Απουσία του κ. Μ. Γλέζου άρχισε η ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν αποδέχθηκε την θέση στο τιμητικό προεδρείο του συνεδρίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε ανακοινωθεί μία ημέρα νωρίτερα χωρίς συνεννόηση μαζί του.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι ο κ. Γλέζος θέλησε να εκδηλώσει εμπράκτως την διαφωνία του με την απόφαση της διάλυσης των συνιστωσών και απομένει πλέον να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η σχέση του με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Με όρους διαμόρφωσης της νέας «δημοκρατικής παράταξης» και μετωπικής αντιπαράθεσης με τις «γερασμένες δυνάμεις της χώρας», τοποθετείται ο κ. Αλ. Τσίπρας στην εισηγητική του τοποθέτηση κατά την πρώτη ημέρα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν στοιχεία και αναφορές που σαφώς παρέπεμπαν στην συνθηματολογία του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν άλλωστε χαρακτηριστικό μεταξύ των άλλων ότι ξεκίνησε απευθυνόμενος στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό».

Ευθύς εξ αρχής θέλησε να οριοθετήσει τα μέτωπα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και της νέας ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική φάση της ενοποίησής του. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας. Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν».

Κάτω από το κεντρικό σύνθημα «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος λαός», ο κ. Τσίπρας μίλησε με τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εν αναμονή κυβέρνηση και τόνισε «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη σωτηρία της χώρας εμείς μπορούμε».

Εν όψει αυτών απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, που δεν ανήκαν στην Αριστερά, αλλά αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της δημοκρατίας που βιώνει η χώρα. Ειδικότερα αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ, αλλά και στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, που όπως είπε στήριξε το αίτημα της Αλλαγής.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ακύρωση του μνημονίου
– Με σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος.
– Με στόχο διαγραφή μεγάλου μέρους του, τη ρήτρα ανάπτυξης και το πάγωμα αποπληρωμής των τόκων.
– Με δυνατή Συμμαχία του Νότου
– Με στόχο μια Διεθνή διάσκεψη για το χρέος, στα πλαίσια της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, για τη Γερμανία.

Περιέγραψε τα διλήμματα της περιόδου ωε εξής:

Μνημόνια ή δημοκρατία.
Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη.
Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία.
Και τελικώς όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας:
Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ!

Ως προς τα εσωκομματικά τόνισε μεταξύ των άλλων, σε μία φράση – αιχμή με πολλούς αποδέκτες ότι, το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή για στρατηγικές μικροομάδων. «Απορρίπτουμε την ιδέα ενός κόμματος καρτέλ ενός κόμματος του κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ μελών μειωμένης ευθύνης».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα

Με ομιλίες συνέδρων συνεχίζεται στις 11:00 το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τις εργασίες του οποίου άνοιξε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας.