Αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία εμφανίστηκε ο Α. Σαμαράς, που επιφύλαξε βολές κατά του Φ. Κουβέλη και εύσημα για τον Β. Βενιζέλο.

«Να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και να διατηρήσουμε την χρηματοδότησή της με ορίζοντα τετραετίας. Τίποτα δε θυμίζει όσα γίνονταν πέρσι, όλοι παραδέχονται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Τώρα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της. Χρειαζόμαστε άλματα προς τα εμπρός. Προέκυψαν διαφωνίες με τα άλλα κόμματα για την ΕΡΤ. Δεν απάντησα σε προκλητικά σχόλια και προσπάθησα να βρω λύση. Χθες συμφωνήσαμε σε λύση: θα λειτουργούσε προσωρινά η δημόσια τηλεόραση με τρίμηνες συμβάσεις κάποιων απολυμένων. Δέχθηκα ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 2000 και σε λίγους μήνες να ολοκληρωθεί το νέο σχήμα. Τους είπα να βάλουμε ένα νέο υφυπουργό δικό τους. Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ.

Σήμερα ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και ζήτησε να λειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό καθεστώς και να μην υπάρχει καμιά ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. Το μαύρο θα φύγει, αλλά η ΕΡΤ έχει καταργηθεί. Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μη δεχτούν τη λύση αυτή, ενώ το ΠΑΣΟΚ γενναία τη δέχτηκε. Θα συνεχίσω όπως και να ‘ναι. Στόχος μας είναι η διάσωση της χώρας με ορίζοντα τετραετίας. Εχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος. Κανείς δεν θέλει εκλογές, αλλά ούτε και ακυβερνησία.

Σήμερα κλείσαμε ένα χρόνο κυβέρνηση. Μας μένουν άλλα τρία. Θα τα εξαντλήσουμε, για το καλό του ελληνικού λαού.

Υπουργοί της ΝΔ: Συνεχίζουμε στον δρόμο της ευθύνης και των αλλαγών

Έτοιμοι να συνεχίσουν τον δρόμο των αλλαγών δήλωσαν οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ αμέσως μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπουργοί τόνισαν ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετή της θητεία, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης και των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Συνεχίζουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα» είπε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι «στην παρούσα φάση η κυβέρνηση συνεχίζει με προοπτική εξαντλήσεως της θητείας της, ολοκληρώσεως του έργου της και μεγάλης αποφασιστικότητας στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προχωρά αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι «αυτό που μετρά αυτή την ώρα είναι η πατρίδα».

«Όσοι, λοιπόν, νοιαζόμαστε για μία Ευρωπαϊκή Ελλάδα, με σταθερότητα στον τόπο, πρέπει να βάλουμε «πλάτη» στην εθνική προσπάθεια. Και πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν το καθήκον τους» πρόσθεσε μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. «Δεν συμφέρει τη χώρα. Δεν συμβαδίζει με το εθνικό συμφέρον της χώρας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς «έδειξε το δρόμο».

«Προχωρούμε με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση, συνέπεια. Η χώρα θα βγει από τα δύσκολα και μέσα στον επόμενο χρόνο- μιλάω για το 2014- θα μπορέσει, νομίζω, να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα περισσότερο, η Κυβέρνηση προχωρεί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και, νομίζω, καλεί όποιον πιστεύει σε αυτό το δρόμο, που είναι μονόδρομος, να τη στηρίξει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε άλλα κόμματα ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε και απόψε, αλλά νομίζω από την αρχή της θητείας του απευθύνεται σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, σε ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Γιατί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, όπως σας είπα, είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση και τη διάσωση της ελληνικής κοινωνίας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης, στην οποία έχουμε βυθιστεί».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ορίζοντα τετραετίας» τόνισε και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις «Ο,τιδήποτε άλλο που προκαλεί αστάθεια νομίζω είναι καταδικαστέο» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι: «Είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Προχωράμε μπροστά, έχουμε πολύ έργο να κάνουμε και το οφείλουμε για την πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες».

Την ανάγκη σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις» είπε.

«Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για το καλό του τόπου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.

Τέλος, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ανάπτυξη και προοπτική. Προχωράμε για την τετραετία για να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης».