Με τρεις αλλαγές κατατέθηκε νωρίτερα την Τρίτη στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Το σχέδιο νόμου «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προιόντων και Παροχής Υπηρεσιών» αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Τρίτης επί της αρχής και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η ψηφοφορία επί των άρθρων.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης αφορούν τη διάταξη του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και προβλέπουν ότι:
– Εντός τριμήνου ο Αντιπεριφερειάρχης θα είναι υποχρεωμένος να εκδώσει την απόφασή του για το ποια καταστήματα – έως 250 τ.μ. – θα λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο και αν δεν το κάνει, θα επιβάλλονται κυρώσεις
– Ο Αντιπεριφερειάρχης θα έχει την ευθύνη να ορίζει συγκεκριμένες περιοχές εντός της περιφέρειάς του, στις οποίες θα εφαρμόζεται το μέτρο.
– Για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο λειουργίας των μικρών καταστημάτων
Οι τροποποιήσεις που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, έρχονται μία μέρα μετά την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, στην οποία διατυπώθηκαν ενστάσεις για το μέτρο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Μεταξύ άλλων, επισημαινόταν ότι ο αριθμός των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα εφόσον ποικίλλει από περιφέρεια σε περιφέρεια, δημιουργεί ζήτημα άνισης μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων. Σύμφωνα με την Εκθεση της Επιτροπής, εφόσον η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική, «πρέπει να ισχύει για όλες τις περιφέρειες ο ίδιος αριθμός Κυριακών λειτουργίας τους».
Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, ο εισηγητής, κ. Μ. Κασσής, εξέφρασε επιφυλάξεις και ζήτησε στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη να αποφασίζουν οι Δήμαρχοι για την λειτουργία των μικρών καταστημάτων και όχι οι αντιπεριφερειάρχες, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.