Ακαρπη απέβη και η δεύτερη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συζητήθηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τις απολύσεις στο δημόσιο και το πρόγραμμα κινητικότητας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ήδη έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση για το πρωί της Πέμπτης. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τις συζητήσεις που είχαν την Τετάρτη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα -ξεκίνησε στις 11.10 και ολοκληρώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης και της απόρριψης από την τρόικα του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για παράταση του χρόνου εφαρμογής σχετικά με το σχέδιο κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της καταβολής της δόσης των 8,1 δις ευρώ, η πίεση των εκπροσώπων των δανειστών εντείνεται για μέτρα άμεσης απόδοσης ως προς τη συρρίκνωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν λείπει και η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει επικοινωνιακά το έδαφος για σκληρές αποφάσεις που κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να περιλαμβάνουν απολύσεις, πέραν των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτές τις ημέρες από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως «διαπραγματευτικό όπλο» για την παράταση της κινητικότητας.
Οπως έχει γράψει το «Βήμα», σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμα κι αν δεχθεί η τρόικα την παράταση για την κινητικότητα, αυτή δεν θα είναι χωρίς ανταλλάγματα – είτε στη βάση αντισταθμιστικών δράσεων είτε στη λήψη αποφάσεων και για άλλους «ξαφνικούς θανάτους» οργανισμών, για «ακαριαίες» καταργήσεις οργανικών θέσεων σε όλους τους τομείς και για απολύσεις-εξπρές.
Από την άλλη, ένα «όχι» της τρόικας σε παράταση σβήνει ουσιαστικά το σχέδιο κινητικότητας, ανοίγει τον δρόμο για «οριζόντιο ψαλίδι» εργαζομένων σε υπουργεία, δήμους και εποπτευόμενους φορείς τους. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να επιδιώκει το διαχωρισμό των απολύσεων από το σχέδιο κινητικότητας, κερδίζοντας χρόνο για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για μετατάξεις 12.500 υπαλλήλων στον ευρύτερο τομέα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο.
Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.