Με «καθαρή συνείδηση» για όσα έπραξε ως υπουργός για την οικονομία, αλλά και για τη λίστα Λαγκάρντ εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εκπομπή Hardtalk της τηλεόρασης του BBC.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι «μισητός στην Ελλάδα» αν και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν επί υπουργίας του ήταν αναγκαία «για να παραμείνει η χώρα όρθια».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε δε ότι η Ελάδα ίσως χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Μπορεί. Όπως υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις από γερμανικής πλευράς, που αποκλείουν ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ο πρώην υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι αυτό που λέγεται δεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Λένε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα του χρέους. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

«Νομίζω ότι αυτό στο οποίο οι περισσότεροι ευρωπαίοι εταίροι είναι ανοικτοί, είναι μία μείωση των επιτοκίων και μία επιμήκυνση των δανείων. Δεν τους αρέσει οι ιδέα να απευθυνθούν στους φορολογούμενούς τους και να τους πουν ‘συγγνώμη δανείσατε χρήματα σε μία χώρα και μέρος τους δεν θα τα πάρετε πίσω’».

Σε ερώτηση τι θα γίνει όταν χρειαστεί η κυβέρνηση να γυρίσει στην Αθήνα και να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο εκείνο τον καιρό θα υπάρχει εμπρός μας το τέλος του τούνελ».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι είναι «μισητός στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας: «Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο. Χρειάζονται χρόνο για να ξεπεράσουν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κατά την οποία επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους, ειδικά σε αυτούς που είναι επικεφαλής, όχι σε αυτούς του τη δημιούργησαν».

Ερωτηθείς εάν κατηγορείται γιατί το «φάρμακο» που δόθηκε στη χώρα ήταν άδικο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι η φοροδιαφυγή που ανθεί στο σύνολο της οικονομίας δεν ξεριζώνεται σε τρία χρόνια. «Αλλάζεις τις δομές, τους θεσμούς και τελικά τις νοοτροπίες των ανθρώπων» απαντά.

«Έχω καθαρή τη συνείδηση μου για ό,τι έπραξα ως υπουργός Οικονομικών. Νομίζω ότι όσοι διατηρούν κάποια απόσταση από την ελληνική ιστορία, και δεν επηρεάζονται προσωπικώς, βλέπουν ότι αυτό ήταν απαραίτητο. Ακόμα και μέσα στην Ελλάδα το αναγνωρίζουν αυτό».

Ερωτηθείς εάν έχει επίσης καθαρή τη συνείδησή του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου απαντά: «Έχω καθαρή συνείδηση για το ότι προσπάθησα να κάνω ότι ήταν αναγκαίο για να εκμεταλλευτούμε τα στοιχεία από τη λίστα και να κυνηγήσουμε τους φοροφυγάδες. Ναι, έχω καθαρή τη συνείδηση μου για αυτό. Αν με ρωτάτε εάν μπορούσα να το χειριστώ αλλιώς, ναι θα μπορούσα».