Σε αναζήτηση κοινοβουλευτικών στηριγμάτων για τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται το επόμενο διάστημα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, μη θέλοντας να θέσει σε περιπέτεια την πορεία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και οι εφεδρείες είναι απαραίτητες για να δώσουν πολιτικό οξυγόνο στον δικομματικό συνασπισμό. Εξάλλου ο φόβος απωλειών κατά τη διάρκεια ψηφοφοριών στη Βουλή υπήρχε και υπάρχει. Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι διάχυτος ο προβληματισμός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συμπαγή και δεν φοβούνται απώλειες και ανταρσίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, αν και το ζήτημα για έμπειρους πολιτικούς παράγοντες και των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο αριθμητικό όσο βαθύτατα πολιτικό.

Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος όταν ακόμη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, η κυρία Σοφία Βούλτεψη, μιλάει για εμφύλιο και για πολίτες που θα πάρουν τις καραμπίνες στην περίπτωση που ξεκινήσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας; Προφανώς η πίεση από την κοινωνική και κομματική βάση είναι μεγάλη και οι βουλευτές δεν αντέχουν και αυτό φάνηκε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος διεμήνυσε ότι αυτοί οι πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν να γίνει το θέμα των πλειστηριασμών η θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου μεταδίδεται ότι θα υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση που θα αποδυναμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας.
Πριν από 10 ημέρες στις ΗΠΑ, σε μια κλειστή σύναξη με επενδυτές, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε καθησυχαστικός και έδειξε ότι δεν τον φοβίζει ένα κοινοβουλευτικό ή πολιτικό ατύχημα. Ο ίδιος φρόντισε να επισημάνει ότι, εκτός από το ρεύμα επιστροφής βουλευτών στη ΝΔ (εννοούσε τους κκ. Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο), έχει προσωπικές διαβεβαιώσεις από ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές κομμάτων που δεν ανήκουν στη συμπολίτευση πως δεν θα ψηφίσουν ποτέ σε κρίσιμη ψηφοφορία με τρόπο που να πέσει η κυβέρνηση.
Αυτή η επισήμανση του κ. Σαμαρά δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής αλλά ανέδειξε μια εν πολλοίς άγνωστη πτυχή των παρασκηνιακών διεργασιών και κινήσεων. «Και γιατί να φοβηθεί αφού έχει στα χέρια του ένα μεγάλο όπλο, αυτό της λίστας;» διερωτάται με νόημα πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, υπονοώντας τον εκλογικό αιφνιδιασμό –που δεν είναι στα σχέδια του κ. Σαμαρά –και την κατάρτιση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της σειράς εκλογής.
Παράλληλα το ίδιο πρόσωπο υπογραμμίζει ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει βουλευτές να βγαίνουν στο αντάρτικο αλλά στο τέλος να υποχωρούν. Μάλιστα, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι οι μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες πέρασαν και οι ψηφοφορίες που θα έρθουν δεν θα δικαιολογούν ακραίες αντιδράσεις , εκτός και αν υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί σε άλλα κέντρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ κινούνται με προσωπικά κίνητρα και οι ενέργειές τους δεν έχουν πολιτικό υπόβαθρο.

«Εχουμε πού να ακουμπήσουμε σε μια δύσκολη ώρα»
φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας αυτόματα το ζήτημα του ποιοι είναι οι βουλευτές που ενδέχεται να στηρίξουν την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη ψηφοφορία ώστε να μην κινδυνεύσει με ανατροπή.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχουν πληροφορίες για «ανοικτή γραμμή» υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ με βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θέτουν ευθέως θέμα για τον πρόεδρό τους κ. Π. Καμμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες με τη στρατηγική του κόμματος, διατηρεί άριστη σχέση με υψηλόβαθμους παράγοντες της ΝΔ. Βέβαια ο ίδιος έχει διαψεύσει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη ΝΔ.
Επίσης, εκτός από τους κκ. Σολδάτο και Μαρκόπουλο που επέστρεψαν στη ΝΔ, μια άλλη περίπτωση που εξετάζεται και για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικά νέα είναι αυτή του κ. Γ. Κασαπίδη. Ο βουλευτής Κοζάνης είχε διαγραφεί τον Νοέμβριο του 2012 αλλά δεν έπαψε να έχει επικοινωνία με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, ενώ δεν έχει προκαλέσει με τη στάση του.
Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες μια άλλη περίπτωση που εντοπίζεται ως αξιόλογη είναι αυτή της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Μαρίας Κόλλια, που λέγεται ότι δεν θα θελήσει να δημιουργήσει με τη στάση της συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η βουλευτής Σερρών μπορεί να ακολούθησε τον κ. Καμμένο αλλά θεωρείται ένα πρόσωπο που υπό προϋποθέσεις και με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να επιστρέψει στη ΝΔ καθώς δεν έκοψε τις γέφυρες, ενώ λέγεται ότι έχει πολλές ενστάσεις για την πορεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ακόμη δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το στοιχείο ότι υπάρχουν βουλευτές και της ΔΗΜΑΡ που δεν επιθυμούν αποσταθεροποίηση και άρα δεν πρόκειται να συμβάλουν με την ψήφο τους σε πολιτική αστάθεια. Αρκετοί θυμούνται τους βουλευτές κκ. Γρ. Ψαριανό και Β. Οικονόμου, που δεν επιθυμούν εκλογές, όταν τον περασμένο Ιούνιο επέμεναν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή του προέδρου τους κ. Φ. Κουβέλη.
Υπάρχουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που επιθυμούν να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να μην κινδυνεύσει η πορεία της, χωρίς βέβαια να ρίχνουν «νερό στο… κρασί τους» και να ταυτίζονται με τον δικομματικό συνασπισμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν, π.χ., να διανοηθούν ότι ένας κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊστής και εκσυγχρονιστής πολιτικός όπως ο πρώην υπουργός κ. Α. Λοβέρδος θα θελήσει με τη στάση του να μπει η χώρα σε περιπέτειες, αν και πρόσφατα καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι, αν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο και παίζεται η τύχη της χώρας, τόσο αυτός όπως και άλλοι ανεξάρτητοι όπως π.χ. ο κ. Χρ. Αηδόνης, στενός πολιτικός φίλος του κ. Λοβέρδου, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σε κρίση
Καμμένος στα… κάρβουνα

Σε υπαρξιακή κρίση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ο πρόεδρός τους κ. Π. Καμμένος υφίσταται μεγάλη πίεση. Παρά την αντιμνημονιακή στάση του, οι δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζουν δυναμική για το κόμμα του, ενώ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναδεικνύεται η προβληματική κατάσταση τόσο για τη στρατηγική όσο και για μια σειρά ενέργειες.
Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι τμήμα του κόμματος φλερτάρει πολιτικά με τη ΝΔ και επιθυμεί να επαναπατριστεί πολιτικά αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ καταγράφονται και διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή που ενδυναμώνεται, κυρίως από μετακινήσεις σε επίπεδο μικρομεσαίων στελεχών. Επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η εμμονή του βουλευτή κ. Νότη Μαριά για συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Π. Χαϊκάλης εμμένει στην πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Καραμανλή και αντιπρόεδρο τον κ. Αλ. Τσίπρα!

«Εκκαθάριση γίνεται στις εκλογές. Ηρωα δεν θα κάνω κανέναν»
απάντησε μέσω Τwitter ο κ. Καμμένος, ο οποίος άκουσε και τον βουλευτή Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ να καυτηριάζει την άσκηση πολιτικής μέσω Διαδικτύου: «Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την εικόνα. Δεν γίνεται. Οι ΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν από τα κινήματα της πλατείας και μέσα από το Διαδίκτυο, αλλά από ένα σημείο και πέρα πρέπει να σοβαρευτούμε…».
Και δεν είναι τα μόνα περιστατικά, αφού υπάρχει η βουλευτής Κοζάνης κυρία Ραχήλ Μακρή (είχε διαπληκτιστεί παλαιότερα με τη βουλευτή Μαγνησίας των Ανεξαρτήτων κυρία Μαρίνα Χρυσοβελόνη) η οποία διεμήνυσε ότι δεν αποκλείεται να μη θέσει υποψηφιότητα. Η κυρία Μακρή μίλησε για εσωκομματικό «πόλεμο που δέχεται» φωτογραφίζοντας τον βουλευτή Αχαΐας κ. Γ. Νταβρή, ο οποίος κατά καιρούς έχει ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ