«Τα κεφάλια μέσα και τρέχουμε». Με αυτή τη φράση οδηγό επιστρέφει η δικομματική κυβέρνηση στην αρένα με τα προβλήματα, μετά από μια εβδομάδα χαλάρωσης, ενώ ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Η σύσκεψη στο Μαξίμου διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήσαμε τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Αναφορικά με το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.

Η επιστροφή της τρόικας και η επικείμενη αξιολόγησή της δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις και ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο είναι σε ανοικτή γραμμή.

Στη σκιά της χθεσινής παραίτησης του κ. Στ. Σταυρίδη από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, που δημιούργησε αρνητική εικόνα και έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς λίγες ώρες μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του επιχειρηματία κ. Δ. Μελισσανίδη που συμμετείχε στην εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις να είναι όλα έτοιμα για την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ στο επίκεντρο παραμένει το κρίσιμο θέμα της κινητικότητας. Και αυτό, διότι έως τις 23 Αυγούστου, ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο κατάλογο με τις θέσεις και υπηρεσίες που θα καταργηθούν, οι οποίες στη συνέχεια θα «προσωποποιηθούν» στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Η διαθεσιμότητα (απολύσεις) των δημοσίων υπαλλήλων, η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η ενδεχόμενη παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, κ.α., αλλά και επιπροσθέτως η αναμενόμενη μετωπική επίθεση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνθέτουν ένα «παζλ» απέναντι στο οποίο θα απαιτηθούν άμεσες και συνδυασμένες κινήσεις, ο σχεδιασμός των οποίων μένει ακόμη μετέωρος.

Το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ και η κυβέρνηση θα κινηθεί σε ένα ρευστό περιβάλλον. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είναι στα όρια τους και πολλοί βουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αδιαμαρτύρητα αποφάσεις που επιβαρύνουν περαιτέρω την ελληνική κοινωνία που δεν έχει άλλες αντοχές. Ήδη, το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αποτελεί «αιτία πολέμου» για πολλούς βουλευτές και μόλις προχθές 11 -μέσω δηλώσεών τους στην Ελευθεροτυπία- τάχθηκαν ενάντια στο μέτρο.

Μέχρι στιγμής στο μπλοκ των βουλευτών που αντιδρούν βρίσκονται μεταξύ άλλων, οι κκ. Βύρ. Πολύδωρας, Ά. Σπηλιωτόπουλος, Μιχ. Ταμήλος, Γ. Κοντογιάννης και Κ. Κατσαφάδος και οι κυρίες Κατερίνα Παπακώστα, Φεβρωνία Πατριανάκου και Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ και οι κκ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ρήγας, Ι. Κουτσούκος και Μιχ. Κασσής από το ΠαΣοΚ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί, η αγωνία είναι εμφανής για τα ποικίλα μέτωπα που άνοιξαν τους τρεις τελευταίους μήνες και τα οποία θα συμπτυχθούν και θα διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό πολιτικό αλλά και εσωκομματικό τοπίο εντός του οποίου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει ότι δεν κάνει πίσω και αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος.