Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και η αγωνία της δικομματικής κυβέρνησης βρίσκεται στο κατακόρυφο εν όψει της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της ΝΔ –όπως κάνανε παλαιότερα οι συνάδελφοί τους του ΠαΣοΚ σε αντίστοιχα επώδυνα νομοσχέδια –διαμηνύουν ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν επώδυνα μέτρα που αλλάζουν άρδην προς το χειρότερο την καθημερινότητα των πολιτών.

«Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε και δεν θα αντέξουμε να στηρίξουμε άλλα μέτρα που θα φέρουν σε χειρότερη θέση τμήματα της κοινωνίας»
λένε πολλοί βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους ασκείται πρωτοφανής πίεση.
Οι αντιστάσεις έναντι των ψηφοφόρων χαλαρώνουν και ειδικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ βρίσκεται σε νευρική κρίση. Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για σημεία του πολυνομοσχεδίου, ενισχύοντας το μέτωπο κατά των ρυθμίσεων που είναι προϊόν της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ για να μη βρεθεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.
Η ένταση είναι μεγάλη στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠαΣοΚ με πολλούς βουλευτές να εμφανίζονται εκτός εαυτού, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που με την ψήφο τους θα απολυθούν εργαζόμενοι, μια εξέλιξη που δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Το εκρηκτικό κλίμα αποτυπώθηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, όταν πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές στη συνάντηση που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς άσκησαν σκληρή κριτική επί του πολυνομοσχεδίου, αλλά και γενικότερα σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Παρά την οργή, τον εκνευρισμό, τον προβληματισμό, τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις των βουλευτών, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι δεν θα καταψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και αρνούνται ότι θα υπάρξουν απρόοπτα. Τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠαΣοΚ δεν θέλουν καν να συζητήσουν το αρνητικό σενάριο να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και διαμηνύουν ότι μια αρνητική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα έχει αντίκτυπο στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

«Είναι ώρα ευθύνης και κανένας δεν δικαιούται να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια με το μέλλον της χώρας»
αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αγνοώντας όμως ότι αρχίζει και διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και της δικομματικής κυβέρνησης. Ειδικά στο πρωθυπουργικό γραφείο γίνεται από συμβούλους του κ. Σαμαρά μία αφ’ υψηλού ανάλυση επί των κοινωνικών αντιδράσεων και αγνοούνται σημαντικές παράμετροι που επιβαρύνουν το κλίμα.

«Για μία ακόμη φορά μας εκβιάζουν και μεταφέρουν σε εμάς το πρόβλημα»
ανταπαντάνε οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που βρίσκονται σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης από τμήμα των ψηφοφόρων τους και συμπληρώνουν: «Δεν αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου ότι σταδιακά αρχίζουμε και χάνουμε την επαφή μας με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους;».
Το κλίμα όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της ψηφοφορίας επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, ενώ αυξάνεται η ένταση εκτός από το πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο.
Η δικομματική κυβέρνηση αναμένεται να δοκιμαστεί και από τη γενική απεργία της ΓΣEΕ και της ΑΔΕΔΥ που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, αλλά και από τις συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των απεργών που σχεδιάζουν να υποδεχθούν… «θερμά» και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15 Ιουλίου 2013

HeliosPlus