Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πριν από λιγη ώρα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ από την τρόικα.
Μεταξύ αυτών και η διάταξη που περιλήφθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο και αφορά στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών ώστε να μην εξαιρούνται από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.
Αξιοσημείωτο στοιχείο της ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε πρι από λίγο ήταν η εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ κκ. Νικ. Κακλαμάνη και Χρ. Κυριαζίδη διάθεση να δηλώσουν «παρών» στην τροπολογία, στάση που δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, καθώς το σχετικό άρθρο το ψήφισαν, αναμφίβολα όμως αποτελεί ένδειξη ενός πολιτικού μηνύματος που στέλνουν οι δύο βουλευτές προς την κυβέρηση και την ηγεσία της ΝΔ.
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της τροπολογίας «οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, οι ειδικότητες των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις περι υποχρεωτικής μετάταξης».
Η συγκεκριμένη ρύθμιση – που αφορά συνολικά 225 εκπαιδευτικούς – αποτέλεσε πρωτοβουλία με στόχο την ικανοποίηση των τελευταίων απαιτήσεων των δανειστών, καθώς τις προηγούμενες ημέτρες «πάγωσαν» την εκταμίευση της δόσης με το επιχείρημα ότι, από τους 4.200 υπαλλήλους που έπρεπε να βγουν σε διαθεσιμότητα, έλειπαν 80!
Στο ίδιο νομοσχέδο περιλήφθηκαν και ρυθμίσεις με βάση τις οποίες μπορούν πλέον να υπαχθούν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και οι οφειλέτες κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Μοναδική προϋποθεση είναι, κατά τον χρόνο της υπαγωγής τους να μην έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για το συγκεκριμένο αδίκημα.
Επιπλέον, τροπολογία που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο παρέχει δυνατότητα καταβολής σε μια ή περισσότερες δόσεις της ετήσιας οικονομικής κρατικής χορηγίας προς τις Μονές του Αγίου Όρους, ενώ καταγγελίες εκ μέρους της αντιοπολίτευσης για εξυπηρέτηση ημετέρων προκάλεσε τροπολογία του άρθρου 35, στην οποία προβλέπεται ευνοϊκή μεταχείριση υπό προϋποθέσεις, για επιχειρήσεις που έχουν εκδόσεο εικονικά τιμολόγια.