Με προκλητικά λόγια και έργα και ολοκληρωτική άρνηση της έννομης τάξης και του πολιτικού συστήματος, επέλεξε να δράσει η Χρυσή Αυγή στην επέτειο των 39 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το φασιστικό πρόσωπο που αποκάλυψε και η προσβολή στους αγώνες και στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού δυστυχώς δεν συνάντησε την κατακραυγή όλων των πολιτών. Αντιθέτως εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο σταθμό Λαρίσης στην οδό Δηλιγιάννη 50, για να παραλάβουν τρόφιμα και ρούχα «μόνο για Έλληνες», με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας τους και παρέμειναν όταν ο αρχηγός του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος βγήκε στο μπαλκόνι και μετέτρεψε τη συγκέντρωση σε πολιτική εκδήλωση μίσους.
Ο κόσμος που ήταν κάτω από το μπαλκόνι, μαζί με στελέχη της Χρυσής Αυγής, είτε συμμετείχε με γιουχαΐσματα και συνθήματα στις επιθέσεις Μιχαλολιάκου στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια (τον χαρακτήρισε «ψεύτη» επειδή λέει ότι αντιμετωπίζει το έγκλημα) και στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη («είναι αποτυχημένος, η Αθήνα βρωμά», είπε), είτε απλώς αδιαφορούσε. Η διανομή των αγαθών άλλωστε πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση του συσσιτείου το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στην πλατεία Αττικής με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής.
Η εικόνα του έξαλλου αρχηγού ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, ο οποίος κατήγγειλε την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας ως επέτειο αποκατάστασης «της κλεπτοκρατίας, των σκανδάλων, της προδοσίας», καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο που έμενε στο δρόμο παρά το λιοπύρι και την υψηλή θερμοκρασία έφερνε στο μυαλό ανατριχιαστικές μνήμες από τις εύθραυστες δημοκρατίες του μεσοπολέμου.
Γιατί τι θα ήταν η πρόκληση της Χρυσής Αυγής χωρίς τον κόσμο που ανταποκρίθηκε σε αυτή; Τι αντίκτυπο θα είχε η κατηγορία εναντίον του πρωθυπουργού ότι είναι «προδότης της παράταξης του» χωρίς το σύνθημα «αλήτη, προδότη, Σαμαρά» που εκσφενδόνισε με ευκολία κατά του εκλεγμένου προέδρου της κυβέρνησης το συγκεντρωμένο πλήθος. Ακόμα και αν αυτοί που το φώναξαν ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, οι διπλανοί τους συνέχιζαν να παίρνουν ανενόχλητοι τα τρόφιμα και σίγουρα αρκετοί θα υπέκυψαν στον πειρασμό για προσθέσουν και το δικό τους «ουουουουουου…» που κάλυψε τη φωνή του Μιχαλολιάκου όταν «κατήγγειλε» ότι τους απαγόρευσαν να μοιράσουν τρόφιμα σε Έλληνες και όχι σε μαύρους και Πακιστανούς.
«Θα συνεχίσουμε να μοιράζουμε τρόφιμα από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουμε», δήλωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και προειδοποίησε ότι παρά τις απαγορεύσεις «εμείς θα συνεχίσουμε, θα είμαστε πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή και δεν θα φοβηθούμε να δώσουμε το αίμα μας για τα πιστεύω μας».

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο από τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Καμίνης επέμενε ότι το συσίτειο είναι παράνομο αλλά και ο κ. Δένδιας δήλωσε την Τετάρτη το πρωί ότι «η προαναγγελία συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα από το θλιβερό νεοελληνικό κακέκτυπο του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, με την προσχηματική επίκληση διανομής τροφίμων, συνιστά έμπρακτη ειρωνεία προς τη χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία, ανήμερα της συμπλήρωσης 39 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι «φιλεύσπλαχνοι» νεοναζί θα κληθούν να εξαντλήσουν αλλού τον «φιλανθρωπικό» τους οίστρο». «Ελάτε να μας συλλάβετε!» απάντησε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, η οποία κατήγγειλε τον «παράνομα εκλεγμένο» δήμαρχο Αθηναίων», τον «υπουργό προστασίας των μεταναστών» κ. Δένδια και τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθούν να εμποδίσουν ένα νόμιμα εκλεγμένο κόμμα να ασκήσει το καθήκον του».

Οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν με σκληρή γλώσσα από τα κόμματα. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στην ομιλία του για την αναθώρηση του Συντάγματος σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «το πιο προκλητικό ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη». «Το ζήτημα», είπε, «δεν είναι να μπει η Ελλάδα σε συζήτηση αν πρέπει το Σύνταγμα να προβλέπει ρητά απαγόρευση ή όχι ναζιστικών κομμάτων. Το ζήτημα είναι να το κάνουμε. Ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και το Σύνταγμα, πρέπει να καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά και αντικοινοβουλευτικά κόμματα και φυσικά πρέπει να καταδικάζει τα ναζιστικά κόμματα, τα κόμματα που υιοθετούν αρχές που στρέφονται κατά της ανθρωπότητας», τόνισε.
Για «προκλήσεις που ξεπερνούν κάθε όριο», μιλούσε στη δική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά. «Ακόμα και την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Χρυσή Αυγή προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα και παίζει με την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας. Οι προκλήσεις της ξεπερνούν κάθε όριο, καθώς σε καθημερινή βάση το ναζιστικό μόρφωμα με τις πράξεις του και τη ρητορική του καλλιεργεί το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Τα συσσίτια μίσους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Η σθεναρή στάση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, να αποτραπεί η εκδήλωση μίσους είναι επαινετή», υπογράμμιζε.
.