Η δήλωση του κ. Ι. Στουρνάρα για «κόπωση» ορισμένων βουλευτών πυροδότησε ξαφνικά μια εκρηκτική κατάσταση αυγουστιάτικα ανάμεσα σε ορισμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Ορθωσαν το ανάστημά τους κάνοντας δηλώσεις ότι δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, περιλαμβάνοντας σε αυτά και το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά τελικά όλες οι ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή διεξήχθησαν χωρίς παρατράγουδα και εκείνος που τελικά εδέχθη την οργή των βουλευτών ήταν ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας.

«Με παρεξήγησαν. Οταν μιλούσα για «κόπωση βουλευτών» ήταν ένα μήνυμα προς τους έξω, όχι προς τους μέσα. Το είπα στην προσπάθειά μου να πείσω τους έξω ότι υπάρχει κόπωση εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει κόπωση στον μέσο πολίτη για να του επιβληθούν νέα μέτρα. Και είπα ότι οι βουλευτές έχουν κόπωση. Γιατί, οι βουλευτές δεν είναι αυτοί που αντανακλούν τον μέσο πολίτη;». Αυτή την εξήγηση έδωσε σε συνομιλία του με «Το Βήμα» ο κ. Στουρνάρας μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τα περί «κοπώσεως των βουλευτών».

Διευκρίνιση ή στροφή 180 μοιρών από τον υπουργό Οικονομικών; Ο κ. Στουρνάρας προτρέπει αυτή τη φορά τους βουλευτές να «κρατηθούν ακόμη λίγο, γιατί διαφορετικά θα ήταν καταστροφή για τη χώρα». Οσον αφορά τα σχόλια που άκουσε από βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ (ακόμη και από υπουργούς) ότι δεν κουράστηκαν να ψηφίζουν αλλά να ψηφίζουν νόμους που επιβάλλουν νέα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας απλώς απαντά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν κουράστηκαν. Πιστεύω όμως ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να λέει ό,τι πιστεύει. Είναι κομμάτι της αξιοπιστίας του».
Ούτε όμως οι διευκρινίσεις που δίδονται από τον κ. Στουρνάρα φαίνεται ότι μετρίασαν το ξέσπασμα των βουλευτών. Ο ένας (ο κ. Δ. Τζαμτζής – ΝΔ) λέει ότι ούτε στην εκλογική του περιφέρεια (Πέλλα) μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει, αφού «ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει μου… ορμά και μάλιστα με άγριες διαθέσεις». Ο άλλος (ο κ. Μιχ. Κασσής – ΠαΣοΚ) λέει ότι «μας εκβιάζουν κάθε λίγο με εκλογές για να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια. Δεν πάει άλλο. Ας γίνουν λοιπόν οι εκλογές, να έρθει μια νέα κυβέρνηση για να ψηφίσει αυτή τα μέτρα». Ενώ ο κ. Νικ. Κακλαμάνης (ΝΔ) έχει εκπονήσει ένα είδος μυστικού σχεδίου όχι για να ανατρέψει τον κ. Στουρνάρα αλλά, όπως είπε και στη Βουλή, για να τον… αλλάξει.
Τι έπαθαν, σίγουρα θα αναρωτιέστε, όλοι αυτοί οι βουλευτές και βγήκαν από τα ρούχα τους εκφράζοντας θέσεις οι οποίες απάδουν της κυβερνητικής ευθύνης που έχουν επωμιστεί; Θα μπορούσε κάποιος να το αποδώσει στο ότι λύγισε η υπομονή τους με όσα καλούνται να ψηφίσουν. Οι πιο ψαγμένοι θα μπορούσαν να το αποδώσουν στις δεύτερες σκέψεις που κάνουν οι βουλευτές: έρχονται εκλογές, τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους; Ενα είναι το σίγουρο: ότι το ξαφνικό, λεκτικό κυρίως, μπαϊράκι που σήκωσαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που μετέχουν στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής δεν οφείλεται ούτε στην «επίδειξη αριστεροσύνης», όπως θέλουν να την ερμηνεύσουν κυβερνητικοί παράγοντες, ούτε στο ότι ο κ. Στουρνάρας τους είπε «κουρασμένους».
«Οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία που να τηρείται ανάμεσα στους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο» απεφάνθη από την Κίνα όπου βρίσκεται ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος λέει ότι αν υπήρχε αυτή η συμφωνία θα ενέπνεε και τους βουλευτές των δύο κομμάτων και θα γνώριζαν ακριβώς τι είχε συμφωνηθεί.
«Φταίει ο… βασιλικός πολτός» που πιθανόν να παίρνει ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών και έχει αντοχές, απεφάνθη με πολλή δόση χιούμορ ο βουλευτής (ΝΔ) Ηρακλείου κ. Ελ. Αυγενάκης, που βεβαιώνει ότι «οι βουλευτές της ΝΔ έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τους τελευταίους 13 μήνες, έχοντας επάξια στηρίξει σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις για τη χώρα μας. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να έχει βρει το ελιξίριο κατά της «κόπωσης», το οποίο πρέπει να χορηγήσει και σε εμάς».
Ναι μεν οι περισσότεροι βουλευτές λένε πολύ συχνά σε παραμονές κρίσιμων ψηφοφοριών ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα μέτρα», στο τέλος όμως τα ψηφίζουν.
Βρίσκουν από μόνοι τους μια δικαιολογία –ότι, για παράδειγμα, έγιναν δεκτές κάποιες από τις υποδείξεις τους –και τελικά ψηφίζουν. Αλλά και να μην ψηφίσουν κάποια φορά, με την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτουν τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση οι ηγεσίες τους δύσκολα θα προχωρήσουν σε διαγραφές.
Οπως έγινε με την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη όταν δήλωσε «παρούσα» σε μια ψηφοφορία και κυρίως όταν με δήλωσή της κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό «για ξεπούλημα της χώρας προκειμένου να χτίσει το success story».
Τελικά η ηγεσία του ΠαΣοΚ, όσο κι αν εξοργίστηκε με τη δήλωση αυτή, έστειλε δύο βουλευτές να… συμμαζέψουν την κυρία Τζάκρη, η οποία πράγματι έκανε μια διορθωτική δήλωση και το θέμα έκλεισε εκεί.
Αλλωστε την ώρα που την Τετάρτη και την Πέμπτη ψηφίζονταν κρίσιμες τροπολογίες, η κυβέρνηση δεν φαινόταν να ανησυχεί για τυχόν διαρροές. Αν και είναι νωπή ακόμη η δήλωση του Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου ότι «αν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο πάμε σε εκλογές», ο ίδιος εκείνες τις ημέρες βρισκόταν ξέγνοιαστος για ολιγοήμερες διακοπές στη Σίφνο, ενώ η Βουλή ήταν «καζάνι που βράζει», κατά την έκφραση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ.

«Αντάρτικο»
Εξέγερση για τους πλειστη­ριασμούς

Αν εξαιρέσει κανείς τον κ. Νικ. Κακλαμάνη (ο οποίος ήδη πήρε κίτρινη κάρτα από το Μέγαρο Μαξίμου επειδή δεν πειθάρχησε σε μια ψηφοφορία) που επεξεργάζεται σχέδιο για την αντικατάσταση του κ. Στουρνάρα, ουδείς από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση λέει ανοιχτά ότι σκοπεύει να την ανατρέψει. Ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται οργισμένος και για τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι θα αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας: «Υπενθυμίζω ότι η προθεσμία για την απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου του 2103. Ε, λοιπόν, εμείς με την έναρξη της Ολομέλειας τον Οκτώβριο θα καταθέσουμε τροπολογία –και θα την καταθέσουμε πάνω από 100 βουλευτές –για παράταση της άρσης».
Ισως στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠαΣοΚ να μην έχουν προσέξει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ στο Εντευκτήριο της Βουλής με θέμα το σχέδιο που αποκάλυψε ο κ. Κακλαμάνης, δηλαδή της κατάθεσης απανωτών τροπολογιών σε κρίσιμα νομοσχέδια. Αλλωστε ο κ. Κακλαμάνης το λέει ανοιχτά, ότι συνεργάζεται για αυτόν τον σκοπό και με βουλευτές του ΠαΣοΚ.
Οι τροπολογίες αυτές ίσως να θεωρούνται πλέον απαραίτητες από αρκετούς βουλευτές μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει πλέον την κατάργηση οργανισμών (συνεπώς απολύσεις ή διαθεσιμότητα) με προεδρικά διατάγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο (καραμανλικός) βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Βλάχος ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση των βουλευτών για κάθε νομοσχέδιο που προτίθενται να φέρουν και απαίτησε «οι υπουργοί και το Μαξίμου να σέβονται τους βουλευτές».
Ούτε όμως με αυτήν την παράκληση του κ. Βλάχου φάνηκαν ότι ηρεμούν τα πνεύματα στη Βουλή, αφού ο κ. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής είπε: «Να καταλάβουν οι τεχνοκράτες πως πλειστηριασμοί από την υπάρχουσα Βουλή δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί», δήλωση που μπορεί να προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά επιδοκιμάστηκε από τους βουλευτές. Ακόμη και η πλέον πιστή υποστηρίκτρια της κυβερνητικής γραμμής κυρία Σοφία Βούλτεψη είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία τροπολογία για άρση των πλειστηριασμών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ