«Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia24.

Ο κ. Τσίπρας περιγράφει πώς η κρίση η κρίση έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από μία δύναμη του 4%, να «βρίσκεται στο 30% και διεκδικεί να γίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδα», υποστηρίζει δε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τις άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη.

«Η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις» προσθέτει ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:

«Εμείς μιλάμε για την αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η δανειακή σύμβαση που εχει υπογράψει η Ελλάδα «την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, βαραίνει ακόμα περισσότερο το χρέος της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την πραγματική της οικονομία».

«Γι’ αυτό λοιπόν εναντιωνόμαστε στη λιτότητα και διεκδικούμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας που θα είναι βιώσιμη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους δανειστές μας. Διότι αυτό το χρέος δε μπορούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να το πληρώσουμε στο βαθμό που διαρκώς αυξάνεται αντί να μειώνεται» λέει.

«Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο» συμπληρώνει: «Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, που δημιουργούν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά απέναντι στον ελλειμματικό Νότο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα οδηγηθεί στη διάλυση».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».

«Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη, ώστε να έχει προοπτική και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτόν τον ταραγμένο, πολυπολικό κόσμο που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με τις αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου» αναφέρει.

«Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου

«Αν υπήρχε έστω και μία σοβαρή συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμίσει στον κύριο Τσίπρα πως άλλο Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλο Σοβιετική Ένωση…», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24.