Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα έγινε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ΝΔ, επί της Λεωφ. Συγγρού, η σύσκεψη των «γαλάζιων» βουλευτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο που προσπάθησε να τους εξηγήσει και να τους πείσει για την αναγκαιότητα ψήφισης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Η ατμόσφαιρα ήταν από την αρχή της σύσκεψης ηλεκτρισμένη, ενώ έξω από τα γραφεία της ΝΔ, ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών, τους οποίους προσπάθησε να ηρεμήσει η κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη, η οποία εντός της αιθούσης ήταν ιδιαιτέρως επικριτική, όπως και ο κ.Ν. Κακλαμάνης.
Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα παρενέβη και ο παριστάμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Σ. Κεδίκογλουκαι ο γραμματέας της ΝΔ κ.Ανδρ. Παπαμιμίκος, που διαβεβαίωσαν τους δημοτικούς αστυνομικούς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα απορροφηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Παρόντες από την πλευρά της κυβέρνησης, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας, οι κκ.Ι. Μιχελάκης,Κυρ. ΜητσοτάκηςκαιΚ. Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γ. Μαυραγάνηςκαι ο κ. Κεδίκογλου.
Ο εκνευρισμός και ο προβληματισμός ήταν εμφανής στην «γαλάζια» σύναξη με τους βουλευτές να διατυπώνουν πολλές αιχμές για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο για το πολυνομοσχέδιο, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ο γραμματέας της Κ.Ο. κ.Αθ. Μπούραςπαρενέβη για να κατευνάσει τους βουλευτές, ενώ καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους υπουργούς να ηρεμήσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Για μια ακόμη φορά, την τρίτη σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αίσθηση έκανε η παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να «μιλάει έξω από τα δόντια» και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία.
«Έχουμε γίνει περίγελος δεν είναι δυνατόν να λέμε πάρε αυτήν την απόδειξη και κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον»είπε στον κ. Μαυραγάνη, επικρίνοντας την πολιτική του υπουργείου (μίλησε για προχειρότητα) στο θέμα των αποδείξεων, ενώ έστρεψε και τα βέλη της κατά του κ. Αρβανιτόπουλου για την κατάργηση των ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση.

«Θέλω να πειστώ ότι όταν θέλει να γίνει ένα παιδί κομμώτρια στην Νάουσα, θα μένει στην Νάουσα, αργυροχρυσοχόος στα Γιάννενα θα μένει στα Γιάννενα και όταν θέλει να γίνει ψυκτικός στην Ρόδο θα μένει στη Ρόδο και δεν θα τρέχει να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ»
τόνισε η κυρία Μπακογιάννη για να αναγκάσει τον κ. Αρβανιτόπουλο να πει ότι όλες οι ειδικότητες που καταργούνται από τα επαγγελματι9κά λύκεια θα μεταφερθούν στα 91 δημόσια ΙΕΚ που θα ενισχυθούν.
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο κ. Κακλαμάνης που επέκρινε την τροπολογία _η οποία αργότερα αποσύρθηκε_ με την οποία δινόταν η δυνατότητα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να χρησιμοποιεί και αυτός το κυβερνητικό αεροσκάφος, πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.«Τι είναι αυτά; Να ξέρετε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτή τη διάταξη»είπε και μαζί του συμφώνησε και ο βουλευτής Τρικάλων κ.Μιχ. Ταμήλος.
Υπό την πίεση των βουλευτών, ανακοινώθηκε στην σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι θα αποσυρθεί, όπως και έγινε αργά το απόγευμα, η διάταξη (είχαν προαναγγείλει ότι θα καταψήφισαν και βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως ο κ.Οδ. Κωνσταντινόπουλος) που αφορούσε στο ακαταδίωκτο των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κ. Κακλαμάνης δεν έμεινε μόνο στις επικρίσεις για την τροπολογία, αλλά άσκησε σκληρή κριτική και στην οικονομική πολιτική και σε άλλα ζητήματα, όπως για τους διορισμούς στο κράτος και μαζί του συμφώνησε ο βουλευτής Καρδίτσας κ.Π. Σιούφαςπου είπε οργισμένος:«Δε ντρέπεστε να βάζετε απόστρατους της πολιτικής, 78 χρονών, αποτυχημένους πολιτευτές, ως διοικητές, όπως στον ΟΓΑ;».
Αιχμές άφησε η κυρίαΦεβρωνία Πατριανάκουγια το πολυνομοσχέδιο, ενώ ο κ.Αλ. Δερμεντζόπουλοςμίλησε για έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού και για τραγική διαχείριση στο θέμα της ΕΡΤ.
Υπό τη σκιά των αντιδράσεων των βουλευτών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν απέκλεισε να υπάρξει διάταξη, σύμφωνα με την οποία όσοι κατέχουν μεταπτυχιακό θα παραμείνουν, σε άλλες κενές οργανικές θέσεις, στους Δήμους.
Για το άλλο επίμαχο θέμα των σχολικών φυλάκων, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους, διότι επί πολλά έτη δεν είχαν ασφάλιση παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ για τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης δεσμεύθηκε ότι όσοι θα τεθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας, είτε θα ενταχθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή θα μοριοδοτούνται ως ωρομίσθιοι.

Οι βουλευτές της ΝΔ δέχονται μεγάλη πίεση και από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που κινητοποιούν εργαζομένους για την αυριανή απεργία με σύνθημα «όχι στην διαθεσιμότητα της κοινωνίας, ως εδώ-δεν πάει άλλο- ή με την κοινωνία ή με την τρόικα».

«Η διάσωση της Πατρίδας μας δεν κινδυνεύει από την κοινωνική δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά από τα σκοτεινά κονκλάβια των “κουκουλοφόρων” και των τοκογλύφων που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς»αναφέρεται στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα.