Νέο περιβάλλον διεργασιών άρχισε ήδη να διαμορφώνεται μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Μία νέα κινητικότητα άρχισε, με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο να συνεχίζουν μαζί με στόχο, όπως δηλώνουν, τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες από τον Πρωθυπουργό με τους Ευρωπαίους για την υλοποίηση και τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, ο κ. Ι. Στουρνάρας παρέχει συνεχώς διαβεβαιώσεις στους εταίρους μας ότι το «πρόβλημα δεν ήταν μείζον και έχει ήδη λυθεί», και κυρίως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της.
Στη νέα διαδικασία που εισέρχεται η κυβέρνηση, που δεν είναι καθόλου εύκολη, θεωρείται ότι στην πορεία πολλά θα αλλάξουν: Νέα προγραμματική συμφωνία για τους δύο εταίρους, νέες προτεραιότητες, νέα ατζέντα για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και προς την κοινωνία αλλά και προς τους Ευρωπαίους. Το προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αντιδράσεις του κοινωνικού παράγοντα, ο οποίος παραμένει ενεργός και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί στην πορεία.
Μιλώντας την Παρασκευή στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι «βεβαίως και πρέπει να συνεχιστούν, είναι μονόδρομος. Να γίνουν όμως με μελετημένο και συστηματικό τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αποφασιστικότητα. Διότι αποφασιστικότητα και συναίνεση θα πρέπει να συνδυάζονται».
Ο αρχικός σχεδιασμός του κ. Σαμαρά ήταν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, αλλά οι εξελίξεις που διαμορφώθηκαν επισπεύδουν τις διαδικασίες και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση να ανασχηματιστεί. Αλλωστε, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και αποχώρησαν από τα υπουργεία, με την κυρία Φωτεινή Σκοπούλη να επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, κάνοντας λόγο ότι «έχει να αισθανθεί έτσι από τον καιρό της χούντας». Μαζί με τους υπουργούς και υφυπουργούς κκ. Αντ. Ρουπακιώτη, Αντ. Μανιτάκη, Θ. Παπαθεοδώρου και την κυρία Σκοπούλη αποχωρούν και οκτώ γενικοί και ειδικοί γραμματείς που είχαν τοποθετηθεί σε υπουργεία και οργανισμούς.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Πρωθυπουργός στη νέα στελέχωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θεωρεί ένα νευραλγικό υπουργείο, για την υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους δανειστές μας. Πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει μείνει πολύ πίσω, ότι καθυστέρησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με τις μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρεί στην τοποθέτηση νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πολύ προσεκτικά βήματα.
Η πλειοψηφία στη Βουλή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα. Ακόμη και αν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής, δεν κινδυνεύει με πτώση η κυβέρνηση και τούτο γιατί: ΝΔ και ΠαΣοΚ διαθέτουν συνολικά 153 βουλευτές που μπορούν να φθάσουν ή να ξεπεράσουν ακόμη και τους 160 με τη στήριξη προς την κυβέρνηση ανεξάρτητων βουλευτών, όπως των κκ. Κ. Μαρκόπουλου και Θ. Σολδάτου, των κκ. Α. Λοβέρδου και του κ. Χρ. Αηδόνη, πολύ πιθανόν του κ. Μ. Μπόλαρη (ο οποίος προέρχεται από το ΠαΣοΚ), ενώ ουδείς στην κυβέρνηση αποκλείει και τη στήριξη από ορισμένους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ακόμη και της ΔΗΜΑΡ που διαφώνησαν έντονα με τις επιλογές του κ. Φ. Κουβέλη.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιουνίου 2013

HeliosPlus