές που ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ με δανεικά αντί να τις μεταρρυθμίσει και να κάνει ΠΑΡΑΓΩΓΗ, είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ=ΣΑΣ ευθύνη, Άλλωστε η Μέρκελ έχει πει προ πολλού ότι η είσοδός μας στην ΟΝΕ εξηγείται με πολιτικούς όρους.
  Πολίτης
  απάντηση104
   
   
   
  Ντροπή, κύριε Χριστοδουλάκη | 03/09/2013 18:48
  Αν ο κος Χριστοδουλάκης πραγματικά ήθελε να διαμαρτυρηθεί δε θα τα έγραφε αυτά στο "Βήμα" στα ελληνικά, αλλά σε μια γερμανική εφημερίδα σε (έστω και μεταφρασμένα) γερμανικά. Και δε θα τα έγραφε τώρα, αλλά όταν η κα Μέρκελ όχι απλώς ενέδωσε αλλά αγκάλιασε τον "χυδαίο λαϊκισμό" στο ξεκίνημα της διαδικασίας "βοήθειας προς την Ελλάδα". 'Η κάποια στιγμή στα τρία χρόνια από τότε, μια και είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της πορείας. Αλλά όχι. Μόλις όμως η κα Μέρκελ έθιξε την είσοδό μας στην ΟΝΕ, κοινώς το εισιτήριο του κου Χριστοδουλάκη στην κάστα των "σοφών", των μεταρρυθμιστών και στην καλή κοινωνία...νάτη η οργισμένη αντίδραση. Αν δεν ήταν τόσο τραγικά γελοίο, θα ήταν αηδιαστικό. Α.Κ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση115
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  δειχνουνε βρυξελλες | 03/09/2013 14:12
  γιατι δεν εγινε συζητηση και δημοψηφισμα για το ευρω? ποιος κυβερνουσε τοτε? ΟΛΑ τα δημοψηφισματα που εγιναν απερριψαν με μεγαλη πλειοψηφια τους βρυξελοσαυρους(ευρωσυνταγμα,ιδιωτικοποιησεις..) το ευρω ηταν λαθος,και κατεστρεψε την ελλαδα.. οσο το λαθος συνεχιζεται,θα συνεχιζεται και η καταστροφη
  ολες οι ταμπελες
  απάντηση1810
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δημοσίευσέ το στην Γερμανία καλύτερα | 03/09/2013 14:02
  Να το δημοσιεύσεις και στην Γερμανία. Εδώ τα ξέρουμε αυτά που γράφεις. Τότε θα σου πω "εύγε"!
  Εσωτερική Κατανάλωση
  απάντηση136
   
   
  Ξοδέψτε από τα μυστικά !!!! | 03/09/2013 12:01
  Ξοδέψτε από τα αναθεματισμένα μυστικά κονδύλια (αν δεν επιτρέπει μυστικά κονδύλια η τρόΙκα καλύτερα να μην το μάθω θα πάθω εγκεφαλικό τέτοιο προσκύνημα) τόσα χρόνια ακούγαμε για μυστικά κονδύλια ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΡΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ !!!
  Πριν πιάσει χειμώνας λέμε !!!
  απάντηση208
   
   
   
  Η απογραφή! | 03/09/2013 10:50
  Τι θέλετε να πει η Μέρκελ κε Χριστοδουλάκη; Εδώ ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος εξελέγη το 2004 με σύνθημα την... πάταξη της διαπλοκής, έκανε την «απογραφή», για να δείξει σε ξένους και Έλληνες, ότι η χώρα εξαπατώντας μπήκε στο Ευρώ! Τα ξεχάσαμε;
  Dionysios
  απάντηση347
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πες τα χρυσόστομε.... | 03/09/2013 09:41
  Επί τέλους, και μια φωνής "αντίστασης" σε όσα κατά καιρούς μας καταμαρτυρούν οι μεγάλοι, από την ασφάλεια και την άνεση της "ανωτερότητας" τους. Ας δοθεί η ψηλότερη δυνατή δημοσιότητα στην επιστολή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
  Mele
  απάντηση287
   
   
   
  ούτε για φτύσιμο | 02/09/2013 22:27
  συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Μαντζακίδου για το πότε έπρεπε να γραφεί αυτή η επιστολή κύριε Χριστοδουλάκη.Επρεπε να είχες υπερασπιστεί τον Ελληνικό λαό το 2009-2010 όταν το κόμμα Σου τον κρέμαγε στο τσιγκέλι του Γερμανού χασάπη.Αλλά τότε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας ήθελε να κοντύνει τον λαό για να τον φέρει στα δικά του ανύπαρκτα μεγέθη.Δεν μας ταιριάζετε κύριε,εσείς και οι λοιποί πολιτικοί αγύρτες μας εμπαίξατε,μας καλλιεργήσατε ενοχές και κυρίως μας κοντύνατε μπας και σωθείτε.Ντροπή σας ούτε για φτύσιμο δεν κάνετε
  δημητρης
  απάντηση2320
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  To NTΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ, έπρεπε να το πεις για τους έλληνες πολιτικούς - όλους μα όλους | 02/09/2013 22:00
  Που κατασκόρπισαν, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, που τσέπωσαν, που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, που πήραν εκατομμύρια κι εκατομμύρια που εξαφανίστηκαν, που τσέπωσαν μίζες, που φέρανε λαθραίους, που καταστρέφουνε τον τόπο!!! Εκεί να πεις τα δακρυβρεχτα σου!
  Η βολή βολεύεται
  απάντηση1914
   
   
   
  ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ, ΒΑΡΑΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ | 02/09/2013 21:55
  Οταν ο ....δικός σας Πρωθυπουργός το 2009 μας ξεφτέλιζε παγκοσμίως, με το περίφημο ...κυβερνάω μια διεφθαρμένη χώρα, η ...τα στοιχεία που σας έδιναν ήταν ψεύτικα, η ... η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι το 50 % του ΑΕΠ κλπ.κλπ. και στη συνέχεια δέχθηκε με τα βρακιά κάτω να μας στείλουν ....Τρόικα για να μας βοηθήσουν να βγούμε από την..κρίση της φούσκας και του αμαρτωλού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν θυμάμαι να αντιδράσατε. Ισως το σημερινό ετεροχρονισμένο άρθρο- ανοιχτή επιστολή, θα ταίριαζε περισσότερο να απευθυνόταν στον κ. ΓΑΠ, ο οποίος φαίνεται να κατασυκοφάντησε το σύνολο του Ελληνισμού.
  Πρώην Ψηφοφόρος
  απάντηση2126
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι φελλοί επιπλέουν | 02/09/2013 21:41
  Απλοί πολίτες, όπως οι κ. panos62 και Πειρουνάκης στα σχόλιά τους, είναι τόσο ανώτεροι από τον πολιτικάντη Χριστοδουλάκη, που πουλάει όψιμο πατριωτισμό αφού (ως μέλος του κομματικού κράτους) πρώτα πούλησε τη χώρα για να αγοράζει ψήφους, που επιβεβαιώνεται το ρητό: στην Ελλάδα, οι φελλοί επιπλέουν!... Αλίμονο...
  Κρίτων
  απάντηση1216
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εισαστε και εσεις υπουργός | 02/09/2013 21:35
  Είσαστε υπουργός οικονομικών εαν δεν κάνω λάθος και τι κάνατε για να μην φθασουμε σε αυτό το σημείο που βρίσκεται η χώρα ? Οτι και όλοι οι άλλοι ομοιοί σας. Για αυτό θα πρέπει να σωπάται. Είσαστε ιδιος με τους άλλους . Ντροπή σας που έχετε το θράσος να εμφανίζεσθαι για να μπείτε στην κολυμβήθρα του Συλωαμ.
  AKHS MOMOLO
  απάντηση1316
   
   
  Ti perimenate na pei o k. Xristodoulakis? | 02/09/2013 20:58
  As doume ligo ta stoixeia: 1. Htan 4 oi xwres pou plhrousan ta krithria kai oxi 2 (Irlandia kai Finlandia) 2. Giati den milaei o k. Xristodoulakis ti ekane to PASOK me thn Goldman Sachs gia ta pseutika stoixeia? 3. Nai, oi Germanoi den plhrousan to orio tou epitokiou (3% anti gia 2% pou htan). Ta krithria omws eginan euelikta giati ektimhthkan oi taseis. Kai etsi h Germania, kataferai polu grhgora na ta ekplhrwsei me megalh diafora, enw emeis kai sto xreos kai sto elleima sunexisame thn anhfora. 4. Nai oi Germanoi ebgalan ta nosokomeia apo ton proupologismo, alla an to kratos en pasei periptwsei kataferei na ta bohthaei meta, xwris na auxanei ta elleimata tou, pou einai to problhma?
  ChristosP
  απάντηση1012
   
   
  ασυναρτησιες | 02/09/2013 20:34
  απο πασοκο που ευθυνεται για το χαλι της χωρας. μονο και μονο με το θεσμικο πλαισιο που ειχε και εχει ακομη η ελλαδα ουτε μελος της ΕΕ δεν επρεπε να ειναι.
  μερκελ
  απάντηση915
   
   
  Prota fteme emeis kai meta oi alloi | 02/09/2013 18:22
  Ola kala ektos apo to pio spoudaio: Par'olo ton opoio laikismo tis Merkel kai tis sostes paratiriseis gia tis atasthalies ton allon kraton (Germanias simperilambanomenis) pou mpikan sto EURO, an emeis prosexame then tha ta pathename. Amintikes apopseis pou aposkopoun stin dikaiosi tis simperiforas mas sti parelthonton (mono oi alloi kai ftene oxi emeis, ksexnontas oti mono emas mporoume na allaksoume kai oxi tous allous, einai antiparagogikes, diaonizoun to problima. Anti na xanoume xrono na katigoroume tous allous (Merkel) kallitera na doume ti tha kanoume emeis. Arxises, loipon, dimosia sizitisi me thema: "Ti na kanoume emeis oi Ellines -oxi oi ksenoi- gia na pame kallitera.
  Thanos Stamatopoulos
  απάντηση163
   
   
   
  Σωστά και λάθη | 02/09/2013 18:07
  Ο κος Χριστουδουλάκης έχει δίκιο στα περισσότερα σημεία. Αλλά ο τόνος του είναι απαράδεκτος, οπότε αφοπλίζεται τακτικά! Επίσης, τι νόημα έχει να στείλει μια επιστολή στα ελληνικά σε ελληνικά ΜΜΕ; Ο κος καθηγητής πρέπει να συντάξει ένα τεχνοκρατικό κείμενο στα αγγλικά, χωρίς πολιτικές κορώνες, αν θέλει να καταφέρει κάτι.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση258
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων