Τη χρυσή τομή στο μείζον ζήτημα του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αναμένεται να αναζητήσουν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων από βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που έχουν διαμηνύσει στις ηγεσίες τους, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το συγκεκριμένο μέτρο, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, θα επιχειρήσουν να βρουν λύση, ώστε να αποτραπεί η ενδοκυβερνητική κρίση.

Η πίεση από την κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που δεν αντέχουν να ψηφίζουν άλλα δυσβάσταχτα μέτρα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και καθημερινά διευρύνεται το μέτωπο κατά των πλειστηριασμών.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να υπάρξει πολιτικό ατύχημα, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι μικρή, και αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να πιεστούν περισσότερο οι βουλευτές που έχουν φθάσει στα όριά τους.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην διευρυμένη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, απόντος του κ. Βενιζέλου, είπε χαρακτηριστικά ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα και ανέφερε πως θα το χειριστεί ο ίδιος προσωπικά.

Ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συναντήθηκαν αργά το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν όλα τα ανοικτά θέματα, ενώ αποφάσισαν το θέμα των πλειστηριασμών να εξεταστεί αναλυτικά την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η κυβέρνηση υπό το βάρος των αντιδράσεων των βουλευτών και κατανοώντας ότι δεν μπορεί να πιεστεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία, διότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξει πολιτικό ατύχημα, εξετάζει ακόμα και την παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών.

Εάν τελικά επικρατήσει η σχετική εισήγηση, το πάγωμα θα διαρκέσει έως τους πρώτους μήνες του 2014 και θα γίνει καλύτερη επεξεργασία του ζητήματος, ώστε να εξευρεθεί ένα δικαιότερο σύστημα, στο οποίο θα επικρατήσουν τα πειστικά κοινωνικά κριτήρια.

Το ζήτημα είναι να αποδεχθεί η τρόικα την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί παράτασης του παγώματος και να μην πιέσει άλλο την κατάσταση.

Ενδεικτική ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του ΠαΣοΚ του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Βήμα fm 99.5 είπε για το θέμα της άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «Οι τροικανοί θα είναι υπεύθυνοι για πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίζουν να πιέζουν για πράγματα που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή, όπως είναι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Στην ίδια λογική, κινήθηκε και ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, ο κ. Δ. Καρύδης που έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, «πρόχειρο».

«Ηταν λάθος ο τρόπος του και δείγμα προχειρότητας, διότι προκλήθηκε αναστάτωση και σύγχυση στους πολίτες» τόνισε (μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84) ο κ. Καρύδης και επανέλαβε το παλαιότερο αίτημα του κόμματός του για αναβολή ένα ακόμα έτος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία θέλουν να αλλάξει η τρόικα, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Αυτή η απαγόρευση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και άρα θα πρέπει να ψηφισθεί το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου νέος νόμος ή η κυβέρνηση να αποφασίσει την παράταση του ισχύοντος.

Σήμερα η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει στο Κοινοβούλιο το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς τέσσερις βουλευτές έχουν καταθέσει δυο βουλευτικές τροπολογίες, ζητώντας παράσταση της υφιστάμενης ρύθμισης.

Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να δεχθεί στην παρούσα φάση συζήτηση επί του θέματος στην Βουλή και άρα θα μείνουν στα χαρτιά η πρώτη τροπολογία που υπογράφουν οι κκ. Ανδρ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης και ζητούν την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014, αλλά και η δεύτερη των βουλευτών του κόμματος Νέα Μέρα του κ. Χρ. Ζώη, την οποία υπογράφουν οι κκ. Ι. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης που ζητούν η παράταση να ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Ο κύκλος των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που αντιδρούν διευρύνεται και αρκετοί έχουν διαμηνύσει σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Μέχρι στιγμής στο μπλοκ των βουλευτών που αντιδρούν βρίσκονται μεταξύ άλλων, οι κκ. Βύρ. Πολύδωρας,Ά. Σπηλιωτόπουλος,Μιχ. Ταμήλος,Γ. ΚοντογιάννηςκαιΚ. Κατσαφάδοςκαι οι κυρίεςΚατερίναΠαπακώστα,Φεβρωνία ΠατριανάκουκαιΣοφία Βούλτεψηαπό τη ΝΔ και οι κκ.Οδ. Κωνσταντινόπουλος,Π. Κουκουλόπουλος,Π. Ρήγας,Ι. Κουτσούκος, Μιχ. Κασσής(είπε χθες στο Μέγκα: «Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο. Οι πολίτες δεν θα μας πετάνε γιαούρτια, αλλά θα μας κυνηγάνε με τα παλούκια») και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠαΣοΚ που ανέφερε πως «εάν το δίλημμα είναι να ξεσπιτωθούν ένα εκατομμύριο Έλληνες ή εκλογές, τότε η απάντηση είναι εκλογές».