Δονήσεις προκάλεσε η συνέντευξη του κ. Ι. Δραγασάκη στο «Βήμα της Κυριακής». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε πολλά ζητήματα με όσα είπε, προκάλεσε έντονες συζητήσεις αλλά και πολιτική αντιπαράθεση θέτοντας με τον δικό του τρόπο το κρισιμότερο ζήτημα για την ελληνική οικονομία: Με ποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους; Ο κ. Δραγασάκης πρότεινε να αξιοποιηθούν και εναλλακτικά, μη συμβατικά μέσα, όπως π.χ. τα ομόλογα ειδικού σκοπού. Το ΠαΣοΚ αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας τον ότι στην ουσία μιλάει για παράλληλο νόμισμα και ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή στη δραχμή. Η Ιπποκράτους έθεσε μια σειρά ερωτήματα για το τι σημαίνει ακριβώς ομόλογο ειδικού σκοπού, αν θα έχει ανταλλακτική αξία (εξ ου και το θέμα του παράλληλου νομίσματος), αν θα πληρώνονται με αυτά τα ομόλογα μισθοί και συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τα δικά του ερωτήματα προς τη Χαρ. Τρικούπη: τι προτείνει το ΠαΣοΚ για την αντιμετώπιση της υπαρκτής κρίσης ρευστότητας, τι γνώμη έχει για τις τράπεζες και τα κριτήρια χρηματοδότησης, ποιος έχει την ευθύνη αν οι τράπεζες προτιμήσουν να χρηματοδοτούν εισαγωγές αντί για την εγχώρια παραγωγή και τις επενδύσεις;

Για την ουσία της πρότασής του για την αντιμετώπιση του χρέους, ο κ. Δραγασάκης, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, δεν έχει σκοπό να ανοίξει διάλογο με το ΠαΣοΚ. Η θέση του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καθαρή και στον πυρήνα της έχει ένα ερώτημα: Αναγνωρίζουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας υπάρχει κίνδυνος ακραίων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, για την αποφυγή των οποίων θα χρειαστούν και μη συμβατικά μέσα; Αν αναγνωρίζουν αυτό το πρόβλημα, τότε η συζήτηση για τα μη συμβατικά μέσα έπεται. Τα ομόλογα ειδικού σκοπού, λένε, αποτελούν ένα παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποδειχθούν και άλλα, καθώς υπάρχει ευρεία γκάμα ιδεών. Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης διευκρινίζει σε όσους τον ρωτούν ότι όσα προτείνει δεν έχουν στόχο την επιστροφή στη δραχμή αλλά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έστω και αν ιδωθούν ως μέτρα ύστατης ανάγκης. «Είναι άκομψη συμπεριφορά και αμετροέπεια από το ΠαΣοΚ να μου ζητεί πιστοποιητικό ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης. Αλλωστε οι θέσεις όλων μας είναι γνωστές» λέγεται ότι είπε σε στενούς συνεργάτες του.

Το κομμάτι της συνέντευξής του που άνοιξε ξανά το ρήγμα με το ΠαΣοΚ είναι το ακόλουθο: «Πέρα από τον επανασχεδιασμό της χρήσης των ευρωπαϊκών πόρων και την αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων συμβατικών μέσων, πρέπει να στραφούμε και σε εναλλακτικά μέσα και πολιτικές. Με δεδομένη, π.χ., τη δημοσιονομική στενότητα θα έπρεπε να είχαμε εκδώσει ήδη ομόλογα ειδικού σκοπού που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό μέσο πληρωμής και να θέσουμε σε εφαρμογή εναλλακτικά μέσα δημιουργίας ρευστότητας. Με δεδομένη την αδυναμία μας να καθορίσουμε τη νομισματική πολιτική, πρέπει με άλλους τρόπους να επηρεάσουμε την πιστωτική πολιτική έτσι ώστε οι περιορισμένοι πόροι να κατευθυνθούν εκεί που επιβάλλουν οι προτεραιότητες της πολιτικής και όχι εκεί που συμφέρει κοντόφθαλμα τις τράπεζες».
Ο κ. Δραγασάκης μπορεί να μην επιθυμεί μια εμπλοκή σε προσωπικό επίπεδο με την Ιπποκράτους, στο ΠαΣοΚ ωστόσο είναι αποφασισμένοι να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για ιδεολογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πεδίο του νομίσματος, ευρώ ή δραχμή, μοιάζει ιδανικό για μια τέτοια αντιπαράθεση. Το ΠαΣοΚ σε δύο ανακοινώσεις του καλούσε προσωπικά τον κ. Δραγασάκη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ «να τοποθετηθούν καθαρά αν είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη». «Οι επιθέσεις απέναντί μας αποτελούν απλά τον «φερετζέ» άρνησης απάντησης» επισημαίνει στις ανακοινώσεις του.

«Το ΠαΣοΚ έχει αποδεχθεί πλήρως τον ρεαλισμό των μνημονίων και απαντά στη συνέντευξη Δραγασάκη όπως θα απαντούσε ένας νεοφιλελεύθερος τραπεζίτης ή ένας στυγνός ευρωγραφειοκράτης. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Γιατί το ΠαΣοΚ βιάστηκε να απαντήσει εκ μέρους τους;»
ανταπαντά η Κουμουνδούρου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης επισημαίνει αντιφάσεις στη στάση του ΠαΣοΚ. «Από τη μία μεριά μιλάνε για τον ρεαλισμό των προτάσεών μας και από την άλλη τις απορρίπτουν. Ακόμη και όταν προτείναμε το ευρωομόλογο –γιατί εμείς το προτείναμε πριν από τον Παπανδρέου -, το ΠαΣοΚ μάς εγκαλούσε ότι δίνουμε λάθος σήμα στις αγορές» σημειώνει.

Το non paper της Κουμουνδούρου


Την Τρίτη η Κουμουνδούρου εξέδωσε μια άτυπη ενημέρωση σε υψηλούς τόνους η οποία ξεκινούσε με τη φράση: «Το τι είπε ή δεν είπε το ΠαΣοΚ, καθώς και το τι έκανε ή δεν έκανε, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, το αποτύπωσεμε την ετυμηγορία του στις εκλογές και θα το δείξει ακόμη πιο έντονα στις ερχόμενες».
Σε αυτήν θέτει τα εξής ερωτήματα: Πρέπει να συζητήσουμε μέτρα που μπορούν να αμβλύνουν έστω την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας; Το ΠαΣοΚ τι συγκεκριμένα προτείνει; Να περιμένουμε παθητικά κάποιο θαύμα; Τι γνώμη έχει για τις τράπεζες και τα κριτήρια χρηματοδότησης; Πρέπει η κοινωνία να έχει λόγο στην άσκηση τηςπιστωτικής πολιτικής όπως προτείνει ο Δραγασάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;
Το ΠαΣοΚ, από την πλευρά του, σε εξίσου υψηλούς τόνους, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της χώρας και επιμένει στα ερωτήματά του για τα ομόλογα ειδικού σκοπού: Αποτελούν προπομπό της εισαγωγής παράλληλου νομίσματος, άρα και άσκηση εξόδου από το ευρώ; Θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αποδέκτες τους για την αποπληρωμή φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων; Θα πληρώνονται με αυτά μισθοί και συντάξεις;
Αν πρόκειται για τις συνήθεις εκδόσεις του Δημοσίου, που θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις, τότε τίθεται το ερώτημα: Ποιος θα δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο και με τι επιτόκια, ειδικά όταν είναι διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ το μονομερές «κούρεμα» του χρέους;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ