Μία ακόμη ένδειξη ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε εν τέλει τον σχηματισμό από τις συνιστώσες στα οργανωμένα εσωκομματικά στρατόπεδα, ήταν η διαδικασία ανάδειξης της νέας Πολιτικής Γραμματείας και του γραμματέα του νέου κόμματος, το προηγούμενο Σάββατο.
Εκεί, για μία ακόμη φορά η Αριστερή Πλατφόρμα πήρε τις αποστάσεις της, αρνούμενη να ψηφίσει τον κ. Δ. Βίτσα για γραμματέα (ψήφισαν λευκό) και εξασφαλίζοντας επτά θέσεις στην 21μελή Πολιτική Γραμματεία.
Κατόπιν όλων αυτών, η Πλατφόρμα ετοιμάζει και δική της εκδήλωση για την αποτίμηση των εξελίξεων την ερχόμενη Πέμπτη, σε μία ακόμη ένδειξη της διάθεσής της να διεκδικήσει την «ορθοδοξία» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει κριτική στην ηγεσία και την πλειοψηφία για κεντροαριστερή στροφή.
Η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζεται ως κάτι το αναμενόμενο από όλες τις πτέρυγες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης· όμως καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν τάσεις υποχώρησης από καμία πλευρά, με ορατό τον κίνδυνο, μείζονα ζητήματα πολιτικής να μετατρέπονται στο εξής σε αφορμές για εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, με φόντο την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλ. Τσίπρα να πείσουν ότι είναι σε θέση να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας.
«Η Αριστερά μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ»
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα τίθεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυρίως από στελέχη της πλειοψηφίας, ενώ σύντομα αναμένεται πως θα ανοίξει και η συζήτηση για την αναπροσαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αριστερή πτέρυγα θα επιμείνει στις θέσεις της.
Την ίδια στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα αναβαθμίζει την παρουσία της και τις παρεμβάσεις της, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις «σκληρές» θέσεις για το χρέος (διαγραφή), το ευρώ (ανοιχτό ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ) και τις συμμαχίες (μόνο με την Αριστερά και κανέναν άλλον). Επειτα δε από την ολοκλήρωση των εσωκοκματικών διαδικασιών, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει και δική της εκδήλωση για την αποτίμηση των εξελίξεων την ερχόμενη Πέμπτη. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κκ. Π. Λαφαζάνης και Αντ. Νταβανέλος και γενικός τίτλος: «Η Αριστερά μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
Το ζητούμενο της «κυβερνησιμότητας»
Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα της εσωκομματικής πλειψηφίας, θεωρούν πως το στοίχημα πλέον μετατοπίζεται στο πεδίο της «κυβερνησιμότητας».
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (και εκ των ένθερμων «ευρωπαϊστών» του κόμματος), κ. Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος επανέλαβε μία παλαιά του επισήμανση στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του πολιτικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «πρέπει να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο».
Εθεσε επίσης ο κ. Παπαδημούλης και ζήτημα ενιαίας έκφρασης και σεβασμού των αποφάσεων του Συνεδρίου – από τις οποίες όμως ως γνωστόν αποστασιοποιήθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα των κκ. Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Αντ. Νταβανέλου, κ.ά.
Ποιους εξέλεξε η Πλατφόρμα στην Πολιτική Γραμματεία
Σε αυτήν την ατμόσφαιρα εξελίχθηκαν και οι εργασίες της ΚΕ το προηγούμενο Σάββατο, όπου αφενός η Αριστερή Πτέρυγα κατέλαβε (κατόπιν συμφωνίας) επτά θέσεις στην νέα Πολιτική Γραμματεία και αφετέρου αποστασιοποιήθηκε για μία ακόμη φορά, ψηφίζοντας «λευκό» στην διαδικασία εκλογής του κ. Δ,. Βίτσα (μοιναδικού υποψηφίου) στη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στην πολιτική γραμματεία είναι η κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη και οι κκ. Γ. Γαβρίλης, Κ. Ησυχος, Αλ. Καλύβης, Τ. Κανταράς, Στ. Λεουτσάκος και Αντ. Νταβανέλος.
Το νέο όργανο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη 24 Ιουλίου, όπου και θα κατανεμηθούν ρόλοι και αρμοδιότητες.