Προσωπική πίεση στους υπουργούς ασκεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, με συνεχή τηλεφωνήματα, προκειμένου να μην χαλαρώσουν τους ρυθμούς τους ειδικά σε ότι αφορά την ατζέντα του Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία την πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί την επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου προσωπικό του στοίχημα, καθώς όπως είπε στη δημόσια δήλωση του είναι η πρώτη φορά που η δύσπιστη τρόικα δέχτηκε ένα θετικό μέτρο.

Επιπλέον από την υλοποίηση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου μέχρι το φθινόπωρο θα κριθούν πολλά, από τη διαπραγματευτική δύναμη που θα έχει κυβέρνηση ώστε να θέσει σε άλλη βάση τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ως την ίδια την επιβίωση της.

Στην θερινή ατζέντα του κ. Σαμαρά βρίσκονται ψηλά τα θέματα του τουρισμού, της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας, των ληξιπρόθεσμων δανείων, της υγείας (ασφαλιστικά Ταμεία, ΕΟΠΥΥ) και της Παιδείας.

Επίσης κατά την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου, αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση και εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Η περίοδος μοιάζει ιδανική για να ανοίξει όλη η βεντάλια των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή έχει φέρει την Ελλάδα σε μια νέα γεωπολιτική θέση ενώ και οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα (αγωγός ΤΑP, έρευνες για υδρογονάνθρακες) δημιουργούν άλλες βάσεις για συζήτηση και διαπραγμάτευση.

Η επικείμενη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα θα έχει ως αντικείμενο τα ενεργειακά και τις δυνατότητας συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα αγωγών.

Επίσης, οι συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τζάκ Λιου είχαν μια αναπτυξιακή διάσταση, η οποία το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει να επιβεβαιωθεί και στην Ουάσιγκτον, όπου η οικονομία θα είναι το βασικό θέμα της συνάντησης των πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην ουσία η ελληνική πλευρά προσδοκά μια ενθάρρυνση από των Λευκό Οίκο για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών και όχι μόνο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πλέον ήρθε η ώρα, να φύγει η συζήτηση με την τρόικα από το αυστηρό πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και να αποκτήσει καθαρά αναπτυξιακή διάσταση.